Küçük evler, geniş alanlar
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Küçük Evlerde Yaşama Sanatı

Küçük evlerde yaşamak kimi zaman bir tercih iken kimi zaman da zorunluluk olabilir. Özellikle büyük şehirlerde merkezi bir bölgede oturmak istiyorsanız evinizin alanından taviz vermek zorunda kalabilirsiniz. Peki, küçük evleri nasıl daha kullanışlı hale getirebilirsiniz?

Küçük Evlerde Yaşamanın Avantajları

Küçük bir evde yaşıyorsanız, öncelikle avantajlarını göz önünde bulundurarak yaşam alanınızı sevmeyi deneyebilirsiniz.

Evinizin küçük olması, daha az ödeme yapmanız anlamına gelir. Yalnızca kira ya da ev fiyatının daha düşük olması değil, aynı zamanda ısınma ve elektrik gibi faturaların da azalması çok büyük bir avantajdır. Ayrıca küçük evleri temizlemek de büyük evlere göre çok daha kolaydır. Kısıtlı bir alan olduğundan dakikalar içerisinde evi temizleyebilir ve böylece kendiniz için daha fazla zaman ayırabilirsiniz.

Küçük Evlerde Yaşamanın Dezavantajları

Özellikle son dönemde artan tiny house modasıyla beraber pek çok kişi küçük evlere sempati duymaya başlasa da pek çok dezavantajı olduğunu da göz ardı etmemeniz gerekir. Bu dezavantajlardan bazıları şunlardır:

  • Küçük evlerde yaşam alanlarından feragat etmeniz gereklidir. İstediğiniz büyük mutfak ya da şık bir banyoya sahip olmanız zordur. Ayrıca çoğu zaman istediğiniz eklemeleri de yapmanız mümkün olmaz.
  • Küçük evlerin en büyük dezavantajları arasında eşya depolama sorunları gelir. Özellikle kendinize zaman ayırmayı seviyorsanız ve hobileriniz varsa ekipmanlarınıza yer bulmakta zorlanmanız olasıdır.
  • Evinizin alanı küçükse misafirleriniz için yeterince yeriniz olmayabilir. Kullanışlı depolama alanlarıyla yatılı misafirleriniz için birkaç kişilik yer açmanız mümkün olsa da kalabalık misafirlerinizi ağırlamanız zordur.

Küçük Evler Nasıl Daha Kullanışlı Hale Getirilebilir?

Küçük bir eve taşındığınızda uyum sağlamanız zor olacaktır. İhtiyaçlarınızı karşılamak ve İstanbul eşya depolama alanları oluşturmak için çaba harcamanız gerekir. Ancak küçük evleri daha kullanışlı hale getirecek bazı yöntemler de mevcuttur. Bu yöntemlerden bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Evinizde klasik kapılar yerine sürgülü modellerden faydalanabilirsiniz. Bu sayede kapıyı açıp kapatmak için fazladan alan bırakmanıza gerek kalmaz ve bu bölgeyi de verimli şekilde kullanabilirsiniz.
  • Küçük evlerde yapılan en büyük hataların başında televizyon için bir ünite kullanmak gelir. Yalnızca televizyonu koymak için gereksiz yer işgal etmek yerine televizyonunuzu duvara montelemeyi deneyebilirsiniz.
  • Eşyalarınızın mümkün olduğunca çift amaçlı kullanılabiliyor olmasına özen gösterebilirsiniz. Bu sayede birden fazla eşya için yer ayırmanıza gerek kalmaz.
  • Mutfağınızdaki alanı daha verimli kullanmak için aynı zamanda masa olarak da kullanılabilecek bir mutfak tezgâhı tercih edebilirsiniz.
  • Çamaşırlarınızı kurutmak için gereksiz yer işgal etmemek için duvara monte edilebilen çamaşırlıklardan kullanabilirsiniz. Bu sayede kurutma makinesi ya da klasik çamaşırlıklar için ekstra yer harcamamış olursunuz. Kıyafetlerinizi kuruttuktan sonra çamaşırlığı duvara doğru kaldırarak ekstra yer harcanmasının önüne geçebilirsiniz.

