Dağınıklık ve düzen
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Dağınıklıktan Kurtulmak İçin Evinizden Çıkarmanız Gerekenler

Evinizi daha yaşanabilir bir hale getirmek için, daha düzenli bir yaşam alanı oluşturmak oldukça önemli. Minimalist bir yaşama geçiş yolculuğunda yapmanız gerekenler olduğu kadar vazgeçmeniz gereken de birçok şey olacak. Bazen neyden vazgeçeceğinize karar vermek zor olabilir ya da vazgeçme kararı vermek zorlayıcı gelebilir. Ancak dağınıklıktan kurtulmaya giden yol mutlaka fazlalıklardan kurtulmaktan geçer. Bu yazıda; evinizde belki siz farkında bile olmadan dağınık bir hava yaratan eşyalardan kurtulmanız için birkaç ipucu vereceğiz.

Bu çalışmaya başlamak için öncelikle odalarınızın kullanım amaçlarını, sizin onlardan beklentilerinizi ve isteklerinizi netleştirmeye çalışın. Bu sayede odadaki eşyaların kullanım amaçlarınız için uygun ve gerekli olup olmadığına karar verebilirsiniz. Başlamadan önce bazı kontroller ve testler de yapmayı unutmayın. Odalarınızdaki eşyaların bir kısmı artık çalışmıyor veya görevini yerine getiremiyor olabilir. Bu da evinizde gereksiz yer kaplayan bir sürü eşya demek. Son olarak da eşyalara sahip olmaktan ne kadar mutlusunuz ona karar vermeye çalışın. Eğer sizi mutlu etmeyen veya kullanmak istemediğiniz eşyalar varsa bunlardan kurtulmayı tercih edin.

Burada değindiğimiz üç temel yaklaşım aslında tamamıyla gereksiz eşyalardan kurtulma sürecinizi şekillendirecek. Yalnızca bu noktaları dikkate alarak çok daha düzenli bir eve sahip olabilirsiniz. Tabii ki detaya girdiğimizde değinebileceğimiz daha birçok konu da olacak. Bu yüzden gelin şimdi evimizin odalarını tek tek gezip, en yaygın dağınıklık sebebi gereksiz eşyaları konuşalım.

Minimal bir yaşam için her şey yerlinde yerinde olmalı
Mutfakta minimal yaşam

Mutfağınızda kurtulmanız gerekenler

Mutfaklar küçük küçük onlarca farklı araç gerecin yer aldığı ve aslında dağılmaya en müsait odalardır. Bazen bu parçalar o kadar fazla olur ki hangisine ihtiyacınız var, hangisini ne sıklıkla kullanıyorsunuz anlayamazsınız. Bu da elbette bir eşya yığınına ve dolayısıyla dağınıklığa neden olur. Bu dağınıklıkta kurtulmak için fazlalık gereçlerden kurtularak adım atmaya başlamanız lazım. Evet belki hangi aracı ne kadar kullandığınıza emin olamayabilirsiniz ancak daha önceki yazılarımızda da sıklıkla tekrar ettiğimiz gibi daha düzenli, dağınıklıklarından kurtulmuş ve minimalist bir ev oluşturmak bir anda olmayacaktır. Bunu gerçekleştirmek için kendinize biraz zaman tanımalısınız. Mutfağınızdaki fazlalıklardan kurtulmak için de zaman içerisinde bu eşyaları belirleyebilirsiniz. Fazlalıkları azaltmak dağınıklığı azaltacağı gibi mutfakta yaptığınız işleri de büyük oranda kolaylaştıracaktır.

Mutfaklar birçok araç gerecin yer aldığı odalar olmasının yanında yiyecek içecek depolarımızdır da aynı zamanda. Hem buzdolabımızda hem dolaplarımızda birçok erzak depolarız. Ancak kimi zaman toplu halde aldığımız bu erzaklar, tarihi geçmiş veya bozulmuş olsa da depolanmaya devam eder. Bu da aslında evimizde gereksiz yer zapt eden başka onlarca şey anlamına gelir. Bu yüzden zaman zaman erzakların durumunu kontrol etmek, bozulmuş ve tarihi geçmiş olanlardan kurtulmak gerekiyor. Bu aslında temizlik açısından da size önemli faydalar sağlayacaktır.

