Mutfak Dolaplarında Alan Yaratma Tüyoları
Mutfaklarımız, özellikle güzel yemekler ve atıştırmalıklar hazırlamayı ve tüketmeyi seviyorsak hayatımızda önemli bir yer taşır. Ancak mutfaklarımızın önemli olması için elbette bu şartların sağlanmış olması da zorunlu değil. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak adına da mutfaklarımızda sıkça vakit geçirmemiz gerekebilir. İşte bu yüzden mutfaklarımızda yaratabileceğimiz her alan bizim için oldukça kıymetlidir. Ancak konu mutfak malzemelerine gelince ihtiyaçların ardı arkası kesilmez. Hele bir de renkleriyle ve modelleriyle çok çekici olan ufak tefek eşyaları alışveriş sırasında karşımıza çıktıklarında satın almadan geçmek oldukça zor gelir. Fakat biz her ne kadar bu eşyaları satın alırken keyif alsak da ileride mutfağımızdaki boş alanların ciddi anlamda daralması tehlikesi bizi beklemekte olabilir. Özellikle küçük bir mutfağa sahipsek ve burada minimal bir tasarım yakalamak istiyorsak bu konuda daha dikkatli olmamız gerekir. Mutfağımızda boş alanlara sahip olamamak burada çalışmayı, yemek yemeyi yani genel olarak burada geçireceğimiz vakti olumsuz etkileyecektir. Bu sebeplerle mutfağımızı ve özellikle mutfak dolaplarını düzenleme noktasında birkaç tüyoya sahip olmak faydalı olacaktır. Gelin birlikte mutfak dolaplarımızda boş alanları nasıl yaratabiliriz inceleyelim.
Her Şeyden Önce: İhtiyacınız Olana Sahip Olmak
Mutfak dolaplarımızda nasıl boş alanlar yaratacağımızdan bahsedeceksek işe en baştan başlamak gerekir. Bu da mutfağımızda gereğinden fazla eşyanın bulunması sorunu. Mutfak eşyalarının her biri hem cazibeleri hem de mutfak işlerini çok kolaylaştıracağı izlenimleri sebebiyle kendisini satın aldırtmak konusunda oldukça başarılıdır. Bazen ihtiyacımız olmayan bir eşyayı yalnızca görüntüsünden ve çekiciliğinden dolayı satın almaya karar verir, bazense yeni gördüğümüz bir aletin mutfak işlerimizi bir anda ciddi ölçüde kolaylaştıracağını düşünerek kendimize ihtiyaç yaratırız. Bu durum elbette yalnızca mutfaklarımıza yaptığımız alışverişlerde geçerli değildir ancak en sık mutfaklarda rastlanır. Sonuç olarak ise satın aldığımız albenisi yüksek eşyaların birçoğu birkaç kullanımdan sonra, işimizi kolaylaştıracağını düşündüğümüz aletlerin birçoğu ise hayatımızda çok da fark yaratmadığı anlaşıldıktan sonra mutfak dolaplarımızın arka taraflarındaki yerlerini alırlar. Ancak her ne kadar dolaplar arka taraflarında konumlandırılıyor olsalar da dolaplarımızda yer işgal etmekte ve sahip olduğumuz alanı daraltmayı sürdürmektedirler. İşte bu yüzden mutfağımızda ve özellikle mutfak dolaplarımızda boş alan yaratmayı düşünüyorsak ilk adımı alışveriş alışkanlıklarımızda birtakım değişiklikler yaparak atabiliriz. İhtiyacımız olan eşyalara ve ihtiyacımız olduğuna kadar sahip olmak hem minimal bir mutfak tasarlama noktasında doğru adımlar atmış olmayı hem de mutfak dolaplarımızda ve mutfağımızda boş alanlar yaratarak buradaki hareket ve yaşam alanını katkı sağlamamızı beraberinde getirecektir. Hali hazırda sahip olduğunuz eşyalara mutfak dolaplarınızda yeterli alan bulamıyor ve bu eşyalarla olan bağınızı koparmak istemiyorsanız da bir eşya depolama hizmetine başvurmak sizin için doğru bir seçim olacaktır. Bu konuda PratikDepo’nun sunduğu eşya depolama çözümlerine ve tekliflere göz atmanızı öneririz.
