Kilerinizi organize edin
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Kilerinizi En İyi Şekilde Organize Etmenizi Sağlayacak İpuçları

Evinizde bir kilere sahipseniz, bu durum evinizin geri kalanı için harika bir avantaja dönüşür. Bu sayede örneğin mutfağınızda bulundurmak zorunda kalacağınız bazı eşyaları kilerinizde muhafaza edebilir ve mutfağınızda boş kalan alanı farklı ihtiyaçlar için kullanabilirsiniz. Ama elbette bir kilere sahip olmanın avantajları evinizin geri kalanında yaratacağı boş alanlardan ibaret değildir. Kilerler özellikle yiyecek ve içecekleri muhafaza etmek konusunda ciddi bir fayda sağlarlar. Bu sayede burada sakladığımız ürünler temiz ve düzenli bir şekilde bekler. Bu durum da şüphesiz mutfaktaki çalışmamız esnasında bize büyük kolaylıkların kapısını açar. Ancak kiler kullanmanın bir eziyete dönüşmemesi ve burada aradığımız bulmak konusunda ciddi sıkıntılılar yaşamamak için kilerimizin düzenli ve temiz olması önemlidir. Ayrıca temiz ve düzenli bir kiler, sağlıklı bir mutfak için oldukça önemlidir desek yanılmış olmayız. İşte bu sebeplerle ve kilerimizdeki alanı etkili kullanarak daha fazla ürünü aynı anda muhafaza etmek adına kilerimizi organize ederken birkaç tüyo almak faydalı olabilir. Gelin hep birlikte kilerimizi nasıl daha iyi organize edebiliriz bunun üzerine biraz fikir yürütelim.

Kilerinizi organize edin
Kilerinizi daha düzenli hale getirebilirsiniz

İlk Olarak: Sahip Olduğunuz Alanın Sınırlarını Belirleyin

Kilerlerin boyutları evden eve çok farklılık gösterir. Örneğin bazı apartman dairelerinde asansörün hemen yan taraflarında kalan alanlar kiler olarak değerlendirilir. Ancak bu alanlar çoğu zaman büyük alanlar olmayacağından ve bu kattaki tüm daireler için belli bir alanın sağlanması amaçlandığından küçük olabilir. Bazense evinizde neredeyse bir oda büyüklüğünde bir kileriniz olabilir. Buna ek olarak birden fazla katlı evlerde merdiven altları da kiler olarak kullanılır. İşte bu yüzden kilerinizi organize etmeye başlarken sahip olduğunuz alanın sınırlarını belirlemek ve bu alanın nasıl değerlendirileceği konusunda bir plan yapmak gerekiyor. Özellikle kilerlerimizde kullanacağımız raf ve düzenleyiciler gibi yardımcı eşyaların boyutlanması konusunda bu ön hazırlık oldukça önemli olacaktır. Ayrıca kiler olarak kullanabileceğiniz birden fazla alanınız varsa atacağınız ilk adım bu alanların hangisinde nasıl bir düzen kuracağınız, nerede neyi muhafaza edeceğiniz konusunda bir plan yapmak olmalıdır. Bu sayede tüm alanı etkin bir şekilde kullanmakla beraber, burada saklanacak şeylerin nerede ve nasıl kullanılacağının da planlayarak birtakım kolaylıklar sağlamış olursunuz. Örneğin mutfağa yakın olan kilerde sık kullandığınız gıda maddelerine yer vererek mutfaktaki çalışmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Raf ve Depolama Alanlarının Seçimine Dikkat Edin