Özellikle Türk mutfaklarının olmazsa olmazı unsurlardan bir diğeri de poşetlerdir. Annelerimizden gelen bir alışkanlık olarak, lazım olur diye sakladığımız onlarca poşet çekmecelerimizi doldurur. Elbette bu poşetleri çeşitli yerlerde işimizi görecektir. Ancak bir yerden sonra gereksiz seviyede fazla poşetin yer aldığı çekmecelere sahip olabilir. Bu poşetlerden yeteri kadar olduğunu düşünüyorsak, daha fazla eklemeyi bir kenara bırakmak hatta fazla sayıda poşet varsa bunların bir kısmından kurtulmakta da fayda var.

Salonunuzda kurtulmanız gerekenler

Evde geçirdiğimiz vaktin büyük çoğunluğunu kaplayan odaya geldi sıra. Salonlar gün içerisinde çok farklı zamanlarda kullanabildiğimiz odalar. Bu yüzden dağınıklıklarından da en çok etkilendiğimiz odalar aynı zamanda. Daha düzenli, derli toplu bir salon için sizin evinizden de eminiz ki kurtulmanız gereken birçok eşya çıkacak. Yıllar içerisinde varlıklarının farkına bile varmadığımız ama kullanmaya ihtiyaç duymadığımız veya doğrudan kullanmak istemediğimiz eşyalar salonlardaki yerleri korumayı sürdürebiliyorlar. Bunlardan hızlıca kurtulmak aslında bize ve salonumuza nefes alma imkanı oluşturacak.

Salonlardaki gereksiz eşyaların başında eski teknoloji ürünler geliyor genellikle. Önceden alınmış, artık kullanılma ihtimali bile olmayan dvd oynatıcı gibi teknolojik ürünler belki de en son yıllar önce çıktıkları yerlerini doldurmaya devam ediyorlar. Bu eşyaların bir kısmının değerli olacağını da düşünüyor olabilirsiniz. O zaman bunları satmayı da deneyebilirsiniz. Ancak sizin eski teknolojileri kullanmak gibi bir ilginiz yoksa, beklemekten vazgeçin ve onlardan bir an önce kurtulun. Bu sadece eski dvd oynatıcı için de geçerli değil elbette. Onun yan ürünleri de salonunuzda gereksiz bir şekilde yer kaplayacak. Özel bir koleksiyonunuz yoksa eski dvd’lerinizden de kurtulun.

Salonlarımız kimi zaman da kitaplıklarımızın yer aldığı yerler oluyor. Asıl kütüphanemiz başka bir odada olsa bile, sık kullandığımız veya elimizin altında olmasını istediğimiz özellikle dergi ve gazeteler salonlarda yer alır. Belki tamamını okuyamadığımız ve sonra devam ederim diye bir kenara bıraktığımız bu dergiler bir süre sonra yığınlar oluşturmaya başlayacak. Elbette kimi dergiler kitaplar gibi saklamak isteyeceğimiz şeylerdir. Ancak birçoğu da dönemlik içerikler barındırması sebebiyle güncelliğini yitirir. Daha ferah bir salona sahip olabilmek için gereksiz, kullanmadığımız dergileri, tarihi geçmiş gazeteleri kaldırmak gerekiyor.

Son olarak da eksik parçalı ürünlere değinelim. Bu teknolojik bir alet olacağı gibi bir oyun da olabilir. Örneğin birkaç kartı kayıp olan iskambil destenizi artık kullanmanız mümkün görünmüyor. Onlardan kurtulmayı deneyin. Bir gün parçasını alırım diye düşünüyor olabilirsiniz ancak en son ne zaman kullanma ihtiyacı hissettiğiniz onu alıp almayacağınızın da bir göstergesi aslında. Uzun süredir ihtiyaç duymadığınız eşyalara muhtemelen gelecekte de ihtiyaç duymayacaksınız. Ancak o evinizde yer kaplamayı sürdürecek. Bu yüzden parçası eksik, kırılmış, bozulmuş şeylerden bir an önce kurtulmaya çalışın.