Kilerinizin Varlığını Unutmayın
Bir kilere sahip olmak evlerimizdeki eşyaların dağılımı ve evlerde boş alanlar yaratmak açısından oldukça faydalıdır. Elbette hepimiz bu konuda şanslı değiliz. Bir kilere sahip olmak hepimizin ortak özelliği değildir. Ancak eğer bir kilere sahipsek buradan olabildiğince faydalanmamız gerekiyor. Çünkü mutfak dolaplarımızın bazılarını yemeklerde kullanacağımız gıda maddelerine ayırırız. Ancak bu durum mutfağımızda sahip olduğumuz alanı daraltıyor. Bu ürünlerin tamamını buradan çıkarmaksa her seferinde kilere gidip gelmek açısından bir zaman kaybı yaratabilir diye düşünebilirsiniz. İşte bu yüzden bu malzemelerin ihtiyacınız olduğu kısmını mutfağınızda geri kalanını ise kilerinizde muhafaza edebilirsiniz. Bu şekilde mutfağınızda fazladan yer kaplayan kısım kilere giderek mutfak dolaplarınızda boş alanların yaratılmış olmasını sağlayacaktır.
Kilerinizi Doğru Bir Şekilde Organize Edin
Bir kilere sahip olmanın ne kadar faydalı olabileceğine bir üst başlıkta değinmiştik. Ancak bir kilere sahip olmak kadar bu kileri doğru bir şekilde organize etmek de önemlidir. Çünkü kilerler genellikle büyük olarak tasarlanmış yerler değildir ve bu küçük alanlarda çok fazla malzemenin muhafaza edilmesi mümkün olmayabilir. İşte bu yüzden iyi bir düzen kurarak kilerimizden daha fazla fayda almayı sağlayabiliriz. Bunun için kilerlerinizde raflar ve dolaplar kullanmak oldukça faydalı olacaktır. Bu şekilde sık kullanmadığınız mutfak eşyalarını bu dolaplarda saklayabilir ve ihtiyacınız olduğunda hızlıca erişebilirsiniz. Kapalı dolaplar bu eşyaların temiz olarak muhafaza edilmesini sağlayacaktır. Konserve, kavanoz ya da kapalı paketlerdeki gıda malzemeleri içinse genellikle kapalı dolaplara ihtiyaç yoktur. Bunlar için raflar kullanmak yeterli olacaktır. Bu sayede sahip olduğunuz alanın tamamını kullanmış olabilirsiniz. Yine kilerinizi kullanırken buradaki verimi artırmak ve malzemeleri yerleştirirken ve ihtiyacınız olan malzemeyi ararken işinizi kolaylaştırmak için kavanozlara veya raflara etiketler yerleştirebilirsiniz.
Mutfak Dolaplarının Organizasyonu
Mutfak dolaplarında alan yaratma işinin en can alıcı noktası elbette mutfak dolaplarımızın organizasyonudur. Burada dikkat etmemiz gereken bazı temel noktalar var. Bunlar ilk olarak kullanım sıklığı, daha sonra kullanım nedeni ve daha sonra da eşyaların güvenliği. Mutfak dolapları genellikle göz hizası seviyelerinden başlayıp tavana dek uzanır. En üstteki raflara ulaşmak çoğu zaman bir merdivenle ya da uzun boylu birinin yardımıyla mümkün olur. İşte bu en üstteki rafların ulaşılmasının zorluğu, genelde bu rafların daha boş bırakılmasına ve eşyaların alt kısımlarda yoğunlaşmasına sebep olur. Bu durum da alt kısımdaki eşyaların düzeninin bozulmasını beraberinde getirir. İşte bu yüzden eşyalarımızın kullanım sıklığını, neden kullandığımızı ve güvenlikle ilgili kaygıları değerlendirerek bir yerleştirme yapmamız gerekiyor. Hepimizin özel günler için sakladığı yemek takımları var. Bu yemek takımları yılın sadece belli günlerinde ortaya çıkarlar ve çoğunlukla kutularında beklerler. İşte bu yüzden bu takımların alt raflarda yer kaplaması anlamsızdır. Ayrıca alt raflarda bulunmaları bu rafların kullanımı esnasında oluşabilecek çarpma, kırılma tehlikelerini de beraberinde getirir. İşte bu yüzden bu tarz malzemeleri üst raflara ya da kiler, depo gibi alanlara aktarmak çok daha uygun. Yine bazı toksik maddelerin ve temizlik malzemelerinin kolay ulaşılabilir yerlerde olması, özellikle çocuklu evlerde tehlike yaratabilir. Bu tarz malzemelerin de ulaşılması daha zor olan raflarda saklanması güvenlik açısından etkili olacaktır. Alt raflara ise sık kullanılan tabakları, bardakları, tahıl kaselerini ve bazı plastik eşyaları koymak hem dolabınızın düzenini sağlamak hem de bunlara kolay ulaşarak kendi işlerinizi kolaylaştırmak adına faydalı olacaktır.
