Eşya Depolama Hizmeti Minimal Yaşama Yer Açıyor
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Yaşamınızı Küçültmeye Nereden Başlayabilirsiniz?

Birçok farklı sebepten dolayı yaşamınızı küçültmeye karar vermiş olabilirisiniz. Kimileri için bu evini değiştirmekten dolayı, kimisi için daha fazla alan ihtiyacından kimisi için de yaşamına yeni bir şekil verme arayışından dolayı gerçekleşebilir. Ne sebeple olursa olsun, mevcut halinizden daha minimal bir hayata geçiş yapmak, yaşamını küçültmek belirli aşamaları geçmeyi gerektiriyor. Bu süreç bazen sıkıcı olabilse de çoğunlukla heyecan verici olacak demek yanlış olmaz. Ne sebeple ve nasıl bir motivasyonla başlıyor olursanız olun, evinizi küçültmenin anahtar faktörlerine göz atmanızda fayda var. Bu faktörler aslında sebebiniz için değil süreciniz için tavsiyeler verecek ve size yardımcı olacak. Kişiden kişiye değişiklik gösterecek olsa da daha minimal bir eve sahip olma yolunda yapmanız gereken belirli şeyler var. Bu yazıda, yaşamınızı küçültmeye giden yolda atacağınız adımlar için size yol başlangıç noktası oluşturacak unsurları aktarmaya çalışacağız. Tam anlamıyla minimalist bir hayat tarzına ulaşmanız için eksiksiz bir kaynak olmasa da yaşamınızı küçültmeye nereden başlayabileceğinize ışık tutacak öner sunacağız bu yazıda.

Minimal yaşamın güzelleiği
Eşya depolama hizmeti alarak fazla eşyalardan kurtulun, minimal yaşama yer açın.

Yaşamı Küçültmek Ne Anlama Geliyor?

Yaşamı küçültmekten bahsederken herkesin aklında canlanan şeyin aynı olması gerekmiyor. Yukarıda örneklendirdiğimiz gibi sebeplerle bu yönde atacağınız adımların her birisi küçültmeye yaklaştığınız değil gerçekleştirdiğiniz anlamına gelecek. Yaşamınızı küçültmek daha azı ile mümkün olabileceğini kabul etmekle başlıyor aslında. Mevcut olandan daha azı ile dahi günlük yaşamınızdaki ihtiyaçlarınızı gidermeniz pek tabii mümkün. Yaşamı küçültmekten herkesin anlaması gereken ortak fikir de yalnızca bu olabilir. Daha azı ile de mümkün kabulü yaşamınızı küçültme yolunda atacağınız adımlardan ilki diyebiliriz.

Zihninizdeki Fazlılıklardan Kurtulmakla Başlayın!

Daha minimal bir yaşama adım atmak için küçülmeye yönelik adımlar atmaya başlamadan önce zihninizde bir şeyleri değiştirmeye başlayabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir zihniyet değişikliğinin ardından, mevcut evinizle ve evde sahip olduğunuz şeylerle ilgili düşünmeye başlayın. Bugüne dek ne yapıyordunuz, nasıl yapıyordunuz, neyi değiştirmeniz ve neyi sürdürmeniz gerekiyor karar verin. Aslında bu gözden geçirme, yaşamınızı küçültmeye yönelik atacağınız adımlar için de yol haritası oluşturacak. Bu sayede yapacaklarınızı neden ve neye yönelik olarak yapacağınızı da belirlemiş olacaksınız. Bu yazıda bahsedeceğimiz birçok adım ve belki bu süreçte uygulayacağınız diğer adımlar ile yaşamınızı küçültmeyi başarabilirsiniz. Ancak neyi neden yaptığınızı anlamak, ne yapacağınızı belirlerken ekstra şeyler araştırmanıza gerek kalmadan adımlar atmanıza da olanak tanıyacaktır. Bu çalışma sadece evinizi küçültürken değil sonrasında yapacağınız tüm alışverişlerde de o ürünü nasıl kullanacağınızı düşünmenizi sağlayacak bir beyin jimnastiği olacaktır.

 

Minimal bir yaşam için, zihninizi düzenleyin.
Minimal bir yaşam için, önce zihninizden başlayın!

Bir Envanter Oluşturun

İlk duyduğunuzda kulağa biraz korkutucu geliyor olabilir. Taşınma, evinizi organize etme veya minimalizm yazılarımızda sıklıkla tercih ettiğimiz bir başlangıç yöntemi envanter oluşturmak. Bu çalışma size hem mevcut küçülme yolculuğunuzda hem de sonrasında büyük kolaylıklar sunacak. Bu yüzden ilk aşamada birazcık iş gücünden kaçmayıp bu listeyi hazırlamanızda fayda var.

