Kıyafetleri Taşımaya Hazırlamak
Taşınma ve Evden Eve Nakliyat Yazı Dizisi

Kıyafetlerinizi Taşınmaya Nasıl Hazırlarsınız?

Taşınma Ve Eşya Depolama Rehberi 06

Taşınmak aynı zamanda hem heyecanlı hem de yorucudur. Yeni bir eve taşınmak yeni başlangıçlar anlamına gelir. Bu yeni başlangıçlar bizi heyecanlandırıyor olsa da bir yandan da geride bıraktıklarımızı anımsarız. Çünkü yeni bir eve taşınmak eski evimizdeki anılarımızdan, komşularımızdan ayrılmak anlamına gelecektir. Bunların yanında taşınmanın bir zorluğu da elbette eşyaların iki ev arasındaki nakliye aşamasıdır. Eşyaları taşımak kadar taşımaya hazırlamak da oldukça önemlidir. Sonuçta koca bir evi bir yerden bir yere götürüyoruz. Bu eşyalar arasında kıyafetlerimiz oldukça büyük bir paya sahiptir. Özellikle evde tek başımıza yaşamıyorsak, ailemizle birlikteysek tüm ailenin kıyafetleri epey bir ilgi isteyecektir. Bunun elbette ki birtakım zorlukları olacak. Ancak üstesinden gelmek için bilmemiz gereken birkaç detay var. Sonrası çok kolay ve rahat ilerleyecek. Gelin, kıyafetlerimizi taşınmaya nasıl hazırlayacağımızı detaylı bir şekilde inceleyelim.

Eşya Depolama Blog 3 1 1
Kıyafetleri nasıl taşımalı? 🙂

Eşyalarınızı Paketlemeye Başlamadan Önce Yıkayın

Kıyafetlerimizi elbette ki yeni evimize taşımadan önce paketleyeceğiz. Ancak paketleme konusuna girmeden önce değinmemiz gereken bir nokta var: Temizlik. Bir kutu içerisinde birçok kıyafeti bir araya koyacağız. Taşınma aşamasında aynı gün içerisinde tüm eşyaları paketleyip yeni eve taşıyıp yerleştirmek çoğu zaman mümkün olmaz. O halde kıyafetlerimiz bir veya birkaç gün bu paketlerin içerisinde bekleyecek demektir. İşte bu bekleme süresinde paketlerdeki kıyafetlerin bazılarının kirli olması diğer kıyafetlere de sirayet eder. Üzerindeki kirler, kötü kokular diğer kıyafetlerimizin de bunlardan etkilenmesine sebep olabilir. Bu yüzden kıyafetlerimizi paketleme konusuna gelmeden önce hepsinin güzelce yıkandığından ve temiz olduğundan emin olmalıyız. Daha sonra paketleme aşamasına geçebiliriz.

Tüm Kıyafetlerin Kuru Olduğundan Emin Olun

Paketlediğimiz kıyafetlerin bu paketlerde bekleme süresi bir veya birkaç gün olabilir. Taşınma sırasında ortaya çıkabilecek aksilikler ya da kıyafetlerimizi paketlerimizden çıkarmadan önce zaman ayırmamız gereken bazı işler olabilir. İşte bu süre boyunca kıyafetlerimiz paketlerde duracağı için buradaki durumları önemlidir. Kıyafetlerimizin paketlenmeden önce temiz olmasına dikkat etmemiz gerektiğinden bahsetmiştik. Hazır kıyafetlerin yıkanmasını söylemişken kıyafetlerin kurutulmasına da hemen değinelim. Taşınma sırasındaki yoğunluğumuz bizi bazı konularda özensiz davranmaya itebilir. Örneğin paketlere kirli girmesini istemediğimiz için yıkadığımız kıyafetlerin yeterince kuruduğundan emin olmadan paketlere yerleştirmek gibi bir hataya düşebiliriz. Ancak bu kıyafetlerdeki nemin kutu içerisinde koku yapacağını ve sadece nemli olan kıyafete değil tüm kutudaki kıyafetlere bu kokunun sineceğini hatırlatmak isteriz. Bu durum da elbette hiçbirimizin istemeyeceği bir sonuçtur. Taşınmanın telaşı içerisinde karşımıza bir de böyle bir sorunun çıkmasını istemiyorsak kutulara yerleştirirken her kıyafetin yeterince kuru olduğundan emin olmalı, kuru olmadığını düşündüklerimizi kurumaya bırakıp daha sonra paketlere yerleştirmeliyiz.