Dolap Düzenleyicilerden Faydalanın
Mutfak dolaplarını organize ederken genel anlamda nelere dikkat etmemiz gerektiğinden bahsettik. Ancak bu dolaplardan alabileceğimiz en yüksek verimi almak ve tüm alanı etkili kullanmak, bunu yaparken de aynı zamanda eşyalarımızın da müthiş bir düzen içerisinde olmasını sağlayarak bu eşyalara erişimimizi kolaylaştırmak için yapmamız gereken şey oldukça basit: Dolap düzenleyici kullanmak. Raflarımızı enlemesine etkili olarak kullanılıyor olabiliriz ancak diklemesine ne kadar doldurabildiğinizi bir düşünün. Rafların sahip olduğu hacmin büyük kısmı eşyaları üst üste dizmedeki sınırımızdan dolayı heba olup gidiyor. Bu da sahip olduğumuz alanın önemli ölçüde daralmasına yol açıyor. Bunu engellemek adına eşyalarımızı üst üste dizmek ise hem dağınık bir görünümü hem de bu eşyaların devrilmesi, yıkılması tehlikelerini beraberinde getiriyor. İşte bu yüzden dolap düzenleyiciler kullanmak hem eşyalarımızın düzenli bir şekilde muhafaza edilmesine hem de dolaplarımızdan alacağımız verimi artırmamıza, tüm alanı etkili olarak kullanmamıza katkı sağlayacaktır. Ayrıca dolap düzenleyiciler konusunda çok ciddi bir yelpazenin olduğunu da hatırlatmak gerekir. Her türlü ihtiyaca ve zevke uygun dolap düzenleyiciler bulmak mümkündür. Tencereleriniz, tabaklarınız, bardaklarınız, baharatlıklarınız ve çekmecelerdeki çatal, kaşık, bıçak gibi malzemeler için ayrı ayrı birçok seçenek bulunur. Bu seçenekler arasından ihtiyaçlarınıza ve zevklerinize göre bir seçim yapabilir hem bu düzenleyicilerden fayda sağlayıp hem de mutfağınızdaki dekora katkıda da bulunabilirsiniz.
Tüm Yükü Dolaplara Yüklemeyin
Mutfak dolaplarımız, kapalı ve düzenli bir ortam olmaları sebebiyle eşyalarımızı muhafaza etme konusunda en çok kullanmayı istediğimiz yer olabilir. Ancak tüm yükü dolapların sırtına yüklemek özellikle boş alana sahip olma konusunda sıkıntılar yaşamamıza sebep olacaktır. İşte bu yüzden bazı eşyaların dolaplar dışında alternatif alanlar üretilerek buralarda konumlanması sağlanabilir. Bu mutfak tezgahının üzeri, mutfak masası veya adası, duvarlar gibi farklı noktalar olabilir. Gelin birlikte bu alanlardan nasıl yararlanabileceğimizi inceleyelim.