Envanter listesi oluştururken sahip olduğunuz her eşyayı not etmeniz gerekiyor. Burada gerekliliğini tartışmanıza, düşünmenize gerek yok. Bu listeyi oluştururken temel amacımız sahip olduğumuz küçük büyük her şeyi gözden geçirmek. Özellikle yaşamınızı küçültme odaklı bir çalışma için bu oldukça elzem bir konu. Çünkü hayatınızı işgal eden kalabalıklar çoğunlukla önemsemediğiniz küçük şeylerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkıyor. Bu yüzden envanter listenizi oluştururken asla çekingen davranmayın.

Oluşturduğumuz bu liste daha sonrasında eşyalarımızı kategorize etme ve neyi ne yapacağımıza karar verme aşamasında yine yardımımıza koşacak.

Eşyalarınızı Ayrıştırın

Envanterinizi oluştururken sahip olduğunuz tüm eşyaları gözden geçirme fırsatı elde ettiniz. Bu süreçte belki de evinizde olduğunu çoktan unuttuğunuz, yıllardır hiç elinize bile almadığınız onlarca şey karşınıza çıktı. Bunları listenize yazarken aslında onlarla ilgili ufak ufak fikirler de oluşturmuş olabilirsiniz. Buradaki küçük noktalar ayrıştırma aşamasında çok işimize yarayacak. Eşyalarımızı ayrıştırmaya başlamadan önce, envanterimizi oluştururken kafamızda şekillenen kategorileri netleştirmemiz gerekiyor. Bu kategoriler doğrultusunda eşyalarınız ile ne yapacağınıza da karar vereceksiniz.

Kategorileri oluştururken kullanabileceğiniz ve hemen hemen herkesin evinde bulunabilecek eşya türlerine de kısaca değinelim. Öncelikle eşyalarınızın içerisinde mutlaka zarar görmüş, kullanılmayacak bir hale gelmiş veya kırılmış şeyler olacaktır. Bunlar evimizden çıkaracağımız eşyaların başında yer alıyor. Burada yalnızca çöpe gidecek olanlar ile geri dönüşüme gidebilecek olanları ayırmak isteyebilirsiniz. Unutmayalım ki yaşamımızı iyileştirmek için sadece evimizde değil çevremizde de adımlar atmak gerekiyor. Hiçbir şekilde kullanamayacağımız eşyalar grubunun içerisindeki bazı şeyleri de kapsayabilecek bir diğer kategorimiz ise duygusal bağımız olan eşyalar. Eşyalarınızı toparlarken yaşayacağınız karışıklık içerisinde çok değer verdiğiniz bir eşyayı kaybedebilirsiniz. Bu da elbette sürecin tüm keyfini kaçırabilir. Bu yüzden atılacak eşyalar içerisinde dahi bu tarz sizin için kıymetli olan eşyaları da belirlemeye çalışın. Daha sonrasında bunlar sizin için hala önemli mi, saklamak istiyor musunuz gibi konuları düşünerek son noktayı koyabilirsiniz. Kullanmak isteyeceğiniz eşyalar için profesyonel bir eşya depolama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Daha sonra hala iyi durumda olan ama artık kullanmak veya saklamak istemediğiniz eşyalara gelecek sıra. Bu eşyaları da çeşitli şekillerde değerlendirebilirsiniz. Hala kullanılabilir durumda olan eşyaları bir hayır kurumuna bağışlayarak başkaları için işe yaramasını sağlayabilir veya çok değerli olduğunu düşündüğünüz bir şeyi satmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca kimi eşyanızı bir arkadaşınıza veya belirlediğiniz bir kişiye vermek gibi bir planınız varsa bunları da ayrı bir grup şeklinde ayrıştırabilirsiniz.

Bu gibi ayrımları envanterimizi oluştururken önden düşünmemiz çok daha kolay olacaktır. Ayrıca ayrıştırma yaparken her bir kategoriniz için bir kutu hazırlamanız ve eşyalarınızı bu kutuların içerisine koyarak ayrıştırmanız da işinizi büyük oranda hızlandıracaktır.

İhtiyaç duyduğunuz eşyaları belirleyin
Eşyalarınızı kategorize edin, kategorilere göre ayrıştırın!

Hangi Eşyaların Kalacağına Nasıl Karar Verilir?