Elbette bir kiler tasarlarken burada dolaplar ve raflar kullanacağız. Bu şekilde dekorasyondan geçirilmemiş bir kiler zamanla içerideki eşyaların birbiri üstüne yığıldığı ve aradığınızı bulamayacağınız bir alana dönüşecektir. Ayrıca sahip olunan alanı en verimli şekilde kullanmak için raflar kullanmak oldukça önemlidir. Önceki başlıkta kilerimizin bize sunduğu alanın sınırlarını belirlemenin öneminden bahsetmiştik. İşte bu sınırlar çerçevesinde artık raflarımızı tasarlamaya ve yerleştirmeye başlayabiliriz. Bu rafların yüksekliği ve derinliği elbette bu sınırların imkân verdiği kadar olacak ancak burada saklamayı düşündüğümüz eşyalara göre de birkaç düzenleme yapılabilir. Örneğin büyük kavanozlar kullanacaksanız daha derin raflar seçmek doğru bir seçim olacaktır. Buna ek olarak enlemesine olduğu kadar dikey olarak da kilerin tüm alanını kullanmak gerekir. Yüksek raflara ulaşmak daha zor olsa da bu rafları sık kullanmayacağınız ürünleri depolamak için kullanabileceğinizi unutmayın.

Raf sistemleri ile depolama alanı oluşturun
Raf sistemleri ile kullanışlı depolama alanı oluşturun

İyi Organize Olmak İçin Doğru Organizatörler Kullanın

Kilerimizdeki gıda maddelerini gelişigüzel bir şekilde yerleştirmeyi planlamıyoruz elbette. Bunları yaparken saklamak için farklı eşyalar ve organizatörler kullanacağız. İşte bunların seçimi kilerimizi iyi organize etmek, burada sağlayacağımız gıdaların temiz ve düzenli bir şekilde kalmalarını sağlamak açısından oldukça önemlidir. Tüm erzak için tek tip bir saklamanın mümkün olmadığı konusunda sanıyoruz k, hepimiz aynı düşünürüz. En basit örnek olarak bazı gıda maddelerin hava almadan saklanmasının çok önemli olduğunu hatırlatabiliriz. İşte bu yüzden farklı tip ve şekillerde saklama kapları, kavanozlar ve kutulara sahip olmak önemlidir. Kilerimizde muhafaza edeceğimiz ürüne göre bu organizatörler arasından seçimi yapıp yerleştirmek, hem daha düzenli bir kilere sahip olmamızı hem de erzağımızın sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar. Ayrıca kilerimizdeki bulunan dolap ve rafları elbette kusursuz olarak seçmek mümkün değildir. Kusursuz bir seçim yapmış olduğumuzu düşünsek de zaman içerisinde burada saklayacağımız ürünler değişiklik gösterebilir. İşte bu yüzden kullanacağımız saklama kabı, kavanozlar veya kutuların farklı boyutlarda olmaları bir avantaj olacaktır. Örneğin derinliği iki büyük kavanozun art arda sıralanmasına izin vermeyen raflarda birkaç küçük kavanoz sıralanabilir. Bu sayede sahip olunan tüm alan etkili bir şekilde kullanılmış olacaktır.

Hem Sağlık Hem Düzen İçin Etiket Kullanın

Kilerimizde etiket kullanmaktan bahsettiğimizde yalnızca buradaki düzeni sağlamak aklınıza geliyor olabilir. Aklınıza ilk gelen şeyin düzen olması konusunda elbette haksız sayılmazsınız. Kilerimizde bulunan malzemelerin belirli bir düzen içerisinde olması önemlidir. Bunu sağlamak adına kendimize birkaç ipucu bırakmak istiyorsak etiketler bu konuda faydalı olacaktır. Ayrıca boş raflarda bulunan etiketlere baktığımızda alışveriş ihtiyaçlarımızı tespit etmek de çok daha kolay olabilir. Ancak etiket kullanmanın faydaları bununla da sınır değil. Kilerimizde muhafaza ettiğimiz gıda maddelerini çoğu zaman orijinal paketinden çıkarır ve saklama kaplarına aktarırız. Bu sayede kilerimizdeki düzenin ve içerisindeki ürünün korunmasını sağlamayı amaçlarız. Ancak gıda malzemelerinde bekleme süresi değişiklik göstermektedir. Bazıları uzun süre kilerde beklemeye dayanabilirken bazıları ise çok daha kısa sürelerde tüketilmek ister. İşte etiketlerin önemi bu noktada ortaya çıkar. Hiçbirimiz son tüketim tarihi geçmiş bir ürünü tüketip günün sonunu hastanede geçirmek istemeyiz. Bu yüzden orijinal paketinden çıkarıp saklama kaplarına aktardığımız ürünlerin üzerine son tüketim tarihlerini etiketlememiz gerekir. Bu sayede bu ürünü kullanmadan önce tarihleri kontrol edebilir ve geçtiğini fark edersek derhal bunu kilerimizden çıkarabiliriz.

