Eşya depolama hizmeti kullananlar salonlarını dizayn ediyor.
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Oturma Odanızı Nasıl Düzenlersiniz?

Evimiz, günlük hayatın koşuşturması içerisinde sıklıkla dağılabilir. Gerçekten de iş hayatı olsun, okul hayatı olsun bunlarla uğraşırken evimizdeki dağınıklığı fark etmeyebiliriz. Bazense önceden almadığımız birtakım önlemler ya da odamızda gerekli olan düzenin kurulmaması gibi sebeplerle de dağınıklıkla karşılaşabiliriz. Dağınıklıkla karşılaşacağımız odaları düşündüğümüzde ilk olarak aklımıza oturma odamız gelecektir. Oturma odası, gün içinde en sık kullanılan ve evdeki herkesin vakit geçirmek için, dinlenmek için, yemek yemek için kullandığı bir odadır. Özellikle aile evleri için oturma odasının evin kalbi olduğunu söyleyebiliriz. Aile bireyleri sıklıkla bu odada toplanıp birlikte vakit geçirirler. Yine misafirleri ağırlamak için de oturma odaları sıklıkla kullanılır. Yani oturma odaları gün içerisinde en çok vakit geçirilen ve en fazla kişiyi ağırlayan odamızdır. Hal böyle olunca bu odadaki dağınıklık çok sık karşımıza çıkabilir. Bu yazımızda oturma odamızdaki dağınıklıkla nasıl mücadele edebiliriz onu inceleyeceğiz.

Ev dekorasyonunda en önemli alanlardan biri oturma odalarımız. Fazla eşyalarımızı depolayarak oturma odalarımızda yaşa yer açmak mümkün. Eşya depolama hizmeti PratikDepo'da.
Oturma odaları / salonlar evin en çok vakit geçirdiğimiz alanlarıdır.

Oturma Odamız Neden Düzenli Olmalı?

Oturma odamızı nasıl düzenleyeceğimizi ve dağınıklıkla nasıl mücadele edeceğimizi konuşmadan önce ilk olarak oturma odamızı neden düzenlemeliyiz, bunu konuşalım. Çünkü birazdan bahsedeceklerimizin bizlere nasıl bir fayda sağlayabileceğini önceden bilmek, bizi konuda teşvik edecektir. İlk olarak, dağınıklık evinizdeki dekorasyona zarar verir. Hepimiz evimizin güzel gözükmesini isteriz. Bunun için yeni eşyalar, örtüler, halılar alır duvarları farklı renklere boyar ya da duvar kağıtları kullanırız. Tüm bu emek hem kendimiz için kaliteli bir yaşama alanı yaratmak hem de misafirlerimizi iyi bir ortamda ağırlamak içindir. Özellikle misafir ağırlama konusuna önem veriyorsanız, evinizin misafirler için en önemli yansıması olan oturma odanızdaki dekorun korunması iyi olacaktır. Evimizdeki güzel dekorasyon bize iyi hissettirir. Özellikle yorucu bir günün sonunda oturma odanıza gelip dinlenirken ya da ailenizle, arkadaşlarınızla vakit geçirirken çevrede bir dağınıklık olması sizin için sakinleştirici bir atmosferin oluşmasını engelleyecektir. Bu dağınıklık rahatsız edici olup dinlenmenizi de engelleyebilir. Son olarak da dağınık bir oda içerisinde bir şeylerin kaybolması çok muhtemeldir. Özellikle küçük ve değerli eşyalarınız için oturma odanız eşsiz bir kaybolma alanı olabilir. Bu yüzden dağınıklığı önlemek, oluşabilecek bazı zararların da önüne geçmek anlamına gelecektir. Şimdi gelin, dağınıklığı önlemek ve oturma odamızı düzenlemek için neler yapabiliriz onlara bakalım.

Yaşama yer açarak oturma odamızı düzenleyebiliriz.
Oturma odamızın düzenli olması bize iyi hissettirir.