Kıyafetleri Taşımaya Hazırlamak
Kıyafetleri Nakliyat İşlemine Hazırlamak

Kullanmadığınız Kıyafetlerinizle Vedalaşın

Birçoğumuzun gardırobunda hiç kullanmadığımız, aylardır gardırobun bir köşesinde öylece duran kıyafetler vardır. Ancak bu kıyafetleri kullanmadığımızın farkına varsak da onlardan ayrılmak kolay olmaz. Bir gün giyerim düşüncesiyle bu ayrılıktan vazgeçeriz. Ancak hiç giymediğimiz bu kıyafetler gardırobumuzda kapladığı alanla yeni kıyafetlerimizin buraya yerleşmesini önlüyor olabilir. Ayrıca taşınma sırasında ne kadar az eşyayla uğraşırsak o kadar az yorulacağız demektir. Onlarca kutu yapmış ve eşyaları bunlara sığdırmakla uğraşıyorken bir de hiç giymediğimiz kıyafetlerimize bu kutularda yer vermek çok da doğru olmayacaktır. Ayrıca normal zamanda gardırobumuzu tamamen boşaltmak ve düzenlemek için pek fırsatımız olmadığı için taşınma bu iş için çok uygun bir zamandır. Kullanmadığınız eşyaları ayıklayın ve onlarla vedalaşın. Ayrıca artık bu eşyalarla vedalaşmanın tek yolu onları çöpe atmak değildir. İnternet üzerinde birçok satış sitesi bulunmakta. Bu sayede hem kullanmadığınız eşyalardan kurtulup dolabınızda yer açabilir hem de biraz para kazanabilirsiniz.

Bunun yanında sık kullanmadığınız ve sezonu olmayan kıyafetleriniz için eşya depolama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Böylece vazgeçmek istemediğiniz tüm kıyafetlerinizi güvenli eşya depolama alanlarında sigortalı olarak depolayabilirsiniz. Bkz. PratikDepo

Kıyafetler nasıl paketlenmeli?
Nakliyat ve eşya depolama sürecinde kıyafetler

Kıyafetlerinizi Kategorize Edin

Taşınmak için eşyaları paketlere yerleştirirken hiç aklımızdan çıkarmamamız gereken bir husus var. Tüm bu paketleri yeni evimizde tekrar açacağız ve yerleştireceğiz. Bu aşamada paketlere karışık bir şekilde yerleştirilmiş kıyafetleri bulmak ve yeni evimize yerleştirmek oldukça zor olacaktır. İşte bu yüzden kıyafetleri paketlemeden önce kategorize etmek ve belirli bir şekilde paketlemek faydalıdır. Örneğin kazakları bir arada bir kutuda, pantolonları bir arada bir kutuda tutabilirsiniz. Yeni evinize yerleşirken içerisinde kazakların olduğu paketi açar ve bunları nereye yerleştirmek istiyorsanız hızlıca yerleştirirsiniz. Ayrıca bu, toplanma aşamasında da faydalıdır. Kıyafetlerimizi toplarken hangi pakete yerleştireceğimizi düşünmeden elimizdekini de benzeri kıyafetlerin yerleştirildiği pakete yerleştirebiliriz.

Paketlediğiniz Eşyaların Kolilerini Etiketlemeyi Unutmayın

Taşınma sırasında paketlerin belirli bir düzende olması oldukça önemlidir. Bu hem toplanma hem nakliye hem de yeni eve yerleşme aşamasında bize fayda sağlar. Toplanma sırasında eşyaların düzenini sağlamak, doğru eşyaları doğru yere yerleştirmek açısından fayda sağlayacağı gibi, taşınma sırasında eşyaların hassas ve kırılgan olmalarının anlaşılmasını sağlar. Tabii paketleri açıp yeni eve yerleştirdiğimiz aşamada da hangi paketin içinde ne olduğunu anlamamız adına paketlerin etiketli olması faydalı olacaktır. Yukarıda eşyalarımızı belirli kategorilere ayrılarak paketlememiz gerektiğini söylemiştik. İşte bu kategorilerin belirli olması ve yanlış pakete yanlış kıyafet koymamak adına etiketler bize yardımcı olacaktır.

Askili kiyafet kolisi 2
Taşınacak ya da eşyalarınızı depolayacaksanız kıyafetleriniz için kullanışlı kolilerin olduğunu unutmayın.