Eşyalarınızın listesini oluşturma ve onları ayrıştırma konulara değindik ancak eşyalardan hangilerinin kalıp hangilerinin gideceğine karara vermek çok da kolay bir konu değil maalesef. Birçok kişi gibi siz de sahip olduklarınızdan vazgeçmekte zorlanıyor, bir türlü karar veremiyor, hatta küçülme amacıyla çıktığınız yoldan vazgeçmeyi dahi düşünüyor olabilirsiniz. İlk aşamada biraz zorluyor olsa da evinizde minimal bir hava yakalamanın ve daha azı yaşamanın keyfine varmanın hayatınıza getireceği değişiklikleri deneyimlemeden karar vermemenizi tavsiye ediyoruz. Eşyalarınızdan vazgeçmek duygusal olarak çok kolay olmayabilir. Ancak birçoğuna hiç ihtiyaç duymadığınız ve onları kullanmayacağınız gerçeğini de kabul etmek gerekiyor. Bu noktada kendinize soracağınız birkaç soru ile karar vermenizi kolaylaştırabilirsiniz. İlk olarak sormanız gereken soru bu eşyayı son bir yıl içerisinde kullandınız mı? Bu sorunun ardından bazı eşyaları yıllardır yerinden bile kıpırdatmadığınızı fark edebilirsiniz. Daha sonra mevcut veya yeni evinizde bu eşya için gerçekten yer var mı sorusunu düşünün. Eşyayı her ne kadar istiyor olsanız da eviniz onun için uygun veya yeterli olmayabilir. Bu da size yeni krizler oluşturacaktır elbette. Bu yüzden eşyalar ile ilgili karar verirken evinizi değerlendirmede öncelikli bir noktaya koymayı ihmal etmeyin. Daha sonra bu eşyayı ilerleyen dönemde kullanma ihtimalinizi değerlendirin. Şu anda kalmasını istiyor olmanız gelecekte onu mutlaka kullanacağınız anlamına gelmiyor. Bu yüzden kendinizi bu eşyayı gelecekte kullanırken görüp görmediğinizi düşünmek oldukça önemli. Son olarak ise bu eşyayı tekrar elde edip edemeyeceğinizi değerlendirin. Belki gelecekte bu eşyayı kullanabileceğinizi, örneğin evinizi değiştirdiğinizde artık kullanımınız için uygun olacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak bu eşya daha sonra da istediğiniz zaman alabileceğiniz bir ürünse bunu saklama zahmetine girmeniz gerekiyor mu değerlendirmeniz iyi olacaktır.

Süreç boyunca eşyalara bu unsurları ve soruları göz önünde bulundurarak bakarsanız, sahip olduklarınızdan vazgeçme kararının zorluğu ile de bir nebze olsun daha kolay baş edebilirsiniz. Eşyalarınızı tüm bu süzgeçten geçirdikten sonra hala vazgeçemediğiniz eşyalar için profesyonel eşya depolama hizmetlerinden faydalanabileceğinizi de her zaman aklınızda bulundurun.

Kendinize vakit ayırın
Minimal ve huzurlu yaşam için kendinize vakit ayırın

Kendinize Biraz Zaman Tanıyın

Yaşamınızı küçültme yolculuğu çok kolay bir süreç değil, bundan yukarıda bahsettik. Bu yolculuğa çıkmaya karar verip bir adım atmanız onu hemen sonuca ulaştırmanız gerekliliğini doğurmuyor aslında. Zorlayıcı bir süreç olmasının yanında hayatınızda önemli değişiklikleri de getirecek olan bu süreçte kendinize biraz zaman tanıyıp, süreci küçük küçük adımlarla ilerletmeniz işinizi kolaylaştıracak ve sizi daha az yoracaktır. Bu yüzden yaşamınızı küçültme yolculuğunuzu tek bir başlangıç ve bitiş süreci içerisinde tamamlamak için kendinizi zorlamayın. Yavaş ama içinize sinen, sizi yormayan adımlarla ilerleyebilir. Biraz ara verip yaptığınız değişiklikleri deneyimleyebilir ve daha sonra devam edebilirsiniz. Bu motivasyonunuzu da diri tutacaktır. Ayrıca başardığınız şeylerle ilgili kendinizi ödüllendirmeyi de ihmal etmeyin. Hedeflerinize ulaştıktan sonra kendinize ufak birkaç ödül verin. Güzel bir akşam yemeği, keyifli bir film gecesi vb. birçok şey bu ödüllerden olabilir.

Özetle ne sebeple ve nasıl yapıyor olursanız olun yaşamınızı küçültme yolculuğu size yeni bir hayat tarzı sunacak. Bu yeni yaşamınızdan da fazlasıyla keyif alabileceğinize emin olabilirsiniz. Yalnızca biraz süreçte sabır ve gayret göstermeniz yeterli. Yeni yaşamınızda şimdiden keyifli günler.