Rafların Düzenini İhtiyaçlarınıza Göre Ayarlayın

Kilerimizde fazladan vakit geçirmeyi elbette ki istemeyiz. Kilerden beklentimiz çoğu zaman ihtiyacımız olanı hızlıca almak ve çıkmaktır. İşte bu noktada kilerimizdeki ürünlerin yerleşiminin önemi ortaya çıkar. Düzeni oluştururken ilk olarak kilerde sakladığınız ürünlerin hangilerini daha çok kullandığınızı tespit edin. Burada çeşitli ürünleri stokluyor olabilirsiniz. Bunların her biri sıradan bir günde kullanılmak üzere saklanıyor olmayabilir. İşte bu yüzden yeme içme alışkanlığınızın sizi yönlendireceği üzere bir plan yapın ve sık kullandıklarınızı belirleyin. Bunları daha alt ve ulaşılabilir raflara yerleştirmek ihtiyaç anında hızlıca alıp çıkmanıza faydalı olacaktır.

Tüketim Tarihlerine Göre Raf Düzeni Kurun

Kilerlerimizde çoğu zaman gıda maddeleri saklarız. Bu gıda maddelerinin her biri belirli bir süre içerisinde tüketilmelidir. Aksi taktirde sağlımız için birtakım olumsuzluklar doğurabilir. İşte bu yüzden son tüketim tarihi konusuna dikkat etmemiz gerekir. Bu konuda bir önlem olarak etiket kullanmayı önermiştik. Saklama kaplarının üzerine gerekli tarihleri etiketlemek sağlık açısında ortaya çıkarabilecek sorunları önler ancak bu ürünlerin boşa gitmemesi açısından da kolay ama etkili bir yöntem sunabiliriz. Bu da raflardaki ürünlerin son tüketim tarihlerine göre sıralanmasıdır. Son tüketim tarihine henüz çok zaman olan ürünlerimizi rafların arka taraflarına, bu tarihin yakın olduğu ürünleri ise rafların ön kısımlarına gelecek şekilde yerleştirmek etkili bir çözüm olabilir. Ancak burada sürekli bir hareketlilik de sağlamalıyız elbette. Her yeni eklenen ürünü rafların ön kısmına yerleştirmek arka tarafta bekleyen ürünlerin unutulmasına ve akabinde çöpe gitmesine yol açacaktır. İşte bu yüzden tavsiyemiz şudur ki alışverişten sonra kilerinize yeni malzemeleri yerleştirdiğinizde eskileri öne yenileri arkaya olacak şekilde yerleştirin. Bunu sürekli olarak yaptığınızda hem sağlıkla ilgili bir sorun yaşamayacak hem de satın aldığınız ürünlerin çöpe gitmesini önlemiş olacaksınız.

Kiler ve mutfak rafları
Kiler ve mutfak raflarınızı ihtiyacınıza uygun tasarlayın

Yiyecekten Fazlasını Stoklamaktan Çekinmeyin

Kiler denildiğinde hepimizin aklına ilk olarak yiyecek ve içecek stoklanan yer olduğu gelir. Ancak kilerlerimizi yalnızca bu amaç için kullanmak zorunda değiliz. Özellikle mutfaklarımızdaki bazı elektronik aletleri ya da bazı tencere, tava gibi malzemeleri çok sık kullanmıyoruz. İşte bu tarz eşyalar için de kilerler iyi bir saklama alanı olabilir. Kilerimizdeki rafların yüksek kısımlarının da değerlendirilebileceğinden bahsetmiştik. İşte tam olarak bu tarz çok sık kullanılmayan eşyalar için bu yüksek raflar çok uygun saklama yerleri olabilir. Bu sayede hem kilerimizdeki tüm alanı etkili olarak kullanmış hem de mutfağımızda yeni boş alanlar yaratmış olabiliriz.

