Yükselen kira fiyatları ve eşya depolama çözümleri
Yaşam

Kira Artışları Karşısında Nasıl Çözümler Üretebiliriz?

Son Yılların En Yüksek Kira Artışları Karşısında Nasıl Çözümler Üretebiliriz?

2021 – 2022 yıllarında, son zamanların en yüksek kira artışları ile karşı karşıya kaldık. Bu artışlar maalesef ki ne tek bir şehirde ne de şehirlerin belirli bölgelerinde gerçekleşti. Hemen hemen her şehrin her bölgesinde yaşanan bu ciddi yükselişlerle kira fiyatları ortalama olarak iki-üç katına çıktı. Elbette bu artışların da genel anlamda arka planında birçok farklı sebep söz konusu. Şehirlerin hızla artan nüfusuna karşılık yüksek hammadde fiyatları sebebiyle yeterince konut yapılamaması veya yapılanların çok yüksek bedellerle satılabilmesi, faiz oranları, döviz artışları derken artık ev satın almak öncelikli tercih olmaktan büyük oranda çıkmaya başladı. Hal böyle olunca da kiraya olan yoğun talep fiyatları hızla arttırdı. Tabii ki “uyanık” ev sahipleri de işin bir diğer boyutunu oluşturmuyor değil.

Her bölgede ve ciddi oranlarda gerçekleşen bu kira artışları ile bizler de kara kara neler yapabileceğimizi düşünmeye başladık elbette. Kirayı arttırmak isteyen ev sahipleri ile fahiş kiralar ödemek istemeyen kiracılar arasında tabiri caizse bir meydan muharebesi ortaya çıkaran bu süreçte, problemlerinize çözüm üretebilecek birkaç noktaya değinmek istiyoruz.

Artan konut fiyatları ve kira artışları
Yükselen Ev Fiyatları ve Artan Kiralar

Hepimizin hayatı, aile büyüklüğü, bir evden beklentileri birbirinden farklı. Bu da farklı sebeplerle de olsa aynı sonucu varmamıza yol açabiliyor: Taşınmak. Ev değiştirmek elbette ki çok zor bir süreç. Baştan sona birçok gerekliliği, zorluğu olmasının yanında hayatın güzel bir göz kırpması olarak her şeyi ne kadar düzgün yapmaya çalışsanız da bir aksilik yaşamadan bir türlü bitmeyen, sonu keyifli ama süreci çıldırtan bir konu. Burada taşınmanın zorluklarını anlatmak veya taşınma tavsiyesi vermek derdinde değiliz. Tüm bu problemler karşısında taşınmaya alternatif yollar bularak çözüm üretebileceğinizin de farkına varmanızı istiyoruz.

Son iki aydır tüm gündemimizi dolduran kira artışları sebebiyle bugün ihtiyacımızı tam anlamıyla karşılayan bir ev bulmak çok zor bir hal aldı. Kiralardaki %100 artışlara karşın maalesef ki gelirlerimizdeki artış bunun çeyreğini bile oluşturmuyor. Hal böyle olunca da aylık gelirimiz çok önemli bir kısmını ev kirasına verip kalanı ile geçinmeye çalıştığımız bir döngünün içerisine hapsoluyoruz. Bu şartların üzerine bir de mevcut evimizin yetersiz kaldığı ve yeni bir eve taşınmak zorunda kalacağımız bir durum ortaya çıkarsa çıkmaz tamamen içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Ev değiştirmelerin arkasında yatan sebeplerden en önemlisi, mevcut evin ihtiyaçlarınız için yetersiz kalması yatıyor. Bu yetersizlik evin iç fiziksel özellikleri veya doğrudan toplam alan büyüklüğü ile ilgili olabilir. Evin küçük gelmeye başlaması ve eşyaların artık neredeyse tüm evi ele geçirmesi durumu en sık rastlanan olaylardan biri. Hayatımızı yoluna koydukça dönemsel ihtiyaçlarımızın bile birçok eşyasına sahip olmaya başlayabiliyoruz. Ancak bu sebepler büyüyüp ev değiştirme zorunluluğunu ortaya çıkardığında ise çok daha büyük bir zorlukla karşı karşıya kalıyoruz. PratikDepo’nun sunduğu eşya depolama hizmetleri, bu sorunlara çözüm üretebilecek bir potansiyele sahip. Bugün evinizin alansal problemlerinden dolayı ev değiştirmeye kalktığınızda, daha büyük bir evi geçelim mevcut evinizin özelliklerindeki evlerin bile yüksek fiyatlarda olduğu bir sonuçla karşılaşmanız işten bile değil. Hal böyle olunca ev değiştirmenin alternatifi çözümler tercih etmek daha akılcı bir seçenek haline geliyor. PratikDepo’nun standart eşya depolama hizmeti ve +1 Oda hizmeti bu gibi durumlar için hayat kurtaran bir çözüm olabilir.