Duvarlar Birer Depo Haline Gelebilir
Mutfağımızda ve mutfak dolaplarımızda boş alanlar yaratmak istiyorsak tüm alanı olabildiğince verimli kullanmamız gerekir. İşte bu yüzden tüm malzemeleri dolaplara doldurmak doğru değildir. Mutfağın geri kalanından da yararlanmak önemlidir. Bu alanlardan ilki elbette duvarlar. Duvarlar üzerinde kuracağımız asma alanı ile kaşık, kepçe, çırpıcı gibi malzemelerinizi buralara asabilir, bunların dolaplarınızda kapladığı alanı azaltabilirsiniz. Yine yağ, sirke ve baharat gibi yemeklere eklenebilecek ürünleri de burada yaratacağınız alanlarda muhafaza edebilir, bu sayede hem dolaplarınızda yeni alan açmış olur hem de yemek yaparken bunlara erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.
Baharat Depoları Yapmayı Deneyin
Eğer baharat kullanmayı seven ve farklı çeşitlerde baharatlara sahip olan biriyseniz, baharat kavanozları mutfak dolaplarınızda çok fazla yer kaplayabilir. Bu sebeple bu kavanozları dolapların dışına çıkarmak gerekir. Bunun çözümü ise mutfağımızın geri kalan kısımlarında baharat kavanozlarını yerleştirebileceğimiz alanlar yaratmaktır. Bu duvarlara koyacağımız minik baharat dolapları ya da baharat koymak için raflar olabilir. Ancak duvarlarımızı zaten bir şeyleri asmak için kullanıyorsak ve baharat yerleştirmek için daha fazla alana sahip değilsek ya da burada daha fazla kalabalık yaratmak istemiyorsak baharatlarımızı koymak için yine farklı alternatifler üretebiliriz. Mutfak tezgahının bir köşesinde, mutfağımızda masamızda ya da mutfak adasında baharatlar için bir alan yaratabiliriz. Buraya da bir düzenleyici koyarak baharatları güzelce yerleştirir bu sayede düzenli görünmesini de sağlayabiliriz.
Tencere Kapakları İçin Alternatifler
Tencere kapakları dolaplara yerleştirdiğimizde özellikle farklı boyutlarda olduklarında sap kısımlarının da etkisiyle hem iç içe koyulamamaları hem de büyük olmaları sebebiyle çok yer kaplayan eşyalardır. Ayrıca bulundukları yerde bir dağınık görüntüye de sebebiyet verirler. İşte bu yüzden tencere kapakları için bazı alternatif çözümler yaratmak gerekir. Bunlardan ilki daha önce de bahsettiğimiz üzere dolap düzenleyicileridir. Dolap düzenleyicisi kullanmak daha dar alana çok daha fazla tencere kapağı yerleştirmemizi sağlar. Buna ek olarak tencere kapaklarının yaratabileceği dağınık görüntünün de önüne geçmiş oluruz. Tabii tencere kapakları için alternatifler bununla sınır değildir. Dolapların iç kısımlarında kapaklara yerleştirebileceğimiz barlar bu kısma tencere kapaklarını koymamızı sağlayabilir. Bu barları dilersek dolap kapaklarına değil duvarlara da yerleştirebiliriz. Görüntü olarak da dağınık ve üst üste duran tencere kapaklarından çok hoş durduklarını belirtelim.
