Tatile Çıkacaklar İçin Bavul Hazırlama Önerileri
Yaşam

Tatile Çıkacaklar İçin Bavul Hazırlama Önerileri

Sonunda havaların ısınmaya başladığı, okulların kapanma zamanının geldiği, denizlerin ve kumların yeniden canlandığı zamana geldik. Yılın tüm stresini atıp kafa dinleyeceğiniz, kendinize zaman ayırıp yenileneceğiniz bir tatilin hayalini kuruyorsunuz değil mi? İster birkaç kez ister yılda bir defa olsun yazın sıcak günlerinde özellikle deniz tatilinin yoğun ve keyifli olduğu ülkemizde kıyı şeridine akın başlıyor. Tabii ki yalnızca deniz tatili değil, okulların tatil edilmesi ile memleket tatili dönemi de başlıyor. Büyükşehirlerden memleketlerine tatile gidenlerin akını başladı sayılır.

Bu yoğun tatil gündeminde elbette tatil hazırlığı da herkesin gündeminde. Yola çıkmadan önce alınması gereken eşyalar ve ekipmanların tamamlanması, yola çıkarken onların valizlere sığdırılabilmesi gibi dertler var. Bu yazıda konuya bizim açımızdan bakarak tatil yolculuğunda size eşlik edecek valizlerde en iyi şekilde nasıl yerleştirme ve depolama yapılır, valizin alanı en verimli nasıl kullanılır konularına değineceğiz. Tatilinizi istediğiniz şekilde geçirebilmek için yanınızda götürmek istediklerinizi sığdırabileceğiniz bir valiz hazırlamanıza konuya en başından başlayarak yardımcı olacağımız rehberimize başlıyoruz o zaman.

Bavul Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bavul Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bavul Seçimini Nasıl Yapmalısınız?

Tatil bavulunuzu yerleştirme konusundaki tavsiyelerimize geçmeden önce, bavul alırken nelere dikkat etmeniz gerekir sorusuna yanıt aramaya çalışmakta fayda var diye düşünüyoruz. Tatil hazırlığına başlamadan önce ilk yapılması gerekenlerden birisi ihtiyacınız için doğru tercih edilmiş bir valiz olacaktır. Bir valiz, bir el çantası bir de orta boy omuz spor çantası ile hemen hemen her seyahatinizi çözmeniz mümkün. Tabii ki işin içine aile ve çocuklar girdiğinde konu daha farklı bir noktaya evrilebilir.

Bavul tercihinizi yaparken dikkat etmeniz gereken ilk unsur sert veya yumuşak malzemeden yapılanlar arasında bir seçim yapmak olacak. Sert bir dış malzemeye sahip olan valizlerin çok daha şık bir görünüme sahip olduğu bir gerçek. Ayrıca bu valizlerin daha korunaklı olacağını da belirtmek gerek. Ayrıca sert malzemeden yapılan valizlerde esneme payı çok fazla olmaz. Bu durum valize yerleştireceğiniz eşya sayısının da sınırlanmasına yol açar. Bu durum fazla ve gereksiz eşya götürecekler için bir avantaj. Ancak olabildiğince fazla eşya yerleştirmek istiyorsanız da dışı yumuşak, kumaş malzemelerden yapılan valizler doğru bir tercih olacaktır. Bu valizlerin nispeten daha hafif olduğunu da söyleyebiliriz. Ek olarak çevresinde bulunan ek cepler ile de kitap, dergi vb. depolamaya da müsaittir.

İkinci olarak ise bavulun iki veya dört tekerlekli olması konusunda bir tercih yapmanız gerekiyor. İki tekerlekli valizler arkanızdan çekerek götürmenizi zorunlu kılarken, dört tekerlekli olanlar çok daha geniş manevra seçeneklerine sahiptir. Ancak dört tekerlekli olanların da darbelerden etkilenerek tekerinin hasar alması ihtimali daha yüksek olacaktır.

Son olarak ise elbette kaliteye göre tercihte bulunmalısınız. Burada seyahat etme sıklığınıza göre kalite ve maliyet tercihi yapabilirsiniz. Sık sık seyahat eden biriyseniz pahalı ve çok daha kaliteli bir tercih seçmeniz elbette çok mantıklı ancak yılda bir iki kez kullanacağınız bir valizin ömürlük olmasını düşünmenize gerek yok.

Tatil Bavuluna Neler Koyulmalı?

Kendinize uygun bir valiz seçimi yaptıysanız artık tatil bavulunu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ancak bavula yerleştireceğiniz şeylerin neler olacağına karar vermek çok kolay olmayabilir. Valizi aşırı doldurmak, tatiliniz için vereceğiniz en yanlış kararlardan biri olabilir. Aşırı doldurulmuş bir valiz yol boyunca size hantallık yaratacak, olması gerektiğinden çok daha fazla efor harcamanıza ve yorulmanıza sebep olacaktır. Ayrıca tıka basa dolu bir valiz her açıldığında düzenlenme ihtiyacı doğurur ve valizinizi her açıp kapattığınızda sizi fazlasıyla yorar. Bu sebeple valizinizi yerleştirirken her eşya için mutlaka tekrar düşünmek ve gerçekten ihtiyacınız var mı değerlendirmekte fayda var. Tatil valizinizi oluştururken her şey ne kadar koyacağınızı da belirlemekte fayda var. Örneğin 5 tişört, 3 pantolon, 4 çorap gibi sınırlandırmalar gereksiz eşya yüküne de engel olacaktır.