Daha Kullanışlı Kutular ve Koliler Mümkün

Kıyafetlerimizi paketleme işlemine geçtiğimizde elbette ki kutular kullanacağız. Bu kutulara kıyafetlerimizi özenli bir şekilde katlayarak yerleştiririz. Ancak örneğin takım elbiseler için bu şekilde paketlenip taşınmak çok doğru bir seçenek olmayabilir. Özellikle birkaç gün boyunca bu kutu içerisinde beklemesi gerekiyorsa bazı kırışıklıkların meydana gelmesi muhtemeldir. Ancak bunu önlemenin de elbette ki bir yolu var. Oluklu gardırop kutular bu konuda bize çok faydalı olacaktır. Bu kutular kıyafetlerimizi asabileceğimiz şekilde tasarlanır. Bu sayede katlandığında kırışacağını düşündüğümüz ve asılmış bir şekilde taşımak istediğimiz kıyafetlere burada yer verebiliriz. Taşınma sırasında kıyafetlerimiz tıpkı gardırobumuzda beklediği gibi bizi burada bekleyecek ve herhangi bir kırışıklık da ortaya çıkmayacaktır.

Askılı Koliler Ve Açık Askılıklar Sayesinde Giysilerinizi Askısıyla Taşıyabilirsiniz

Açık bir askılığınız var ve kıyafetlerinizi buraya asılı olarak taşımak istiyor olabilirsiniz. Elbette ki bu seçenek de kıyafetlerin kırışmasını önleyecektir. Ancak bu durumda kutuların aksine kıyafetlerin dışarıdan gelecek toz ve kire karşı bir koruması yoktur. Tabii bu da çok büyük bir sorun değil. Eğer kıyafetlerinizi bu şekilde taşımak istiyorsanız onları kir ve tozdan korumanın bir yolu var. Kuru temizleme torbalarını ya da takım elbise çantalarını kullanarak dış etkenlerden kıyafetlerinizi koruyabilirsiniz. Eğer elinizde bu saydıklarımızdan yeterince yoksa çöp torbaları da benzer bir işlev görecektir. Büyük boyutlardaki çöp torbalarını kıyafetlerinize geçirerek onları dış etkenlerden koruyabilirsiniz.

Taşinirken Valizlerinizi Kullanin 3
Eşyalarınızı taşırken ve depolarken valizlerinizi kullanmayı unutmayın.

Valizlerinizi de Kullanmayı Unutmayın

Seyahat valizlerimiz kıyafetlerimizi taşımamız için tasarlanmıştır. Yani kıyafetlerimizi bir evden bir başka eve taşıyorsak da burada onların katkısından yararlanmamız mümkündür. Zaten yeni evimize her ihtimalde götüreceğimiz valizlerimi boş götürmenin ne anlamı olurdu ki? Valizlerinize de eşyalarınızı katlayarak, tatile gidiyormuşçasına yerleştirin. Buradaki eşyalarınız açısından zannediyorum gözünüz arkada kalmayacak. Bu sayede daha fazla kutu edinmek zorunda kalmayacaksınız. Ayrıca valizler, birçok kutuya göre dış etkenler konusunda daha güvenli bir seçenek olacaktır. Hatta mevsimlik giydiğiniz kıyafetler için bir sonraki mevsimde giyeceklerinizi valizlere yerleştirerek onları gelecek mevsime kadar burada kalacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Bu sayede yeni evinize taşındığınızda tekrardan bu kıyafetleri bir saklama alanına yerleştirmekle uğraşmamış olabilirsiniz.

Bazı Kıyafetleri Vakumlayabilirsiniz

Kıyafetlerimizi taşınmaya hazırlarken olabildiğince az alan kaplayacak şekilde yerleştirmek bizim için önemlidir. Çünkü ne kadar fazla kutu ortaya çıkarsa bu kadar çok zahmet ve uğraş gerekecektir. Kıyafetlerimizi bu yüzden olabildiğince kutulardaki alanı iyi kullanarak paketlemek isteriz. Ancak sıra özellikle kışlık kıyafetleri paketlemeye geldiğinde canımızı sıkan durumlar ortaya çıkabilir. Mont ve kabanlar neredeyse bir kutuyu kaplayacak kadar büyük olabilirler. Bu durum ailelerde kendini daha da belli etmektedir. Ailedeki herkesin birkaç tane montu olduğunda bu montlar için saklama yeri yaratmak çok zor olabilir. Burada vakumlu poşetler devreye girmektedir. Son dönemlerde iyice yaygınlaşan ve ulaşması da kolaylaşan bu poşetler, mont ve kabanlarımızı çok daha az yer kaplayacak hale getirir. Bu sayede paketleme işlemimiz oldukça kolaylaşır. Ancak tüm kıyafetler vakumlamaya elverişli değildir. Özellikle deri kıyafetler için vakumlamak iyi bir seçenek olmayabilir. Oksijensiz kalmak deri kıyafetlere zarar verebilecektir.