Ev içerisinde depolama gerektirecek eşyalar temelde iki farklı türde oluşur. Bunlardan ilki fazlalık olan, hatırası olan, koleksiyon ürünü olan sürekli kullanmadığınız uzun süreli depolama ihtiyacı duyan eşyalardır. Standart depolama hizmeti bu gibi eşyalar için oldukça etkili bir çözüm olabilir. Özellikle İstanbul gibi şehirlerde evlerin kiler, depo gibi alanları olma ihtimali çok düşük. Bu sebeple evlerimizin içi eşya depolama odaklı kullandığımız dolap vb. ürünlerle dolu. Eşya depolama hizmeti ile uzun dönemli olarak depolanması gereken eşyalarınızı evinizde yer kaplamadan muhafaza edebilirsiniz. PratikDepo’nun depolama hizmeti yenilikçi yaklaşımı ile bu yönden güzel çözümler sunuyor. Depolama hizmetlerinin temel problemlerinden biri eşyaların depoya götürülüp getirilmesi sürecidir. PratikDepo mobil depoları ile bu soruna çözüm üreten bir hizmete sahip. Konteyner depolar ile evinize kadar gelen özel deponuza eşyalarınızı yerleştirip taşıma zahmetine girmeden süreci tamamlayabiliyorsunuz. Bu sayede evin içerisinde saklamak zorunda kaldığımız ve bu sebeple yaşam alanımızı kısıtlayan fazla eşyalardan da kurtulmuş oluyoruz.

Eşya depolama çözüm mü?
Doğru evi bulamıyorsak ya da yüksek kiraları karşılayamıyorsak çözüm ne olmalı?

Depolama gerektiren bir diğer eşya türü ise dönemsel veya mevsimsel eşyalardır. Bu eşyalar yılın belirli dönemlerinde kullandığımız, daha sonra ise evin bir köşesinde saklamak zorunda kaldığımız şeylerden oluşuyor. Bunlara yazlık – kışlık kıyafetler de dahil olabilir, bahçe ekipmanları da tadilat malzemeleri de hobi araç – gereçleri de. Bütün ailenin kışlık kıyafetleri yaz geldiğinde olabildiğince az yer kaplayacak şekilde evin depoya dönmüş bir bölümünde veya her türlü eşyanın tüm gözlerini dolduracak şekilde saklanır. Çoğu zaman ise büyük bir kargaşa oluşturur. Ya da hobi olarak yaptığınız bir sporun malzemeleri yılda birkaç kez kullanılma dışında eviniz içerisinde şaşırtıcı şekillerde yer zapt edebilir. Bu gibi ihtiyaçlar için bir kiler, depo veya ekstra oda olması en geçerli çözüm. PratikDepo’nun +1 Oda hizmeti de tam buna göre bir çözüm sunuyor. +1 Oda; evinizde dönemsel olarak kullandığınız ve zaman zaman ihtiyacınız olan eşyaları depolamanız için tasarlanmış bir hizmet. Yine PratikDepo’nun mobil eşya depolama çözümleri ile evinize gelen konteyner deponuza eşyalarınızı yerleştiriyorsunuz ancak bu sefer deponuzu yıl içerisinde tekrar eve çağırıp içerisinden almak istediğiniz eşyaları alabiliyor, yerlerine koymak istediklerinizi ekleyebiliyorsunuz. Aslında tam olarak evinize ekstra bir oda eklemiş, istediğinizde ulaşabildiğiniz ama gözünüzün önünde yer kaplamayan bir depolama çözümü. Bu hizmet, özellikle mevsimsel depolama ihtiyaçları için büyük bir kolaylık sağlayabilir.

PratikDepo’nun bu hizmetleri evinizin yetersiz kaldığı durumlar için taşınmaktan daha zahmetsiz ve maliyeti çok daha düşük bir çözüm getiriyor. Elbette ki hayal ettiğimiz eve taşınmayı hepimiz çok istiyoruz. Ancak şu anki kira fiyatları içerisinde bu hayal hayatımızın farklı noktalarında ciddi zorluklara sebep olabilir. Bu sebeple taşınmaya alternatif olan bu çözümlerle mevcut evinizde yaşamaya devam edebilir, elde ettiğiniz fazla yaşam alanını kullanarak evinizi daha da güzelleştirebilirsiniz.

Kira artışları karşısında her şeyi kabullenmek elbette ki doğru bir yaklaşım değil. Taşınma ihtiyacınızı ortadan kaldıracak çözümler kullanmak güzel bir yöntem. Ancak mevcut evlerimizde de zaman zaman fahiş artışları kabul ettirilmeye çalışılabiliyoruz. Bu gibi durumlar için de mutlaka eve girerken kontratı iyi bir şekilde hazırlamalı ve kanunların bizlere sunduğu hak ve imkanları iyi bilmeliyiz. Sanırım bu süreçte en doğru ve geçerli yol haklarımızı en iyi şekilde öğrenmek. Böylelikle sınırlarımızı kimsenin aşmasına izin vermeden hayatımız için en iyi olana karar verebiliriz.