Küçük Evlerde Eşya Depolama İpuçları

Küçük evlerde yaşanan eşya depolama sorunlarını en aza indirmek için bazı pratik yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Bu yöntemler şunlardır:

  • Eviniz stüdyo daire ya da 1+1 tasarıma sahipse açılır kapanır yataklar sizin için ideal bir seçim olabilir. Rahatlık olarak klasik yataklardan farkı olmayan bu ürünleri gece yatak olarak kullanabilir gündüz ise 90 derece kaldırarak duvara monteleyebilir ya da bir masaya dönüştürebilirsiniz. Bu sayede alanı daha verimli kullanmış olursunuz.
  • Özellikle mutfaklardaki eşya depolama alanlarını mümkün oldukça efektif kullanmanızda fayda var. Örneğin rafların altına asacağınız halatla dekoratif bir görünüm katan çivilere kupalarınızı ya da kepçelerinizi asabilirsiniz. Ayrıca mutfak dolaplarının iç yüzüne pratik düzenleme raflarından takarak daha fazla eşya sığdırabilirsiniz.
  • Küçük evlerin banyoları genellikle temel ihtiyaçlara uygun şekilde tasarlanmıştır. Ancak lavabo altında kullanabileceğiniz dolaplar, duvarlara asabileceğiniz raflar hem banyo malzemeleri için yer kazandırır hem de dekoratif bir görünüm elde etmenizi sağlar.
  • Yaşam alanlarında genellikle pencere ve kapıların üzeri boş bırakılır. Ancak bu alanlar ideal depolama alanlarına dönüşebilirler. Bunun için bir raf ya da dolap monte etmeniz yeterlidir.
  • Özellikle son yıllarda küçük evler de iki katlı olacak şekilde tasarlanmaya başlamıştır. Eğer eviniz iki katlıysa ahşap merdivenleri depolama alanlarına dönüştürebilirsiniz. Her merdivenin üzerindeki ahşabı açılır kapanır hale getirdiğinizde çok sayıda eşya depolama imkânınız oluşur.
  • Eğer yenilikçi fikirlere açıksanız hem eşyalarınıza yeni yerler bulabilir hem de şık bir dekorasyona sahip olabilirsiniz. Tava, sosluk, cezve gibi sıklıkla kullandığınız mutfak eşyalarınız için tavana monteleyebileceğiniz sarkıtlar kullanabilirsiniz.
  • Bazalar, en çok kullanılan depolama alanları arasında yer alır. Klasik bir yatak kullanacaksanız mutlaka bazalı olanlardan almalısınız. Ayrıca bazanın içinde gözler olması da daha verimli kullanmanızı sağlayabilir.
  • Oturma odanızda kullanacağınız eşyaların katlanabilir olmasında fayda var. Örneğin yemek masanızı kullanmadığınız zaman küçültebilir ve sehpa haline dönüştürebilirsiniz.
  • Koltuklarınızı seçerken eşya depolama özelliği sunan modellere öncelik verebilirsiniz. Bu sayede eşyalarınız için yeni depolama alanları açabilirsiniz. Ayrıca yatağa dönüşen modelleri de yatılı misafirleriniz için kullanabilirsiniz.
  • Yaşam alanlarında genellikle dolaplar odanın yüksekliğinin belli bir bölümüne kadar yerleştirilir. Ancak tavana uzanan dolaplar hem alanın daha geniş görünmesini sağlar hem de fazladan eşya depolama alanı oluşturur. Üst bölümlere sık kullanmadığınız eşyalarınızı depolayarak daha pratik hale getirebilirsiniz.
  • Pek çok kişi dolap içlerini yatay kullanmayı tercih eder. Ancak genellikle kullanılmayan alanlar oluşur. Rafları dikey olarak yerleştirdiğinizde dolapları daha verimli kullandığınızı görebilirsiniz.
  • Eğer ev size aitse ya da ev sahibiniz yeniliklere açıksa yer için eşya depolama alanları oluşturabilirsiniz. Zemine yaptıracağınız 15-20 cm yüksekliğindeki eşya depolama alanları sayesinde eşyalarınız için yer açabilirsiniz.