Her Şey Yerinde Olmalı

Oturma odasındaki dağınıklığın en büyük kaynağı yerinde olmayan eşyalar olsa gerek. Gerçekten de burada geçirdiğimiz vakit boyunca gerek diğer odalardan bazı eşyaları gerekse oturma odasındaki eşyaları kullanırız. Kullanımın sonunda bu eşyaları kendi yerine koymaktansa olduğu yerde bırakmak ya da oturma odasında bir yere koymak genellikle bu odadaki dağınıklığın ilk sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkar. İşte oturma odamızdaki dağınıklığı önlemek istiyorsak bu konuda atacağımız ilk adım bu eşyalarla ilgili olabilir. Bunun için bir sepet kullanabilirsiniz. Elinize aldığınız sepetle oturma odanızda gezerek ait olduğu yerde olmayan tüm eşyaları bu sepetin içine atın. Özellikle diğer odalarda olması gereken eşyalar sepetin içine girdikçe oturma odanızdaki kalabalık azalacak ve dağınıklık yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlayacak. Ayrıca oturma odanızdaki diğer düzenleme işlemlerini yapmak için de ilk önce diğer odalara gitmesi gereken fazlalık eşyaları çıkarmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu işlemi yaparken ortalıkta kalmış olan çöpleri de kaldırabilirsiniz. Özellikle bazı yiyeceklerin ambalajlarını bir kenara koyup orada unutma sıkça yaşanan bir durumdur. Bu gibi çöplerin kaldırılması da odanızdaki dağınıklığın önlenmesi açısından önemlidir.

Dağınıklığın Merkezini Tespit Edin

Her odada, eşyalarımızı üzerine gelişigüzel yerleştirdiğimiz ve odanın en çok dağınık gözüken bir noktası vardır. Özellikle masaların üzerleri bu konuda sayabileceğimiz noktalardan biridir. Odamıza girdiğimizde üzerimizdeki eşyalarımızı, telefonumuzu, cüzdanımızı o masanın üzerine atarız. Hatta bazen elimizdeki poşetler ya da çantamız için de bu masayı kullanırız. Oturma odalarında da bu amaçla kullanılan bir bölge illaki vardır. Belki bir köşe, belki bir koltuk, belki de bir masa üzeri bu amaçla kullanılıyor olabilir. Eve girip oturma odasına gelen herkes üzerindeki eşyaları bu noktaya gelişigüzel yerleştiriyor olabilir. İşte bu durum oturma odamızın dağınıklığına en fazla katkı yapan sebeplerden bir tanesini oluşturur. Bunun için bu eşyaları yerleştirecek daha iyi bir nokta yaratmak gerekir. Bu noktadaki bu eşya kalabalığını dağıtmak önemlidir. Örneğin gelip anahtarlarını herkes buraya koyuyorsa evinizin girişine bir anahtarlık, ceketleri koyuyorsa daha fazla askılık gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Bu dağınık noktanın ortadan kalkmasının odanızdaki düzene katkı sağladığını göreceksiniz.

Eğer evinizde dağınıklığa sebep olan ve kullanımına sık başvurmadığınız eşyalar var, PratikDepo Eşya Depolama hizmetinden faydalanın. İstanbul eşya depolama ve İzmir eşya depolama PratikDepo'da
Kitaplıklar ve raflar ev dekorasyonunun hem vazgeçilmezi hem de dağınıklık engelleyici unsurudur.

