Minimal Yaşam
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Küçük Evler İçin 10 Akıllı Eşya Depolama Çözümü

Evimiz günümüzün önemli bir dilimini geçirdiğimiz, rahatlama alanlarımızın başında geliyor. Bugün özellikle büyük şehirlerde geniş evler bulmak çok kolay değil. Hem yüksek bütçe gerekliliği hem de geniş evlerin yaygın olmaması sebebi ile küçük evlerde yaşamını sürdüren birçok kişi yaşıyor şehirlerde. Elbette ki küçük bir evde yaşamak yalnızca bir zorunluluk değil. Aynı zamanda bir tercih olarak da küçük evlerde yaşayanların sayısı oldukça fazla. Son yıllarda büyük bir ilgi gören minimal yaşam, eşyaların ve alanın gereksiz kullanımını bir kenara bırakarak daha minimal bir yaşam tarzını ön plana çıkarıyor.

Adsiz tasarim 10 1 1
Minimal yaşam

Minimalist yaşamı yakından tanımak için yazımızı inceleyebilirsiniz: Az Olanın Güzelliği: Minimalist Yaşam Felsefesi

İster mecburen küçük bir evde yaşıyor olun isterse minimal yaşam felsefesine merak sarmış olun, küçük evlerin temel meydan okuması eşya depolama sorunlarıdır. Zaten minimal düzeyde olan alanınızı eşyaların saklanmasına ayırdığınızda kendinize ait yaşam alanınız büyük oranda daralabilir. Bu da evinizde geçen zamanınızı oldukça kısıtlı derecede değerlendirebilmenize sebep olur. Hayat kalitenizi de fazlasıyla olumsuz olarak etkileyecek olan bu durumu yaşamamak adına depolama alanlarını verimli olarak kullanmanın yanında yeni verimli depolama alanları yaratmaya çalışmalısınız.

Raf düzeni ve eşya depolama
Raflar, eşya depolama sorunlarına çözüm olabilir.

Eşya depolama alanları ile ilgili çözümler geliştirmemenin ciddi problemlerini yaşayacağınızı anlamak gerekiyor. Yaşam alanlarınızın önemli bir bölümünü dolaplara, raflara, kitaplıklara vb. depolama ürünlerine ayırdığınızda; evinizin diğer mobilya ve eşyaları ile de birleştiğinde size çok kısıtlı bir hareket alanı bırakacaktır. Bu da sizi stresli ve huzursuz bir yaşam alanının ortasında bırakacak bir durum. Depolama mobilyalarının fazla olması tek problem değil elbette. Öncelikle küçük alanlardaki depolama problemleri bir süre sonra bu konudaki motivasyonunuzu kaybetmenize, düzen oluşturmak için çabalamamaya başlamanıza sebep olacaktır. Bu da beraberinde evin içerisine dağınık bir ortamı getirecektir. Dağınık bir yaşam alanı hayatınıza birçok açıdan etki eder. Bu etkiler ilerleyen süreçlerde ise yalnızca ev yaşamınız değil hayatınızın tamamı ile ilgili olmaya başlayabilir.

Daha detaylı bilgi için bloğumuzu inceleyin: Dağınık Yaşam İle Mücadele Yöntemleri

Eşya depolama alanları genellikle standart tiplerde hazırlanıyor ve bunları yeterince verimli kullanmak da pek mümkün olmuyor. Ancak küçük evlerde geniş yaşam alanına sahip olmak istiyorsanız depolama alanı için biraz kafa yormak zorundasınız. Hatta ancak ilham aldığınız veya geliştirdiğiniz fikirler doğrultusunda kendi eşya depolama çözümlerinizi tasarlayıp hazırlamanız sizi gerçek bir küçük alan depolama ustası haline getirebilir.

Bu yazıda; küçük yaşam alanlarınızı en iyi şekilde kullanmak, eşyalarınızı depolamak için yaratıcı ve akıllı çözümler geliştirmek ve yaşamınıza daha fazla yer açmak için kullanabileceğiniz çeşitli yöntemleri aktarmaya çalışacağız. Bu yöntemleri kendi kişisel zevk ve tercihleriniz doğrultusunda geliştirerek ve özelleştirerek birçok farklı depolama çözümü geliştirebilirsiniz.