Mutfak Tezgahını Etkili Kullanın
Mutfak tezgâhı, mutfaktaki çalışma alanımız olduğu için burada bir kalabalık bir görüntü olmasını istemeyiz. Bunun hem dekorasyona vereceği zarar hem de çalışma sırasında işimi zorlaştıracağı hesaba katıldığında haklı bir görüş olduğunu belirtebiliriz. Ancak mutfak tezgahında bu dezavantajları yaratmayacak şekilde birtakım çözümler üretmek de mümkündür. Bu alanı özellikle sık kullandığımız bazı malzemeler ve eşyalar için kullanmak aynı zamanda buradaki çalışmayı da daha kolay hale getirebilir. Bu eşyaların dolaplardan çıkarak tezgâha yerleşmesi ise mutfak dolaplarımızda yeni alanlar yaratmamızı sağlamış olacaktır. Peki bu eşyalar neler olabilir ve ne tarz çözümler üretebiliriz? Burada bir sepet veya bir kaba sahip olmak faydalı olacaktır. Bir kenarda duracak bu sepet veya kaplar sık kullanılan baharat, yağ, sirke gibi yemeklerde sık kullanılan malzemeleri içerebilir. Buradaki alanı artırmak için katlı bir düzenleyici de kullanılabilir. Bu sayede daha fazla malzemeyi tezgâhta bulundurabilir ve genişlemesine kapladığımız alanı da azaltabiliriz. Ayrıca mutfakta çalışırken kullanacağınız bazı malzemeler için de tezgâh üzerinde saklama alanları yaratabilirsiniz. Örneğin fırın aletleri, pişirme aletleri ve servis aletleri için burada kutular ya da ufak konteynırlar kullanabilirsiniz.
Dolap Kapaklarının İç Kısımları Saklama Alanlarına Dönüşebilir
Minimal bir mutfağa sahipseniz ve sahip olduğunuz alandan en fazla verimi almaya çalışıyorsanız bunun için mutfağınızdaki her alandan alabileceğiniz verimi artırmak gerekir. Mutfak dolaplarının iç kısımları bunun için kullanılacak yöntemlerden biridir. Daha önce bu alanda tencere kapaklarına yer verebileceğimizi söylemiştik. Elbette tencere kapakları dışındaki eşyalarımız için de bu alanı kullanabiliriz. Örneğin küçük baharatlıklar için buraya bir askı monte edebiliriz. Bu sayede baharatlıklarımız dolap içerisinde yer kaplamıyor olacaktır. Ayrıca bu kapaklara monte edebileceğimiz ufak sepetler ya da cepli düzenleyiciler bu kısımlarda temizlik malzemeleri, fırın malzemeleri gibi birtakım malzemeleri saklamamızı sağlayabilir.
Mutfak Masası ve Mutfak Adasından Faydalanmak
Mutfağımızda sahip olduğumuz bir masa ya da bir ada varsa bu bizim için oldukça faydalı bir saklama alanına dönüşebilir. Yine mutfak tezgahında olduğu gibi bu alanda da kullanacağımız sepetler, kutular ya da düzenleyiciler birçok malzemeyi dolaplardan çıkarıp buraya aktarmamızı sağlayabilir. Ayrıca masanın ve adanın üzerinin tamamen boş olmasındansa bu şekilde dekoratif sepetler veya düzenleyiciler kullanmak bize yalnızca yer kazandırma bakımından katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda dekorasyon konusunda da mutfağımızda bir zenginlik yaratmamız konusunda etkili olacaktır.
Mutfağımızın Ferah ve Geniş Gözükmesini Sağlamak İçin
Küçük bir mutfağa sahipsek ve bahsettiğimiz şekilde mutfak dolaplarında yer açmak için gerek duvarlarda gerekse tezgah, masa ya da ada üzerinde birtakım saklama alanları yaratıyorsak mutfağımızın dağınık ve kalabalık bir görüntüye sahip olmasından endişe ediyor olabilirsiniz. Bunu önlemek ve mutfağımız daha geniş ve ferah gözükmesini sağlamak için mutfak tasarımında daha açık ve canlı renkler kullanmanızı öneririz. Ayrıca mutfağınızın iyi aydınlatılıyor olması da içerideki ferahlığı artıracak etkenlerden biridir. Bunun için aydınlatma konusunda hassas davranmalı ve pencerelerinizin de olabildiğince ışığı alacak büyüklükte olması önemlidir. Perdelerinizi sürekli kapalı tutarak gün ışığının içeri girmesini engellemekten de kaçınmanızı öneririz. Mutfağımızda saklama alanlarını artırarak zaten bir hareketlilik oluşturmuşken tasarımın geri kalan unsurlarında daha sade çizgiler ve dekorlara sahip olmak da buradaki kalabalık ve dağınık görüntünün önüne geçmek açısından faydalı olacaktır.