Kitaplıkların Düzeni ve Faydaları

Kitaplarımızı yerleştirmek için bir kitaplığa muhakkak ki ihtiyaç duyarız. Aksi taktirde kitaplarımızı da sağa sola dağılmış bir halde bulabiliriz. Bu açıdan bir kitaplığa sahip olmak oldukça önemlidir. Ancak kitaplığınızı özellikle oturma odanıza yerleştiriyorsanız düzenine dikkat etmek gerekir. Çünkü dağınık duran bir kitaplık oturma odanızdaki dağınık görünümü çok daha artıracaktır. Bu sebeple kitaplığınızda bir düzen yakalamanız önemlidir. Kitaplığı düzenlemenin birçok yolu vardır. Kitaplarınızı alfabetik sıraya göre, boyutlarına göre ya da renklerine göre kitaplığınıza yerleştirebilirsiniz. Alfabetik sırayla düzenlenmiş bir kitaplıkta aradığınızı bulmak oldukça kolay olacaktır. Bu yöntem, kullanışlılık açısından oldukça avantajlıdır. Ancak bu yöntemle odanıza uygun bir görünüm yakalayamıyor olabilirsiniz. Çünkü kitaplar farklı renklerde ve boyutlarda olabilir. Yan yana dizilmiş kitaplar arasında bir renk ve boyut uyumu olmadığında yine karşınıza dağınık bir görüntü çıkabilir. Bunu önlemek için, zevklerinize ve odanızın gereklerine uygun olarak kitaplığını dilerseniz boyutlara, dilerseniz de renklere göre yerleştirebilirsiniz. Kitaplığınızın içerisine yerleştireceğiniz biblolar ve süs eşyaları da odanızda yakalamak istediğiniz estetik görüntüye katkı sağlayabilir. Ayrıca odanızdaki dağınıklığın sebebi olan bazı ufak tefek eşyalar için de kitaplığınız iyi bir yerleşim alanı olabilir. Özellikle ufak çaplı organizatörler veya kaplar kullanarak kitaplığınızı bazı eşyalarınız için bir yuva haline getirebilir, bu sayede bu eşyalarınızın odada bir dağınıklık yaratmasını önleyebilirsiniz.

Koltuklara Gerekli Özeni Gösterin

Oturma odamızda belki de en çok yer kaplayan ve en çok göz önünde bulunan eşyalar koltuklardır. Genellikle arkadaşlarımızla, ailemizle oturup sohbet ettiğimiz, vakit geçirdiğimiz bir alan olan oturma odalarında koltukların yeri ve önemi tartışmasızdır. Koltuklar bu odada bu denli göz önündeyken elbette ki en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan bir tanesi olacaklardır. Özellikle koltukların yastıklarının sağa sola dağılması oldukça kolaydır. Dağınık bir odayı toplamaya başlarken koltukların yastıklarının yerinde olduğundan emin olun. Genellikle yaslanmak istediğimiz bir yere bu yastıkları taşıyıp orada unutabiliriz. Ya da sadece hareket ederken çarpıp koltuğun üzerinden yere düşürmüş de olabiliriz. Bu yastıkların sağa sola dağılmış olması hem odanın genelinde bir dağınıklık yaratırken hem de koltukların görünümünde bir eksiklik ortaya çıkabilir. Ayrıca koltukların üzerindeki örtülerin de düzgün olması odanızdaki dağınıklığı önlemek açısından önemlidir. Özellikle sonradan serilmiş ve sabitlenmeyen örtüler kolayca dağılabilir ve kırışabilir. Bu görüntü de odanızın genelindeki dağınıklığa bir ekleme yapacaktır.

Konforlu bir yaşam alanı için PratikDepo Eşya Depolama hizmetinden faydalanın. İstanbul eşya depolama ve İzmir eşya depolama PratikDepo'da.
Konforlu bir yaşam alanı; ev dekorasyonu, koltuk, minder, battaniye

Gereksiz Eşyalarla Vedalaşın

Evimizde dağınıklığın kaynağı olarak görebileceğimiz sebeplerden bir tanesi de şüphesiz ki gereksiz eşyalardır. Bazen eşyalarımızı kullanmıyor olsak da onlarla vedalaşmak çok zor gelebilir. Bu eşyaların evimizde kapladığı alan evimiz için birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Örneğin evimizde saklama alanları konusunda bir eksiklik yaşıyorsak bu eşyaların kapladığı alanlar bu sorunu daha da artıracaktır. Yine evimizde dağınıklık söz konusu olduğunda bu eşyaların bir yerlerde dağınıklığa katkı sağladığını görebiliriz. Oturma odalarımızda da kullanmadığımız ancak bir türlü de atamadığımızı, atmaya ikna olamadığımız eşyalar yer alır. Bu eşyalar odanın bir parçası olmadığından doğrudan dağınıklığın içerisine katılırlar. İşte dağınıklıkla mücadele ederken bu eşyaları tespit etmek ve onları ortadan kaldırmak oldukça önemlidir. Kendinizi bu eşyaları bir daha kullanmayacağınız ve yalnızca evinizde dağınıklığa sebep olmaktan başka bir faydaları olmadığına ikna edin ve harekete geçin. Oturma odanızın ferahladığını hissedeceksiniz. Eğer ki çok sık kullanmadığınız ancak daha sonra ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz eşyalar varsa bunlar için de bir eşya depolama hizmetine başvurabilirsiniz. Bir depo kiralayarak eşyalarınızı buraya yerleştirebilir ve evinizde yer kaplamalarını, dağınıklık yaratmalarını engelleyebilirsiniz.

