Dar alanlar için minimalist dekorasyon fikirleri
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Dar Alanlar İçin Dekorasyon Tavsiyeleri

Minimalist yaşam her geçen gün daha popüler bir hal alıyor. Ayrıca artan kira fiyatları da daha küçük evlerde yaşamayı yaygınlaştırdı. Bu sebeple birçok kişi daha dar alanlara sahip evlerde yaşamını sürdürüyor. Evinizin küçük olması, odanızın yeterli alana sahip olmaması elbette ki dekorasyonda tarzınızı ortaya koymanızın önünde bir engel değil. Alanınız ne kadar küçük olursa olsun şık bir görünüm elde etmeniz mümkün. Odanızı daha ferah ve geniş gösterecek birkaç küçük yöntem ile de dar alanın problemlerinden kurtulabilirsiniz.

Minimalizmin yaygın bir yaşam tarzı haline gelmesi zaten sürekli gündemimizde olan bir konu. Dar alanlarda dekoratif fikirler geliştirmek de minimalist yaşama yönelik atılacak adımlardan olacaktır. Bu yazıda küçük alanlarınızı en verimli, dekoratif ve ferah şekilde kullanabilmeniz için yapmanız ve dikkat etmeniz gerekenler noktalara değineceğiz.

Dar ve küçük alanlar da minimal fikirler ile dekore edilebilir.
Minimalist bir yaşama, evimizi dekore ederek başlayalım.

Odanızın zeminini temiz tutun

Dar alanları daha keyifli hale getirmek için dekorasyon fikirleri geliştireceğiz. Ancak dekoratif öğeleri kullanırken odanın içerisini yürünemez hale getirmenin hiç faydası olmayacaktır. Bu durum en başından odanızın bunaltıcı bir hale bürünmesine neden olacaktır. Bu yüzden zemininizi mümkün olduğunca temiz bir şekilde bırakmaya, ayağa takılacak şeylerden uzak durmaya özen göstermek gerekiyor. Örneğin ayaklı bir aydınlatma yerine duvar aydınlatmalarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede zeminde gereksiz yer kaplayan bir şeyden kurtulabilirsiniz.

Büyük bir halı tercih edin

Dar alanları dekorasyonunda temel yaklaşım, odanın olabildiğince büyük görünmesini sağlamak olmalı. Odada kullanacağınız halılar da bu algının oluşmasında etkili olan unsurlardan birisi. Büyük bir halı kullanmak odanın alanının geniş olduğu algısı oluşturabilir. Bu da aslında ortamı daha ferah hissettiren bir yapıya büründürecektir. Küçük halılar ise zaten dar olan alanda daha da küçük bir alan havası ve görüntüsü oluşturacaktır. Bu yüzden her ne kadar mobilyalarınız ve odanızın renk tonu ile uyumlu bir halı tercih edecek olsanız da olabilecek en büyüğünü seçmeye dikkat edin.

Eşyalara nefes aldırın

Odanızdaki eşyaların birbiri ile sıkış bir halde veya duvara tamamen bitişik şekilde olması, odanın yeterli alana sahip olmadığı gerçeğini çok net bir şekilde ortaya koyacaktır. Olduğundan daha ferah ve geniş göstermek istediğimiz odaya alanı olmadığını yüzüne vuru şekilde davranırsak oraya giren herkes doğrudan bu hisse kapılacaktır. Bu yüzden koltuklarınızı dolaplarınızı duvarlara bitişik şekilde yerleştirmemeye, odanızın içerisindeki eşyaların tümünün arasında boşluklar bırakmaya dikkat etmek gerekiyor.

Katlanır eşyalar kullanmayı deneyin

Alanı yalnızca görsel ve algısal olarak ferah gösterecek adımlarla değil, akıllı fikirlerle de daha işlevsel bir hale getirmeye çalışmak gerekiyor. Var olan tüm alanı en verimli şekilde kullanmak, küçük evlerin temel dekorasyon prensibi. Bu yüzden işlevsel mobilyalar ve eşyalar bu tarz alanlar için en doğru tercih olmuştur her zaman. Katlanır eşyalar da bunların başında geliyor elbette. İşinize yaramadığı anlarda yer kaplamaması, günlük hayatınızda daha ferah bir alana sahip olmanızı sağlayacaktır. Örneğin duvara monte edilmiş katlanır bir masa gerekmediğinde farklı amaçlara hizmet eden bir duvar süsü veya eşyası haline gelebilir.

Aydınlatmalara önem verin

Alanınızı ferah bir hale büründürmenin temel yaklaşımlardan biri olduğundan söz etmiştik. Ortam ışığı bunu etkileyen en önemli unsurlardan biri. Yeterince aydınlık bir ortam oluşturmak, alanınızın çok daha ferah olmasını sağlayacaktır. Ancak bu konuda yukarıda değindiğimiz gibi ayaklı aydınlatmalardan çok fazla kullanmak zemininizi dağınık bir hale sokacaktır. Bu yüzden dar alanlarda akılcı duvar aydınlatmaları tercih etmek çok doğru bir tercih olur. Ayrıca masa lambaları, sarkıt aydınlatmalar da bu konuda güzel çözümlere örnek.

Ayna kullanmakta cesur olun

Dar alanlar için aynalar hayat kurtarıcı konumundadır. Özellikle doğal ışığı da yeterince almıyorsa ayna odanın önemli bir unsuru olmak zorunda olur. Hem odanın içerisindeki ışığın daha iyi yayılmasını hem de odanın daha geniş bir şekilde görünmesini sağladığı için aynalar dar alanların en büyük yardımcısı diyebiliriz. Bu noktada ayna kullanırken biraz cesur olabilir, birden fazla ayna ile dekoratif tarzlar oluştururken odanızın ferahlığını da arttırabilirsiniz.

