Parti bitti
Eşya Depolama Yazı Dizisi

Yılbaşı Partisi Bitti, Şimdi Toparlanma Zamanı! Yılbaşı Süslerinizi Nasıl Depolarsınız?

Yılın en heyecanlı dönemlerinden birini geride bıraktık. Belki çok büyük değişiklikler olmasa da yeni bir yıla girmenin, yeni hayaller kurmanın, yeni şeyleri umut etmenin dönemindeyiz. Her ne kadar zorlu geçen birkaç yıl yaşamış olsak da yeni yıl ve yılbaşı günü her zaman mutluluk getiren bir havaya sahip oluyor. Bu yılbaşında da pandemi etkisinde geçen iki yılı bir kenara bırakıp, biraz olsun rahatlamak için kendimize vakit ayırdık. Yılbaşı biraz da eğlence demek elbette. Birçok ev çeşitli süslerle ve aydınlatmalarla, eğlenceli bir görünüme sahip oldu şu dönemde. Tabii ki bir de olmazsa olmaz çam ağaçları süsledi salonlarımızı.

Aralık ayının ortasından, ocak ortalarına dek evlerimiz yılbaşının havasını üzerinde taşımayı sürdürür. Ancak elbette bir yerde normal görünümüne dönmesi gerekiyor. İşte bu aşamada birçok küçüklü büyüklü parçadan oluşan yılbaşı süsleri, toparlanıp gelecek yıla dek saklanmayı bekleyecek. Evimizi keyifle süslerken, bu ortalık dağıtmaya çok müsait parçaları güzelce toparlamak da ayrı bir zorluk haline gelebilir. Ayrıca bu yıl birçok masraf yaparak aldığınız onlarca parçayı kaybedip gelecek yıl tekrar para vermek de istemeyeceksinizdir haliyle. İşte bu sebeplerle yılbaşı süslerimizi ve eşyalarımızı özenle toplamakta fayda var. Belki evi süslerken olduğu kadar keyifli olmayacak ancak bu eşyalarla uğraşmak size yine keyifli zaman geçirecektir diye düşünüyoruz.

Yılbaşı süslerini depolamak
Yılbaşı süsleri ve eşya depolama çözümleri

Peki ama yılbaşı süsleri ve eşyalarını toparlarken nelere dikkat etmek, nasıl bir düzenle toplamak ve nasıl depolamak gerekiyor? Tabii ki bu depolamayı çok üzerine düşünmeden de yapabilirsiniz. Ancak bu hem yıl içerisinde gereksiz yer kaplayan kutular ortaya çıkaracak, bu kutuların içerisindeki eşyalarınız dağınıklık oluşturan ve gelecek yıl kullanmak istediğinizde size zorluk oluşturacak şekilde yer alacak ve son olarak da neyin nerede olduğunu bulmanız oldukça zor hale gelecektir. Bu yazıda kısa, kolay ve yaratıcı çözümleri sizlerle paylaşarak en iyi şekilde eşyalarınızı depolamanıza yardımcı olacağız.

İlk iş: Gereksizlerden kurtulun!

Kullandığınız süslerin içerisinde birçok farklı türde eşya olacaktır. Bunları saklamamızdaki temel sebep gelecek yılbaşında da kullanabilmek. Ancak bunların tümü kullanılabilir olmayabilir. Gereksiz yer kaplayacak şeyleri de bütün bir yıl saklamak istemezsiniz diye düşünüyoruz. Bu sebeple ilk olarak yılbaşı süsleri ve eşyaları içerisinde gelecek yıl kullanmayacak olduklarınızdan kurtulmak gerekiyor. Bunlar zarar görmüş ürünler olabilir, bir yıl boyunca saklandığında sağlıklı kalamayacak ürünler olabilir, tekrar kullanıldığında çok işe yaramayan ürünler olabilir veya bu yıl kullanmış olsanız da gelecek yıl tercih etmeyeceğiniz ürünler olabilir. Sebebi ne ve nasıl olursa olsun, yılbaşı eşyalarınızı depolamadan önce mutlaka bir ayıklama çalışması yapmanız gerekecek. Zaten fazlasıyla küçük parçalardan oluşan, çok kolay bir şekilde dağılıp birbirine girebilecek eşyalardan söz ediyoruz. Bir de bunların içerisine gereksiz yere alan kaplayıp, problem yaratabilecek şeyleri eklememize gerek yok. Genellikle bu tarz bir ayıklama yapmak hem uğraşmak istememekten hem de eşyalardan vazgeçememekten yapılamayabilir. Ancak bunun acısı gelecek yıl tekrar evinizi süslemek istediğinizde mutlaka çıkacaktır. İçerisinde olduğunuz koşturmacaya gereksiz bir yük eklenecek ve bir yandan da işe yarayan ve yaramayanları ayıklamakla uğraşmanız gerekecek.