Adsiz tasarim 3 1 2
Kendinizi sınırlandırmayın, küçük alanlarda kendi eşya depolama çözümlerinizi yaratın!

1. Bakış Açınızı Geniş Bir Açıya Dönüştürün

Eşya depolama çözümlerini geliştirmeye ve uygulamaya başlamadan önce bakış açımızı biraz değiştirmek ve esnetmek gerekiyor. Alanlarımızı verimli kullanmak için yalnızca depolama araçları alıp evimizin bir noktasına yerleştirmeyeceğiz. Verimli alan kullanımı beraberinde biraz da yaratıcılık gerektiriyor. Bu yaratıcılığı yakalamak için de yeni fikirlere, hatta uç fikirlere açık olmak yalnızca açık olmayıp bu fikirleri ortaya atmak gerekiyor.

Depolama çözümleri geliştirmek için eşyalara yalnızca kullanım amaçları doğrultusunda bir gözle bakmayı öncelikle bir kenara bırakalım. Her alan ve her eşya depolama amaçlı kullanılabilir noktasına geldiğinizde artık yaratıcı ve akıllı çözümler geliştirmeye başlayabilirsiniz. Elbette bu fikirlerin yüzde yüzü sizin için uygun olmak zorunda değil. Zevkinize uymayan bir yöntemi tercih etmemek bakış açınızla ilgili bir durum değil. Burada değindiğimiz temel nokta; eşya depolama çözümü yaratılabilecek şeyleri düşünürken kendinizi sınırlandırmadan hareket edebilmek. Bu noktaya ulaştıktan sonra her şeyi bir eşya dolabı gibi görmeye başlamış olabilirsiniz. Meraklanmayın, birkaç deneme ile neyin daha iyi ve daha güzel sonuçlar ortaya çıkaracağını artık tahmin edebiliyor olacaksınız.

Bakış açınızı artık değiştirdiğinize göre yeni fikirler geliştirmeye ve biraz yaratıcılık sergilemeye başlayabilir miyiz? Eşya depolamak bir sanattır deme noktasına kadar geldim sanki değil mi? O kadar abartmayacağım merak etmeyin.😊

Dağınıklıktan kurtulun
Eşyalarınızı organize ederek dağınıklıktan kurtulun.

2. Eşya Depolama Alanlarınızı Organize Etmeyi Öğrenin

Yeni ve verimli eşya depolama alanları oluşturmaya başlamadan önce, mevcut depolama alanlarınızı daha verimli bir şekilde kullanmayı da öğrenmeniz süreci çok daha iyi bir noktaya taşıyacaktır. Depolama alanlarınızın kendisi ne kadar yaratıcı olursa olsun, içini verimli bir şekilde düzenlemediğinizde çabalarınız boşa gidecektir. Yığılmış, düzensiz eşyaların arasında aradığınızı bulmak da zorlaşacak, tüm bu alanlar hayatınızı kolaylaştırmaktan çok zorlaştıran bir hal alacak.

Bu gibi sebeplerle depolama yönteminizi düzene sokmak oldukça önemi bir konu. Burada neyi nasıl yapacağınız daha çok eşyalarınızın türü ile ilgili. Örneğin tadilat malzemelerinizin depolaması ile kıyafetlerinizin depolaması, takılarınızın depolaması ile hobi malzemelerinizin depolaması birbirinden farklı olacaktır. Önemli olan nokta hangi eşyayı nasıl daha düzenli bir şekilde depolayabileceğinizi keşfetmek. Bu konuda da hemen her türden eşyayı saklarken kullanabileceğiniz çeşitli düzenleyiciler yardımınıza koşabilir. Bu araçlar eşyaları yerleştirirken bir düzen içerisinde olmasını ve bu sayede karmaşık bir hal almamasını sağlıyor. Elbette yalnızca bunlarla da olabilecek bir durum değil. En doğru çözüm farklı eşya türlerinizi depolamak için ne gibi yöntemler kullanabilirsiniz, eşyalarınızı organize etmenizde size yol gösterecek tüyolar neler biraz araştırmak. Bu konularda bloğumuzda da sık sık içerik üreterek yaşam alanlarına yer açacak ipuçlarını paylaşıyoruz.