Tüm Giysileri Paketlemeyin

Taşınma öncesinde hazırlık yaparken karşımıza çıkan her şeyi paketleriz. Çünkü bu evden ayrılıyoruz ve burada bir şey bırakmak istemeyiz. Ancak burada çoğu zaman gözden kaçırdığımız bir şey var. Taşınma gününde ne giyeceğiz? Tüm kıyafetlerimizi paketlere yerleştirdikten sonra taşınma günü geldiğinde bir anda kendimizi kıyafetsiz bulabilir ve kutuların arasında giyecek bir şeyler çıkarmakla uğraşıyor olabiliriz. Bu durum da hem fazladan uğraş gerektirecek hem de bize zaman kaybettirecektir. İşte bu sebeple taşınma gününde giyeceğiniz kıyafetleri bir kenara ayırmayı unutmayın ki o gün geldiğinde bu kıyafetleri giyerek evinizden çıkabilesiniz.

Giyeceğiniz kıyafetlerinizi ayırın
Taşınma ya da eşya depolama günü giyeceğiniz kıyafetleri bir kenara ayırmayı unutmayın!

Kullandığınız Kutuları İyi Bir Şekilde Bantlayın

Kıyafetlerimizi taşıma esnasında valizler kullanmanın öneminden bahsetmiştik. Valizler kıyafetlerimizi taşımak için tasarlanmış ve dış etkenlerden kıyafetlerimizin zarar görmemesi için gerekli önlemleri alınmıştır. Ancak tüm eşyalarımızı valizlerimize sığdırmamız çoğu zaman mümkün değildir. Ayrıca katlamak istediğimiz kıyafetlerimiz için de bahsettiğimiz oluklu gardırop kutulardan faydalanıyor olabiliriz. İşte kıyafetlerimizi yerleştirmek adına kullandığımız bu kutuları taşınma öncesinde iyi bir şekilde kapatmamız ve bantlamamız gerekir. Nakliye esnasında kutularımıza çok hassas davranılmayabilir. Bazen de ufak tefek aksilikler ortaya çıkabilir. İşte bu gibi ufak sorunlardan etkilenmemesi adına kutuları güzel ve sağlam bir şekilde bantlamak önemlidir. İyi bantlanmamış kutuların kapaklarının açılması kıyafetlerimizin etrafa saçılması anlamına gelecektir. Ayrıca kutunun kapağı tamamen açılmasa da kısmen açılması da dışarıdan kutu içerisine toz ve kir girebileceği anlamına gelir. İşte bu gibi sorunlarla karşılaşmamak adına kutuları taşınma öncesinde güzelce bantlayın ve alabileceği hasarlarla kapakların açılmayacağından emin olun.

Ayakkabılar İçin Ayrı Bir Kutu Yapın

Evdeki her bireyin birden fazla ayakkabısı olduğunu düşünürsek ayakkabıları paketlemenin de bazı zorlukları olacak demektir. Özellikle bot ve çizmelerin çok fazla yer kaplıyor olması bunları paketlediğimiz sırada kaplayacağı yer açısından bazı sorunlarla karşılaşmamıza sebep olabilir. Bu sorunların çözümü ise dışarıda kalan ayakkabıları diğer kutulara sıkıştırmak değildir. Ayakkabılarımızda çok fazla kir ve mikrop olabilir. Bunların kutularımıza girmesine ve diğer eşyalarımıza, kıyafetlerimize karışmasına izin vermememiz gerekir. Bu durum hem eşyalarımızın kirlenmesine ya da kırışmasına sebep olabileceği gibi hem de sağlığımız açısından bazı tehlikeler yaratabilir. Bu sebeple ayakkabıların kendilerine özgü bir kutu içerisinde taşındığından ve diğer eşyalarla bir araya gelmediğinden emin olmalısınız. Şayet dışarda kalan ayakkabılar varsa bunları diğer kutulara sıkıştırmaktansa yeni bir kutu yapmak daha iyi bir çözüm olacaktır.