Salonunuzdaki gereksiz eşyalardan kurtularak bir adım attınız. Bunu bir adım daha ileri götürmek ve minimalist bir salona sahip olmak istiyorsanız ilgili blog yazımıza mutlaka göz atın.

İlginizi çekebilir: Minimalist bir salon tasarlamak

Yatak odanızda kurtulmanız gerekenler

Şimdi de geldik evinizin dinlenme ile özdeşleşen odasına. Rahatlama ve dinlenme, keyifli bir uyku çekme alanınızın sizi tam tersi şekilde strese sokması en son isteyeceğimiz şey. Bu yüzden yatak odanızdaki dağınıklıktan mutlaka kurtulmaya çalışın. Kıyafetlerimizin bulunduğu oda olması sebebiyle aslında mutfakta olduğu gibi yatak odası da dağınıklığa çok müsait bir yapıya sahip. Kıyafet yığınları hızlıca odanızı bir savaş alanına çevirebilir. Yatak odanızı düzenli bir hale sokmak için gardırobunuzu düzenleme konusuna geçmiş bir yazımızda değinmiştik.

İlginizi çekebilir: Kıyafetlerinizi Özgür Bırakın: Gardıroplarda Alan Yaratma Tüyoları

Daha düzenli bir yatak odasın için gardırobunuzu düzenlemeye başlamadan önce fazlalıklardan kurtulmanız gerek. Bunun için kıyafetlerimizi şöyle bir baştan gözden geçirmek gerek. Biliyoruz; kıyafet atmak pek kolay bir karar değil. Ancak özellikle yıpranmış ve artık giymeyi tercih etmediğiniz kıyafetlerden mutlaka kurtulun. Bu kıyafetlerin dolabınızda boşuna yer kaplamaktan başka bir işe yaramayacağına emin olabilirsiniz. Ayrıca durumu iyi olan ama giymek istemediğiniz kıyafetleri de bağışlamayı veya çeşitli platformlarda satmayı değerlendirebilirsiniz. Onları da dolaplarımızdan çıkarıyoruz. Kullanmıyorsan kurtul anlayışı bu süreçteki en temel felsefemiz. Dolaplarımızın bir de olmazsa olmaz bekçileri var: Eşi kaybolmuş çoraplar. Nerede, ne zaman ve nasıl kayboldu bilmiyorsunuz ve bir yerden çıkacağını düşünüyorsunuz değil mi? Ancak bugüne dek çıkmadıysa artık o tek çorapları saklamanın bir anlamı yok. Onlardan da kurtulmanızı tavsiye ederiz. Dolaplardaki gereksiz kıyafetlerden kurtulurken dikkatimizi çeken bir eşya daha olacak; eskimiş askılar. Kimi kırılmış kimi yamulmuş bu askılar dolabınızı düzenlemekten çok karmaşıklaştıracaktır. Bunlar da atılacaklar listemizde yerini alıyor haliyle. Bir de sağda solda, çekmecelerde kalmış eskimiş, bozulmuş, kurumuş makyaj ve bakım malzemeleri var elbette. Bunlar çok fazla seçeneğin içerisinde gözden kaçabiliyor. Örneğin ojelerin içerisinde kurumuş olan bir tanesini fark etmemiş olabilirsiniz. Belirli zamanlarda bu tarz ürünleri de kontrolden geçirmek ve işe yaramayanları ayıklamak gerek.

Evinizde Yaşama Yer Açacak Çözüm; Eşya Depolama

Tüm eşyaları elden geçirip gerekli ayıklama işlemini yaptıktan sonra, sık olmasa da ihtiyaç duyacağınız ve vazgeçmek istemeyeceğiniz pek çok eşya ile hala baş başa olduğunuzu ve bu eşyaların evinizdeki yaşam alanını işgal ettiğinizi görür gibiyiz.

İşte bu gibi durumlar için eşya depolama hizmeti en kalıcı ve en güvenli çözüm. Kişisel eşya depolama hizmeti hakkında daha detaylı bilgi almak için internet üzerinde yapacağınız kısa bir araştırma sizi PratikDepo ile tanıştıracaktır.

PratikDepo’nun sunduğu istanbul eşya depolama çözümleri hakkında detaylı bilgi için www.pratikdepo.com ‘u ziyaret edin!