Küçük Evler Nasıl Dekore Edilmeli?

Küçük bir evi dekore ederken her eşyanın işlevsel olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde eviniz ne kadar şık görünse de eşya depolama sorunlarıyla karşılaşmanız olasıdır. Dekorasyona ise odadaki büyük eşyalarla başlamalısınız. Henüz koltuk takımını seçmeden aksesuarları satın almak yanlış tercihler yapmanıza neden olabilir.

Yaşam alanınız ne kadar küçük olursa olsun her bölümü ayrı ayrı gözden geçirmenizde fayda var. Her bölümü kendi içerisinde tutarlı şekilde dekore etmek ortama bir bütünlük kazandırır. Ayrıca odaları tuğla duvarlarla bölmek yerine cam duvarlar kullanabilirsiniz.

Mutfak sandalyelerini açılır kapanır modellerden seçebilirsiniz. Ayrıca biraz yaratıcılığınızı konuşturarak sandalyeler için duvar askılıkları oluşturup zemini boş bırakırken şık bir ambiyans oluşturabilirsiniz.

Küçük Evler İçin Dekorasyon Örnekleri

Küçük evleri dekore etmek büyük alanlara göre çok daha zor olabilir. Bölgeyi daha verimli kullanırken bir taraftan da şık bir görünüm elde etmeniz gerekir. Bu noktada yaratıcılığınızı konuşturmanız ve bazı örneklere göz atmanız faydalı olabilir.

Küçük evlerde tüm alanlardan faydalanmanız önemlidir. Örneğin bir çalışma masası için yer bulamıyorsanız pencerenin önündeki mermere ekleyeceğiniz dekoratif ögelerle hem hoş bir atmosfer oluşturabilir hem de ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca duvara monte ederek kullanabileceğiniz açılır kapanır bir masa almayı da düşünebilirsiniz. Böylece işiniz bittiğinde masanızı kapatarak bir dolap gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Büyük evlerde genellikle ortamdaki girintili bölümler kullanılmaz. Ancak yaşam alanınız kısıtlı olduğunda bu bölümleri farklı şekillerde değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. Örneğin yarım metrelik bir girintiyi kahve bölümü ya da kitap okuma alanı olarak değerlendirebilirsiniz.

Özellikle stüdyo daireler için kabin içi dolaplar son derece kullanışlıdır. Yatağınızın çevresini kaplayacak ahşap kapakları gün içerisinde kapatarak daha minimalist bir görünüme ulaşabilirsiniz. Eğer kalıcı değişiklikler yapma imkânınız bulunmuyorsa farklı desenlerde üretilen dekoratif kumaş panellerden de faydalanabilirsiniz.

Dekoratif sepetler küçük evlerin vazgeçilmezlerindendir. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz sepetlere sürekli kullandığınız veya ortada görünmesini istemediğiniz eşyaları seçebilirsiniz. Ancak sepet seçiminde evin tarzını göz önünde bulundurmanız dekorasyon açısından önemlidir.

İç mekân bitkileri alanı daha geniş ve ferah gösterir. Ancak saksıları yere ya da sehpa üzerine yerleştirerek mekânı daraltmamalısınız. Bunun yerine tavana asılan saksılardan faydalanabilirsiniz.

Evi Olduğundan Daha Büyük Gösteren İpuçları

Evin küçük olması kimi zaman iç karartıcı olup enerjinizi düşürebilir. Ancak bazı ipuçlarını göz önünde bulundurarak evinizi olduğundan daha büyük gösterebileceğinizi aklınızda bulundurmalısınız. Gelin bu ipuçlarına birlikte bakalım.