Eşya Depolamasına İmkan Sunan Mobilyalar
Eşyalarınızı depolamanızı da sağlayacak çift görevli mobilyalar tercih edin

3. Çift Görevli Mobilyaları Düşünün

Klasik mobilya anlayışı ile tek bir amaç doğrultusunda geliştirilmiş mobilyalar hepimizin evlerinde zaten gördüğü eşyalar. Ancak çift görevli mobilya ile de tanışıklığımız aslında oldukça eskilere dayanıyor. Hepimizin evlerinde yer alan depolama alanlı koltuklar örneğin. Bu koltuklar hem oturma hem de depolama aracı olarak tasarlanmış ve uzun yıllardır evlerimizde hayat kurtarıcı bir rol oynamış. Annelerimizin çekyat sevgisini asla boşuna sanmayın. Aynı durum bazalar için de geçerli. Bazalar da içleri bir depolama aracı olarak kullanılacak şekilde tasarlanmaya devam ediyor.

Bunların yanında hemen her türden eşya aslında çift görevli olarak dizayn edilmeye müsait. Çok basit bir örnek olarak mutfağınızda kullanacağını basit bir sabit sandalye aynı zamanda bir raf sistemi şeklinde dizayn edilebilir. İlk bakışta aklınıza gelmiyor olabilir ancak eşyalarınız üzerine biraz düşündüğünüzde birden fazla amaca hizmet edebilecek bir sürü eşya olacağını fark edeceksiniz. Bu tür eşyalar ile evinizde zaten belirli bir alan kaplayan mobilyalarınıza ekstra bir işlev daha katabilir, o işlevi gerçekleştirecek yeni bir eşya için alan arama gerekliliğinden de kurtulabilirsiniz.  

Çift görevli mobilyalar genel anlamda ev içerisindeki yaşamınıza önemli bir kolaylık sunuyor olsa da şunu da unutmamak lazım ki bu tarz eşyalar yerlerinden hareket edemeyen türde olabilir. Örneğin bu tarzda bir sandalyeyi aynı zamanda bir kitaplık olarak kullanacaksanız muhtemelen sabitlenmiş olması gerekir. Elbette ki bu tüm çift görevli eşyalar için geçerli değil. Ancak bu türden eşyalarla bir çözüm geliştirmek istiyorsanız konunun bu tarafını da göz ardı etmeden bir plan hazırlamalısınız.

Adsiz tasarim 6 1 3
Dönüşen mobilyalar ile tanışın

4. Dönüşen Mobilyalar ile Tanışın

Mobilyaların tek bir amaç doğrultusunda değil birden fazla amaca hizmet eden şekilde de üretilebileceğine değindik. Çok görevli mobilyalar ile benzer türde olarak farklı amaçlarla da kullanılabilen ancak onlardan farklı olarak bu amaçları tek bir şekilde değil birden fazla şekil alarak yapabilen mobilyalar da var. Dönüşen mobilyalar dediğimiz bu eşyalara aslında sosyal medyada gördüğümüz çeşitli videolardan aşina olabiliriz. Bu tarz ürünler görünürde hizmet ettiği amacın yanında küçük bir değişiklik ile farklı bir ürüne dönüşebiliyor.