Son Olarak: İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Evinizin herhangi bir noktasında düzenleme yaparken burada bulunan ve gelecekte bulunacak olan eşyaların planını yapmak oldukça önemlidir. Kilerlerde genellikle gıda maddeleri saklanır. Ancak burada saklayacağımız ürünlerin sayısı ve bunlara olan ihtiyacımızı belirlemek önemlidir. Örneğin ihtiyacınız olandan fazla makarnaya sahipseniz bu durum ihtiyacınız olandan daha az konserveye sahip olmanıza yol açabilir. İşte bu yüzden kilerinizi düzenlemenin son aşaması olarak sahip olduğunuz ürünlerin bir listesini yapın. Kilerinizi her ne kadar çok iyi dekore etmiş ve sahip olunan alanı verimli kullanmış olsanız da bu alana yerleştireceğiniz erzağın doğru bir şekilde pay edilmemesi kilerinizden alacağınız verimizi azaltabilir. Buna ek olarak mutfağınızdaki çalışmanız da bu yanlış yerleştirmeden mutlaka olumsuz etkilenecektir. Çünkü bir yemek hazırlarken kilerinizdeki ürünlerin yanlış dağılmış oluşu aklınızdan çıkabilir. Bunun ardından kilerinize gidip ihtiyacınız olan malzemeyi bulamadığınızda yemek hazırlamaya bir süre ara vermek ve alışverişe çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Kilerlerde düzen sağlamak da oldukça önemlidir. Çünkü sahip olduğumuz alanı olabildiğince verimli bir şekilde kullanmayı hedefleriz. Bu yüzden her noktayı mümkün olduğunca doldurmaya çalışırız. İşte bu doluluk ve kalabalık içerisinde aradığımız şeyi bulmanın kolaylaşması noktasında ihtiyacımız olana ve ihtiyacımız olduğu kadarına sahip olmanın önemi daha fazla ortaya çıkar. Bunlara çözüm olarak bahsettiğimiz üzere ihtiyacımız olan ürünlerin ve sahip olduklarımızın bir listesini çıkarmayı sunuyoruz. Bu, kilerinizde düzen sağlamanız noktasında sizin için faydalı bir adım olacak.

Bonus: Kendi Kilerinizi İnşa Edin

Hepimiz evimizde bir kilere sahip olacak kadar şanslı değiliz. Evlerinde kiler olmayanlar da azımsanacak sayıda değildir diye tahmin ediyoruz. Ancak bir kilere sahip olmamak hiçbir zaman sahip olmayacağımız anlamına gelmiyor. Evimizin bir köşesinde henüz çok iyi değerlendiremediğimiz bir boş alan olabilir. Bu alanı neden kiler olarak kullanmayalım? Buraya koyacağınız kapalı bir dolapla kendinize harika bir kiler yaratabilirsiniz. Bu dolabın raflarını da ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilir, ayrıca kapaklarda da raflar ve askılıklar kullanarak dolaptaki saklama alanını oldukça artırabilirsiniz. Bu dolabı tasarlarken veya seçerken bulunacağı odadaki dekorasyona uygun bir seçim yaparsanız da ortama kolayca uyum sağlayacaktır.

Son Öneri; Profesyonel Bir Eşya Depolama Hizmetinden Faydalanın

Kilerinizde ve mutfağınızda yer tutan ancak yılda bir kaç kez kullanma ihtiyacı duyduğunuz eşyalar için profesyonel eşya depolama hizmetinden faydalanın.

PratikDepo’nun, İstanbul Eşya Depolama, İzmir Eşya Depolama ve İstanbul Eşya Depolama hizmeti ve depolama çözümleri hakkında detaylı bilgi için, pratikdepo.com‘u ziyaret edin!