Bir sonraki yıl için depolayın
Bir sonraki yıl da kullanmak istediğiniz süsleri depolayın

Biraz temizlikten kaçınmayın

Eşyaları ortalama bir ay boyunca kullanacaksınız. Bu süre içerisinde tüm bu eşyalara birçok şey değmiş ve bu eşyaların tozlanmış olmaları muhtemel. Yılbaşı gecesi bir parti de verdiyseniz daha ne olsun. Süsler elbette kirlenecek ancak onları toplayıp depolarken bu şekilde bırakmak size ciddi problemler oluşturabilir. Zaten bir yıl boyunca depolanırken toz ve akarlardan bir şekilde etkilenebilecek olan eşyalarınızı bir de kirli bırakırsanız bu etkiyi çok çok katlamış olabilirsiniz. Bu durum da eşyalarınızın sağlığına, ömrüne, kullanılabilirliğine birçok yönden etki edecektir.

Böyle problemlerle karşılaşmamak adına eşyalarınızı depolamadan önce ufak bir temizlik yapmak hayat kurtarıcı olabilir. Burada bahsettiğimiz öyle çok detaylı bir temizlik de değil. Bir bezle veya ıslak mendil yardımıyla eşyaların üzerlerini silmek hem hızlı ve kolay hem de etkili olacaktır. Bu sebeple uğraşmaktan kaçınmayın, biraz temizlik mutlaka yapın deriz.

Eşya depolaması yapmadan önce depolayacağınız yılbaşı süslerini temizleyin.
Eşya depolaması yapmadan önce depolayacağınız yılbaşı süslerini temizleyin.

Depolamanın altın kuralı: Kategorizasyon

Depolama konusunda farklı alanlar ve odaklar için hazırladığımız her içerikte olduğu gibi, altın kurala değinmeden geçemeyiz. İyi bir depolama için kategorize etme her zaman oldukça önemlidir. Eşyaları belirli bir düzen içerisinde paketlemek, hem onların muhafaza edilmesi sürecine olumlu etkide bulunacaktır hem de daha sonra eşyalarınıza ulaşmak istediğinizde sizi büyük bir yükten kurtaracaktır. Karmaşık ve hiçbir düzeni olmayan bir depolama alanında aradığınızı bulmak için bütün her şeyi boşaltmanız ve aradığınızı içerisinden alıp geri kalanı tekrar toplamınız gerekecektir. Bu da sizin de tahmin edeceğiniz üzere çok zahmetli bir duruma sebep olur. Bunun yerine sizin de işinizi kolaylaştıracak bir kategorizasyon ile eşyalarınızı yerleştirmek her zaman avantajlıdır.

Yılbaşı süslerinizi depolarken de kullanım alanları, amaçları ve hassasiyetleri doğrultusunda bir kategorizasyon yapabilirsiniz. Öncelikle büyük ve küçük parçaları ve de hassas parçaları bir kenara ayırmanız, ardından bunları da kullanım amaçlarına göre bölümlendirmeniz bizce oldukça kolay ve yeterli bir kategorizasyon olacaktır. Bu sayede daha sonra da aradığınız şeyi kolayca bulacak ve kolayca yerinden çıkarabileceksiniz.

Adsiz tasarim 2 1
Depolayacağınız eşyaları, süsleri kategorize edin.

Yıl içinde kullanabileceklerinizi ayrı tutun

Yılbaşı süsleri aslında genellikle birçok parti vb. organizasyonda kulanabileceğiniz eşyalardan oluşuyor. Özellikle çeşitli ışıklandırmalar, araç gereçler, paketlemeler, duvar süsleri vb. şeyler yıl içerisinde bir doğum günü, kutlama, eğlence düzenleyeceğinizde yine işinize yarayabilir. Yılbaşı ağacını bir sene yerinden bir daha çıkarmayacak olabilirisiniz ancak ışıklandırmalarda durum muhtemelen o şekilde olmaz. Bu sebeple bu tarz ürünler ayrı bir yerde paketleyebilir, depolama alnınızın en hızlı ulaşılabilir kısımlarında tutabilirsiniz.

Yaratıcı çözümler deneyin

Depolamada işinizi kolaylaştıracak, eşyalarınızı daha kolay ve güvenle saklamanızı sağlayacak ufak fikirler deneyebilirsiniz. Hemen hemen herkesin evinde bulunabilecek eşyalar depolamanızı daha düzenli bir hale sokabilir. Hele hele yılbaşı süsleri gibi şeyler için bu oldukça önemli diye düşünüyoruz.