  • Ortamı olduğundan büyük göstermenin en etkili yolu renklerden faydalanmaktadır. Optik yanılsamalar sayesinde tahmin ettiğinizden daha geniş gözüken bir eve sahip olabilirsiniz. Unutmamalısınız ki açık renkler ortama derinlik ve parlaklık katar. Bu sayede ortamın daha ferah görünmesini sağlar. Doğal ve geniş bir görünüm elde etmek için kirli beyaz ya da mavi ile yeşilin açık tonlarından faydalanabilirsiniz. Ayrıca duvar pervazlarını, duvarlara göre daha açık renkle boyamayı düşünebilirsiniz. Bu sayede duvarlar daha geride gözükerek odanız olduğundan büyük görünür.
  • Aydınlık, odanın büyük görünmesine yardımcı olur. Eğer eviniz gün ışığı alıyorsa bundan mutlaka faydalanmalısınız. Tüllerinizi açık bırakacak şekilde bir dekorasyon tercih edebilir ve imkânınız varsa pencerelerinizi büyütebilirsiniz. Manzaranız sizi memnun etmiyorsa pencerenin dışına koyacağınız bitkilerle ortama natürel bir hava katabilirsiniz. Eviniz gün ışığını yeterince almıyorsa aydınlatmalardan faydalanabilirsiniz. Ancak seçiminizi mümkün olduğunca ışığı dengeli dağıtan avizelerden yana kullanmanız önemlidir.
  • Odaların kapılarını seçerken camlarının şeffaf olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu sayede daha şık bir görüntü elde edebileceğiniz gibi ışığın yansımasını sağlayarak alanın geniş görünmesini mümkün kılabilirsiniz.
  • Duvarların dümdüz olması, odayı olduğundan küçük gösterir. Bu nedenle tek renk kullanmamaya özen gösterebilirsiniz. Renk değiştirme imkânınız bulunmuyorsa belli bölümlere yapıştıracağınız duvar kağıtlarıyla duvarlara farklı bir doku katabilirsiniz.
  • Evinizde perde kullanmak istiyorsanız perdelerin yere kadar uzanmasına dikkat edebilirsiniz. Bu sayede eviniz daha yüksek gözükür.
  • Küçük ve çok sayıda mobilya almak yerine büyük mobilyalar kullanabilirsiniz. Bu sayede bir göz karmaşasına neden olmazsınız ve boş alanları genişleterek ferah bir ortam oluşturabilirsiniz.
  • Alanı olduğundan geniş göstermek için zemini mümkün olduğunca boş bırakmanızda fayda var. Yerde bulunan aksesuarlar odanızı olduğundan da küçük gösterir. Duvarlarda tablo gibi dekoratif eşyalar kullanacaksanız mümkün olduğunca tek parça olmasına özen gösterebilirsiniz. Küçük ve çok sayıdaki eşya, ortamı hem düzensiz hem de küçük gösterir.
  • Küçük ev dekorasyonunda kullanılan en etkili yöntemlerin başında bir alana odaklanma gelir. Öncelikle odadaki temel eşyaları belirleyerek başlayabilirsiniz. Örneğin oturma odası için koltuk ya da yemek masası odak noktası olabilir. Eşyalarınızın büyük bölümünü bu bölgeye odaklanarak yerleştirir ve kalan bölümü minimalist bir şekilde dekore ederseniz odanız daha iç açıcı olur.
  • Aynalar, küçük evlere boyut katarak ortamı daha geniş göstermenizi sağlar. Ayrıca ışığı da doğal bir yöntemle yansıttığında alana ferahlık katar. Aynaları pencere ya da cam masaların yanına yerleştirebilirsiniz. Ayrıca camlı dolaplar kullanarak daha fazla eşya depolama alanı oluştururken dekoratif bir görüntü de elde edebilirsiniz.

Küçük bir evde yaşıyor ve eşya depolama konusunda sorun yaşıyorsanız PratikDepo sizinle! Siz de eşya depolama ihtiyaçlarınız için PratikDepo’nun avantajlı ve geniş eşya depolama seçeneklerini tercih edebilirsiniz. PratikDepo sayesinde kişisel eşyalarınızı güvenilir bir şekilde depolayabilir ve eşya depolama ihtiyacınız bittiğinde de eşyalarınızı geri alabilirsiniz.