Eşya depolama hizmeti almak için PratikDepo’nun web sayfasını ziyaret edin. İstanbul Eşya Depolama, İzmir Eşya Depolama, Ankara Eşya Depolama ve Eşya Depolama Fiyatları burada!

Başıboş Eşyalara Bir Yer Bulun

Oturma odamızı düzenlemeye ve dağınıklıkla mücadele etmeye başlarken elinize bir sepet alıp buraya ait olmayan eşyaları buna doldurmanızı ve daha sonra ait oldukları yerlere yerleştirmenizi söylemiştik. Peki bu eşyaların ait oldukları belirli bir yer yoksa ne yapacağız? Örneğin televizyon kumandası, klima kumandası, anahtarlar vb. eşyalar için belirli bir alanımız yoksa bunlar sürekli ortalıkta onları bıraktığımız yerlerde duracaklardır. Bu durum da oturma odamızdaki dağınıklığın artmasına sebep olur. Bunu önlemek adına bu eşyaların sürekli olarak durabileceği noktalar belirleyebilirsiniz. Örneğin bir duvarınızda bir anahtarlık ya da kumanda yerleştirme aparatına yer verebilirsiniz. Ayrıca daha önce bahsettiğimiz üzere kitaplıklar da bazı eşyalara ev sahipliği yapabilir. Özellikle bu gibi küçük ve belirli bir noktası olmayan eşyalar için kitaplığınızı bir yuva olarak seçebilirsiniz.

Daha Sonra Gerçekleştirmeniz Gereken İşleri Planlayın

Oturma odanızı düzenlerken fark ettiğiniz birtakım eksikler olabilir. Örneğin bir kitaplığa, yeterince sehpaya ya da çocuğunuzun oyuncakları için bir oyuncak sepetine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bunları odanızı düzenleme esnasında fark etmeniz mümkündür. Özellikle daha sık sorun yaratan ve sizi uğraştıran şeyler hakkında birtakım önlemler almak aklınıza gelecektir. Ancak çoğu zaman bu konuda düzenleme aşamasında bir plan yapıp bir süre sonra unuturuz. Bir sonraki dağınıklık toparlama işlemine kadar da bu durum aklımızdan çıkar. Bu yüzden bu aşamada fark ettiğimiz eksikleri bir yere not almak ve yakın zamanda bu konuda harekete geçmek için bir plan yapmak önemlidir.

Düzenli Olarak Odanızla İlgilenin

Oturma odaları, diğer odalara kıyasla daha sık kullanılan ve daha fazla kişinin girip çıktığı ortamlardır. Bu sebeple diğer odalarınıza gösterdiğiniz ilgiden biraz daha fazlasını isterler. Bahsettiğimiz tüm şeyleri yapmış olsanız da kalabalık bir misafir grubunu ağırladıktan sonra bir dağınıklıkla karşılaşmanız oldukça muhtemeldir. Ya da tüm odaları topladıktan bir süre sonra, diğer odalar bıraktığınız gibiyken oturma odanızı çoktan dağılmış olarak bulabilirsiniz. Daha sık kullanılıyor oluşu ve kullanım şeklini değerlendirdiğimizde oturma odamızın bu kadar hızlı dağılmasına anlam verebiliriz. Bu yüzden bahsettiğimiz ipuçlarıyla oturma odanızdaki dağınıklığının bir kısmını önlüyor olsanız da sık sık burada düzenleme ve temizlik yapmayı ihmal etmeyin. Aksi taktirde çok daha dağınık ve kirlenmiş bir oturma odasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz ve bunun üstesinden gelmek için çok daha fazla emek harcamanız gerekebilir.