Açılır – kapanır poşetler:

Bu tarz buzdolabı poşetleri, kırılmayacak ufak parçaları bir arada tutmak için çok işlevsel olabilir. Süsleri belirli şekillere veya renklere göre ayırmak istiyorsanız da yine bu poşetler işinizi çok iyi görecektir.

Ağacı küçültme:

Yılbaşı ağaçları depolarda saklanırken çok gereksiz bir alan kaplayabilir. Her ne kadar hafif olsa da dallarının etrafa yayılması kapladığı alanı oldukça genişletecektir. Bu sebeple yılbaşı ağacınızı kaldırmadan önce kapladığı alanı en minimum hale getirmeye çalışın. Özellikle dallarını toparlamak çok işe yarayacaktır. Bunun dalları saracak bir şey kullanarak yapabilirsiniz. İp vb. bir ürünle sarmak mümkün ancak küçük parçalar ipin arasından çıkabilir veya ip ile sıkmak ağaca zarar verebilir. Bu sebeple streç ile ağacı sarmanın çok daha iyi bir tercih olacağını söyleyebiliriz. Hem ağacın tüm yüzeyini kaplayarak hiçbir parçanın ayrılmamasını ve ağacın çevre toz, akar gibi etkenlerde etkilenmemesini sağlayacak hem de ağaca zarar vermeyen yumuşak bir sarış oluşturacaktır.

Işıkların dolanmasını önleme:

Yılbaşı ışıklandırmaları uzun kablolardan oluşuyor genellikle. Eviniz odalarını, pencerelerini süslemek için oldukça güzel bir tercih olan bu ışıklandırmalar, bir kutuya gelişigüzel yerleştirilirse sizi çileden çıkaracak derece birbirine dolanabilir. Gelecek yıl sinir krizleri eşliğinde yeni aydınlatmalar almamak adına ufak bir yöntem deneyebilirsiniz. Işıklandırmalarınızı bir yere sarmayı deneyin. Bu bir karton, silindir bir kap veya bitmiş kağıt havlu rulosu olabilir. Evinizde kolayca bulabileceğiniz bu basit şeyler kablolarınızın dolanmadan saklanması için iyi bir çözüm oluşturacaktır.

Süslerinizi saklayacak kutular:

Ağaç süsleriniz belki kırılabilir olmasa da şekli kolayca bozulabilir. Bu sebeple onları da saklarken dikkatli davranmak gerek. Bunun için de yine evimizde kolayca bulabileceğimiz ıvır zıvırları değerlendirebiliriz. Örneğin: Ağacınıza astığınız top şeklindeki süsleri yumurta kolilerini kullanarak hem düzenli hem de güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Daha büyük toplar için kahve bardağı taşıma kartonları da iş görebilir. Ayrıca bu süslerin tümü asılabilir olacağı için bir kutunun içerisine onları asabileceğiniz düz bir çubuk ekleyip, asılı bir şekilde de muhafaza edebilirsiniz. Son olarak daha küçük ve birbirine girmesini istemediğiniz süsler için de karton veya plastik bardaklar ile ayırma da yapabilirsiniz.

Paketleme tamam şimdi depolama alanı gerekli

Yılbaşı eşyalarınızı ve süslerini depolamaya nasıl hazırlayacağınızdan detaylıca bahsetmiş olduk. Evinizde kolayca yapabileceğiniz, sizi de öyle çok fazla yormayacak bir toparlanma planı da oluştu diye düşünüyoruz. Yılbaşından kalan her şeyi toparladık, paketledik. Peki şimdi onları ne yapacağız?

Bu eşyaları en düzenli ve minimal şekilde paketlemek için uğraştık ancak yine de mevcut kolileri bir yerde muhafaza etmek gerek. Evinizde çeşitli depolama birimleri varsa bunların içerisinde, bir kileriniz varsa orada bu eşyaları saklayabilirsiniz. Ancak bu alanlarınız kısıtlıysa, yılbaşı eşyalarının evinizin içerisinde gereksiz bir yer kaplayacak ve bir günde getirdiği mutluluğun bütün yıl çilesini çektirecek hale de gelmesini istemeyiz. Bu sebeple bir depolama çözümünden yararlanmayı düşünebilirsiniz. Kiralayacağınız bir depoda yılbaşı eşyaları ve diğer depolanacak eşyalarınızı yerleştirerek evinizde gereksiz kalabalıktan kurtulabilirsiniz. PratikDepo; mobil depolama çözümleri ile eşya depolama konusunda size kolay ve hızlı bir çözüm sunabilir. Farklı ihtiyaçlara uygun boyut ve fiyat seçenekleri ile PratikDepo’nun eşya depolama seçenekleri mutlaka inceleyin.