Tabi bir de işin diğer ucunda unutulan eşyalar var. Bazen çok gerekli şeyler bile valizi hazırlarken gözden kaçabiliyor. Bu da tatile gidip ihtiyaç arayışına girmeye neden oluyor. Bu yüzden hem gerekli hem gereksiz şeyleri ayırt edebilmek adına liste yapmak oldukça faydalı. Liste hem valizinizi hazırlarken işinizi kolaylaştıracak hem de bir şey unutmanızın önüne geçecektir. Valizi doldurmaya başlamadan önce ihtiyacınız olan, götürmek istediğiniz şeylerin bir listesini yapıp daha sonra yerleştirmeniz size yardımcı olacaktır. Listenizi oluştururken kategorize ederek düşünmek de daha kolay hatırlamanızı ve bir şey atlamamanızı sağlayabilir. Sizin için yaygın ihtiyaç malzemelerinden bir liste de paylaşalım:

Giyim

Üst giysi

Alt giysi

İç çamaşırı

Çorap

Pijama

Ceket

Şık bir kıyafet

Ayakkabı (şık, spor, terlik)

Kişisel Bakım

Diş fırçası, macunu ve ipi

Sabun, şampuan

Deodorant

Makyaj malzemeleri

Tarak, toka vb.

Güneş kremi

Traş malzemeleri

Ekstralar

Çanta

Güneş gözlüğü

Şarj cihazları

Pasaport, seyahat belgeleri, kimlik

Boyun yastığı

Uyku ilaçları (jetlag için)

Kitap, dergi

Kalem

Atıştırmalık

Bavulu Yerleştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüm hazırlıklarımız tamam. Artık bavulunuzu yerleştirmeye hazırsınız. Bavulun içerisine ne yerleştireceğinizi de biliyorsunuz. Geri yalnızca bavulun içini yerleştirirken dikkat etmeniz gereken birkaç küçük ipucu kaldı. Bu ipuçları ile de alanınızı en verimli şekilde kullanıp, valizinizi rahat kullanacağınız bir şekilde yerleştirmiş olacaksınız. Sonrası ise tatilin keyfini sürmek.

Kıyafetlerinizi rulo yapmayı deneyin

Bavul içerisine yerleştirdiğimiz kıyafetlerdeki en büyük risk kırışmaları ve kötü bir görünüme bürünmeleri oluyor. Tatile ütü götüremeyeceğinizi, gittiğiniz yerde ütü bulamayabileceğinizi ve en önemlisi bulsanız bile ütü yapmak istemeyeceğinizi düşünürsek kıyafetlerin kırışmamasını sağlamak oldukça önemli. Bunun için kıyafetleri rulo şeklinde valize yerleştirme yöntemini deneyebilirsiniz. Hem alanı daha iyi kullanabilir hem de kıyafetlerin kırışmasını önleyebilirsiniz.

Kırışmayan kumaş tercih edin

Kıyafetlerin kırışmasını önlemek için bir öneri sunduk ancak pamuklu, keten vb. kıyafetler yerine likralı esnek ve kolay kırışmayan kıyafet tercihi yapmak işinizi daha da kolaylaştıracaktır.

Valiz düzenleyici kullanın

Valizinizin içinde eşyalarınızın düzenli bir şekilde yerleşmesi, alanı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bunun için bez kutu şeklindeki valiz düzenleyicilerden kullanabilir, her kıyafet türünüzü ayrı bir kutuya yerleştirebilirsiniz.

En hacimli kıyafetinizi üzerinize giyin

Tatilde kullanacağınız en hacimli kıyafetinizi üzerinize giyerek valizin düzenini alt üst etmesini önleyebilirsiniz. Böylelikle bir kıyafetin kaplayacağı alana birden fazla şey sığdırma şansınız da olabilir.

Ağır eşyaları tabana koyun

En sık yapılan hatalardan birisi eşyaları çantanın yatay olduğu şekle göre yerleştirmek oluyor. Çantanızın fermuarını kapattıktan sonra çantanızı dik pozisyona getiriyor ve aslında yaptığınız tüm düzeni bozuyorsunuz. Burada en ağır eşyalarınızı mutlaka çantanın dik olduğu hale göre en alta yerleştirmeniz gerekiyor. Bu sayede hem bu eşyalar diğerlerini ağırlıkları ile ezmeyecek hem de çantanın içerisini dağıtmayacaktır.

Fazladan bir çanta bulundurun

Bavulunuzun içerisine katlanabilen, sırt çantası tarzında ekstra bir çanta yerleştirin. Boş haliyle neredeyse hiç yer kaplamayacak bu çanta tatil dönüşü alabileceğiniz ekstra şeyler ve hediyeler için hayat kurtarıcı olabilir. Bu sayede valizin içerisine yeni eşyaları zorla sıkıştırmaya çalışmanıza da gerek kalmayacak.

El bagajınızda yedek kıyafet bulundurun

Yolculuğunuzu uçak, otobüs vb. bir toplu ulaşım aracıyla yapıyorsanız yol boyu bavulunuza ulaşamayacaksınız. Ancak ufak bir kaza olma ihtimaline karşı yanınıza alacağınız el bagajının içerisine yedek kıyafet bırakmak beklenmedik sorunlara karşı çözüm oluşturabilir.

Keyifli bir tatile giden yolculuğunuzu da keyifli hale getirmek için bu küçük taktikleri ve önerileri kullanabilir, bavulunuzu işinizi kolaylaştıracak bir şekle sokabilirsiniz. Satın almadan yerleştirmeye dek değindiğimiz bu küçük ama etkili noktalar ile bavul toplama ve taşıma işini bir dert olmaktan çıkaracağınızı umuyor, şimdiden iyi tatiller diliyoruz.