Örneğin yatak odanızın olmadığı stüdyo bir dairede yaşıyorsanız, yanık olduğunuz zamanlarda yatağınız alanınızın çok büyük bir bölümünü gereksiz yere zapt edecektir. Dönüşen mobilyalar bu gibi durumlara çözüm üretmek amacıyla geliştirilir. Örneğin yatağınız gündüzleri bir çalışma masası haline geliyor olabilir veya yaygın kullanım ile gündüzleri duvarınızın bir parçası olabilir. Yatak bunun elbette en tahmin edilebilir örneği. Koltuklar, masalar, raflar gibi hemen hemen aklınıza gelebilecek her türden mobilya dönüşebilen bir hal alabilir. Bu da evinizin içerisinde farklı zamanlarda farklı ihtiyaçlarınız için kullanım imkanı sunar. Aslında dönüşen mobilyalar aynı zamanda odalarınızı da dönüştürebilir. Yatak odanız bir anda çalışma odası veya oturma odası halini alabilir.

5. Yer Altı Eşya Depolama Alanlarını Kullanın

Bugün çok büyük bir kısmımız dairelerde oturduğu için pek geçerli olmasa da müstakil bir evde oturuyor ve eşya depolama alanı konusunda problem yaşıyorsanız yer altı depolama alanlarını da tercih edebilirsiniz. Müstakil bir evde oturuyor olsanız da alanınız her zaman yeterli olacak diye bir durum söz konusu değil. Özellikle geniş, çocuklu aileler müstakil evlerde bile alan sıkıntısı yaşayabiliyor. Ülkemizde çok yaygın olmasa da dünyanın birçok yerinde küçük müstakil evler de oldukça yaygın.

Evlerimizin her bir noktasını eşya depolama için nasıl verimli hale getirebiliriz diye düşünmemiz gerektiğinden bahsetmiştik. Evin içerisinde oluşturacağımız depolama alanlarına ek olarak en geniş alana altında sahip olduğunu hatırlamak gerek. Elbette evimizin sağlamlığına etki etmeyecek şekilde bir veya birden fazla noktada çeşitli alt depolama alanları oluşturmak bize büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Alt depolama alanları yaparken evin önemli güç alanını kullanacağımız için mutlaka bir usta ile görüşerek ilerlemeli ve riskli sonuçlar yaratmayacak adımlar atmalısınız.

6. Dış Mekan Eşya Depolama Seçeneklerini Deneyin

Evimizin içerisini en verimli şekilde kullanmak oldukça önemli. Ancak dış mekanlarda da birçok eşya depolama imkanı oluşturmak mümkün. Bu sayede özellikle evinizin içerisinde saklamanız gerekmeyecek ürünleri çok daha kolay bir şekilde depolama imkanı elde edebilirsiniz. Eğer eviniz bir bahçeye sahipse bahçenin çeşitli alanlarına dolaplar yerleştirebilir, bahçenizde bir depo alanı inşa edebilir, bahçenizdeki merdivenlerin içerisini dolaplara dönüştürebilirsiniz. Bahçeli evler için dış depolama seçenekleri gerçekten saymakla bitmeyecek kadar arttırılabilir. Bu da evinizin içinin rahatlamasına büyük oranda yardımcı olacaktır. Ancak bahçesiz evler için de elbette ki bu seçenekler imkansız değil.

Eğer eviniz bir apartman içerisinde ise ilk olarak değerlendireceğiniz dış depolama alanı elbette ki balkonlar. Balkonlarınızı tamamen depoya dönüştürmek tavsiye edeceğimiz bir durum değil açıkçası. Evinizin içerisi olduğu kadar balkonlarda size keyifli vakit geçirme imkanı sağlayacak yaşam alanlarından biri. Bu sebeple oraları da eşya ile doldurmamak önemli. Ancak balkonda kullanacağınız eşyalarda da çift fonksiyonlu ürünleri tercih etmek, köşelere ve demirlere çeşitli raf aparatları takarak depolama alanları oluşturmak eşyalarınızı kolayca saklayabileceğiniz alanlar oluşturabilir. Balkonlarınız eviniz ile dışarı arasında bir köprü görevi gören ve evde hissederek açık alanı tadabilmenize imkan veren mekanlar. Bu yüzden o alanı öldürmeden küçük ve akılcı depolama çözümleri geliştirmeye mutlaka gayret etmek gerekli.