İşte minimal dekorasyon için ipuçları
Dar alanları dekore etmenizi sağlayacak minimalist öneriler

Depolama alanı olan eşyalar tercih edin

Alanı verimli kullanmaya değinmiştik. Alandan daha iyi faydalanmada akıllı mobilyalar oldukça etkili. Bu noktada çok işlevli mobilya tercihi yaparak ek alanlar oluşturmak mümkün. Depolama alanlarına sahip mobilyalar da bu noktada büyük bir iş görüyor. Hem odadaki görevini yaparken hem de aslında dar alanların en temel problemi olan eşya depolama ihtiyacına çözüm üretiyor.

Yüksek perdeler tercih edin

Yüksek tavan, alanın ferahlığını arttıran unsurlardan birisi. Odalarınızda da bundan yararlanmak alanınızı daha geniş gösterecektir. Bunun için tavandan zemine dek uzanan perdeler tercih etmek etkili olabilir. Bu sayede perdenin uzunluğu ile tavan yüksek hissedilerek daha ferah bir his uyandıracaktır.

Dikey alanlardan yaralanın

Tabii ki dar alanlar için her noktayı en verimli şekilde kullanmak en önemli şey. Küçük bir alanı dekore ederken yalnızca zemine yatay bir düzenleme yapmak yeterli olmuyor. Dikey alanları da en verimli şekilde kullanmak gerek. Bu noktada kitaplıklar, dolaplar ve raflar güzel çözümler üretebilir. Örneğin duvarı boydan boya kaplayan bir kitaplık oluşturacağı yükseklik hissi ile hem ferah bir görünüm hem de geniş bir depolama alanı ortaya çıkaracaktır.

Büyük eşyaları çevreye yayın

Alanınızın dar olması hiç büyük eşyanız olamayacağı anlamına gelmiyor elbette. Ancak bu eşyaların çok ortalarda yer alması da sizin açınızdan faydalı olmayacaktır. Bu yüzden büyük boyutlara sahip olan eşyaları odanın çevresine yaymak ve yerleşimi bu doğrultuda yapmak iyi olacaktır. Ayrıca bu eşyaların çevreye yayılması derinlik algısına da olumlu etki yaratacaktır.

Bitkilerle canlandırın

Bitkiler odaların en keyifli dekorasyon ürünlerinden biri. Odanın içerisine kattıkları hava ile çok daha ferah bir ortam oluşturuyorlar. Dar alanlar için de bitki kullanımı bu yönden oldukça etkili bir çözüm. Hem daha şık bir görünüm hem daha ferah bir hava için odanızda birkaç orta boyutta bitki kullanmanızda fayda var.

Dağınıklıktan uzak durun

Küçük alanların en büyük düşmanına geldi sıra. Odanızın içerisinde zaten yetersiz olan alanı daha da bunaltıcı bir hale sokmak en son isteyeceğimiz şey. Dağınıklık ise bir alanın tüm verimliliğini kolayca elinden alıyor. Odanızın yerleşimine, kullandığınız eşyalara özenle çalıştıktan sonra, dağınık bir hale bürünmesi tüm emekleri boşa çıkaracak ve iç bunaltan bir alan meydana getirecektir. Bu yüzden olabilecek en az dağınıklığa izin vermeli, eşyaların dağılmaması için depolama çözümleri üretmeye çalışmalısınız.

Küçük yaşam alanları için minimal fikirler
Küçük alanları keyifli yaşam alanlarına dönüştürecek minimalist dekorasyon önerileri

Fazla eşyalardan kurtulun!

Dar alanların en temel düşmanlarından bir diğeri de fazla ve gereksiz eşyalar. Birçok evin derdi olan bu konu aslında evlerin yetersiz depolama alanlarından ve eşyalardan vazgeçememekten kaynaklanıyor. Belki de çok uzun zamandır hiç kullanmadığınız ve gelecekte de kullanma ihtimalinizin çok düşük olduğu eşyaları neden sakladığınıza anlam veremiyor olabilirsiniz. Bunlardan vazgeçmek için kendinizi ikna etmeye çalışın. Gereksiz eşyalardan kurtulmak tüm evinize bir rahatlama getirecektir. Ayrıca atmak istemediğiniz veya dönemsel olarak kullandığınız eşyalar da olabilir. Her an ihtiyacımız olmayan bu ürünleri sürekli evde depolamak da çok mantıklı bir tercih değil. Bu eşyalar için de eşya depolama çözümleri tercih edebilirsiniz. Eşyalarınızı kiralık bir depoda muhafaza ederek evinizdeki gereksiz depolama alanlarından da kurtulmuş olursunuz. PratikDepo’nun siz evden çıkmadan depolama hizmeti almanızı sağlayan istanbul eşya depolama çözümlerini inceleyerek size uygun birinden yararlanmak, küçük alanlarınızdaki dekorasyon adımlarınızda büyük bir kolaylık sağlayacaktır. PratikDepo’nun sunduğu çözümlere  pratikdepo.com sayfasından ulaşabilirsiniz.

Fazla eşyalardan kurtulmak, eşya depolama hizmeti ile mümkün
Az olan güzeldir. Zaman zaman ihtiyaç duyduğunuz eşyaları depolayarak evinizde alan yaratın