Dış eşya depolama alanlarından bir diğeri de dairenizin girişidir. Kapınızın hemen önünde apartman koridoru içerisinde büyük oranda sizin kullandığınız noktalar olabilir. Buralarda diğer apartman sakinlerini rahatsız etmeyecek şekilde depolama çözümleri üretebilirsiniz. Evinizin girişine koyacağınız küçük bir dolap içerisinde dışarıda kullandığınız ürünleri saklamak hem alan tasarrufu hem de kolaylık sağlayacaktır. Bu dolap içerisinde ayakkabılar, terlikler, şemsiyeler vb. ürünler muhafaza edilebilir. Bu sayede aslında evden ayrılırken hızlı bir şekilde alacaklarımıza ulaşma imkanımız da olabilir.

Son olarak elbette apartmanınızda dairelerin kilerleri bulunuyor olabilir. Yeni binalarda çok yaygın olmasa da nispeten daha eski binalarda tercih edilen bu birimler daha çok kömürlük şeklinde hazırlanmış olsa da bugün doğalgaz ile bu işlevini yitirdi. Buraları ilk maddede de bahsettiğimiz gibi doğru bir düzenleme planı ile çok verimli bir şekilde kullanabilir ve aslında evinizin içerisinde ciddi bir ekstra alan yaratabilirsiniz. Özellikle raf sistemlerinin verimli kullanımı bu tarz alanlar için olukça etkili.

7. Gizli Eşya Depolama Alanları Oluşturmayı Deneyin

Evinizin içerisinde dolaplarınız kenarlarında, mobilyaların aralarında çeşitli görünmeyen boşluklar oluşuyor olabilir. Bu tarz alanlar görünür olmasa da aslında toplandığında önemli bir miktara ulaşabiliyor. Bu gibi alanları hem görüntü kirliliği yaratmayacak hem de size ekstra depolama yaratacak şekilde değerlendirebilirsiniz. Dışarıdan göründüğünde bir dolap gibi durmayan bu alanlar aslında evinizin dokusunu hiç bozmadan kullanılabilir olması ile oldukça verimli sonuçlar doğurabiliyor. Ancak elbette ki bu sistemin de en temel zorluğu fazla yaratıcılık gerektirmesi. Alanlardan depolama çözümü fikri geliştirmek bazen olmadık fikirler gerektirebilir. Bu yöntem ise bunu en yoğun şekilde gerekli kılanlardan birisi demek sanırım doğru olacak.

8. Dikey Eşya Depolama Birimleri Oluşturun

Evlerimizin ferah bir havaya sahip olması için biraz yüksek tavanlı olması şart. Mobilyalarımızın büyük bir çoğunluğu tavan yüksekliğimizin yarısı veya yarısından biraz daha fazla yüksekliğe sahip. Elbette bu durumun temel sebeplerinin başında kullanılabilirlik, sonrasında ise boğucu hava oluşturmama geliyor. Yüksekliği çok fazla olan bir eşyanın üst kısmının kullanımı oldukça zor olacağına şüphe yok.

Eşya depolama çözümleri geliştirirken sık kullanılan ve kullanılmaya eşyalara göre alternatifler düşünmek gerekli. Sık kullanmadığınız, nadiren yerinden çıkardığınız eşyaların konumunun kolay ulaşılamayan bir noktada olması çok da önemli olmaz. Bu sebeple dikey depolama birimlerini, dönemsel ve nadiren kullandığınız eşyalar için değerlendirmek akılcı bir çözüm olacaktır.

Elbette ki odalarınızın tamamını tavana kadar raflarla ve dolaplarla doldurmak çok kötü bir fikir. Yalnızca belirli noktalarda, genel görünümü bozmayan ve sizi bunaltmayan bir şekilde dikey depolama alanları oluşturabilirsiniz. Bu alanları kullanmak için de ev içerisinde kullanılabilecek bir portatif merdiven tercih edilebilir. Bu gibi eşya depolama birimleri özellikle ev girişlerindeki portmantolarda sıklıkla kullanılıyor. Bunun yanında banyo ve mutfaklar için de bu tarz birimler rahatlıkla oluşturulabilir. Ayrıca oldukça şık bir görünüm elde etmek de mümkün.

Merdiven Altlarini Değerlendirin 4
Evinizdeki eşyaları düzenlemek ve depolamak için merdiven altlarını değerlendirin.

9. Merdiven Altlarını Değerlendirmeyi Unutmayın

Son yıllarda 2+1 küçük dairelerde dahi bir odası üst katta olan dubleks yapılar inşa edilmeye başladı. Özellikle çatı katlarında çok sık kullanılan bu tarz yapılarda ve birden fazla kata sahip tüm evlerde yeni bir depolama alanı da karşımıza çıkıyor. Üst kata çıkılan merdivenin altında kalan boşluk çok işlevsel bir şekle sahip olmasa da depolama için oldukça güzel bir alan. Bu alan ilk olarak bir dolap haline getirilerek ve raf sistemleri kullanılarak hızlıca değerlendirilebilir. Bu geniş ve düzenli bir depolama alanı oluşturmaya imkan verecektir. Ancak elbette bu ilk akla gelen çözüm. Bu süreçte sıklıkla bahsettiğimiz yaratıcılık burada da devreye giriyor. İstediğiniz tarzda bu alanı değerlendirme imkanınız var ancak unutmamak gerek ki önceliğiniz her zaman bir düzen oluşturmak olmalı. Düzenli bir alan ne şekilde oluşturulmuş olursa olsun yaşam alanınıza büyük bir katkı sağlayacaktır.

Adsiz tasarim 9 1 5
PratikDepo eşya depolama çözümleri ile tanışın!

10. Eşya Depolama Hizmeti Alın

Evlerinizin içerisinde eşya depolama çözümü üretmek için birçok yoldan bahsettik. Akıllı çözümler ile evinizde yaşamınıza daha fazla yer açmak mümkün. Ancak bazen ne kadar çözüm üretseniz de eviniz eşyalarınızı depolamakta yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda evin içerisinde oluşacak eşya kalabalığının etkilerine birçok blog yazımızda değindik. Fazlalık eşyalarınızı depolamak adına evinizin içinde ve dışında oluşturduğunuz depolama alanları yetersiz kalıyorsa, eşya deposu kiralama seçeneğini deneyebilirsiniz. Bu hizmetle aslında evinizdeki fazlalık tüm eşyalardan bir anda kurtulma imkanı elde edebilirsiniz. Akılcı çözümler yazımızın ana konusuydu. Eşya depolama hizmetinin de akılcı bir yolunu denemeye hazır mısınız?

PratikDepo eşya depolamaya yeni bir yaklaşım getirerek evlerinize kadar gelen ve bizzat sizin kapısını kilitlediğiniz mobil eşya depolama birimleri ile hizmet veriyor. Bu hizmet ile evinizden çıkmanıza gerek kalmadan eşyalarınızı kolayca deponuza yerleştirebilir ve dilediğiniz zaman yine çok kolay bir şekilde tekrar alabilirsiniz. PratikDepo’nun inovatik eşya depolama çözümleri, evinizde yaşama daha fazla yer açmanın bir diğer önemli yolu.

Nasıl bir evde oturursanız oturun eşyalarınızın nasıl depolandığı doğrudan hayatınıza etki eden bir durum. Bu sebeple hem hayatınızı kolaylaştırmak hem de aradığınızda eşyalarınıza en hızlı ve kolay şekilde ulaşabilmek için pratik eşya depolama çözümleri geliştirmek önemli. Bu yazıda aslında en temel noktalara değinerek bir fikir oluşturmayı, yeni fikirleriniz için kıvılcım yakmayı hedefledik. Evinizin kendinizi en rahat ve konforlu hissedeceğiniz bir hal alabilmesi, eşyalarınızın yaşamınızda önünüze çıkan değil, ona destek olan bir halde olması dileğiyle.