Hayalinizdeki açık alanı tasarlayın
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Evinizi Yaza Hazırlayın

Soğuk geçen bir kış, yer yer üşüten sancılı bir bahar mevsiminin ardından, havalar ısındı, ağaçlar yeşillendi ve doğa canlandı. Soğuk ve zorlu bir kışın, sancılı geçen bir baharın ardından sabırsızlıkla beklediğimiz yaz mevsimi geldi. Tabii ki yaz mevsimiyle birlikte her şeye rağmen hepimizde bir kıpırdanma, canlanma, hayattan keyif alma ve bazı sorunları arkada bırakma isteği de baş gösterdi. Peki yaz aylarından keyif alabilmek, bunaltıcı temmuz ve ağustos sıcakları gelmeden ihtiyaç duyduğumuz keyifli ve konforlu ortamı evimizde hazırlamak kulağa nasıl geliyor? Çok mu erkenci?

Haziran ayı başlayalı henüz iki gün olmuş ve ayağımızın tozuyla bahar mevsiminden yaz mevsimine geçiş yapmışken evlerimizde yoluna koymamız gereken neler var? Yazın gelişiyle birlikte evlerimizdeki kışlık kıyafetleri yerlerine kaldırılıp yazlıkları ortaya çıkarmak, evimizde birtakım değişiklikler yapıp, balkonlarımızı daha kullanışlı hale getirmek gibi birçok konu var. Bu konulara ek olarak bahar temizliğini atlama gafletinde bulunduysak bir de “geç kalınmış bir bahar temizliği” ve sıcaklar bastırmadan halletmemiz gereken tadilat ve dekorasyon konuları var. Bu yazıda, yaz aylarında ihtiyaç duyduğumuz keyifli ve konforlu ortamı oluşturabilmek adına evimizde girişeceğimiz işleri yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve evimizde huzurlu bir yaz mevsimi geçirmek için hangi yöntemleri kullanabileceğimizi inceleyeceğiz.

Öncelikle Tadilat İşlerini Halledin

Soğuk ve zorlu bir kışı, İstanbul’da bir ayını karlar artında geçirdiğimiz kafası karışık bir baharı geride bıraktıktan sonra evimizin yaz neşesiyle dolmasını isteriz. İşte bu yüzden evimizde birtakım değişiklikler yapma isteği duyarız. Evimizde birtakım değişiklikler yapma ve evimizi misler gibi temizleme isteğimiz varsa yaz sıcakları bastırmadan işe koyulmamız en doğrusu olacaktır.  İşe koyulduğumuzda kimi zorunlu kimi keyfi bazı tadilat ihtiyaçlarımız oluşacak. Elbette ki zorunlu olanlara öncelik vererek işe başlamalıyız. Zorunlu bölümü atlattıktan sonra ise keyfi olarak evimizde yapmak istediğimiz değişikliklere yönelebiliriz. Bunların her biri için genel temizlik öncesinde harekete geçmek iyi olacaktır. Çünkü bu tadilat çalışmalarının evimizde ortaya çıkaracağı dağınıklık ve kirliliği genel ve detaylı bir ev temizliği ile ortadan kaldırabiliriz. Ayrıca yine dekorasyonda yapmak istediğimiz değişiklikler varsa, bu değişiklikleri de temizlik esnasında gerçekleştirebiliriz.

Evlerde yaz temizliği ve ev tadilatı
Evinizde tadilat yapacaksanız, tadilat sürecinde eşyalarınızı depolayabilir ve tadilat sürecinizi hafifletebilirsiniz.

Tadilat Yaparken Daha Büyük İşlere Öncelik Verin

Evimizde birden fazla tadilat yapma ihtiyacı duyuyor olabiliriz. Bazı tadilatlar için bazı yüzeylerin tamir edilmesi ya da duvarların yıkılması gerekiyor olabilir. İşte bu gibi tadilatlara öncelik vermek geri kalan tadilatların daha kalıcı olması açısından da önemli olabilir. İlk olarak büyük işleri aradan çıkardıktan sonra kalan ufak detaylar üzerinde çalışmak da daha kolay olacaktır. Tabii tüm bu tadilat işlerinin yapılışı sırasında uzman bir ekipten yararlanmak ve yaralanmalara sebep olacak hareketlerde bulunmaktan da kaçınmanızı öneririz. Çoğu zaman ülkemizde evdeki tamir tadilat işleri için bir usta çağırmaktansa evdeki bireylerin öne atılarak bu işlerin üstesinden gelebileceğini iddia etmesiyle karşılaşırız. Ancak bu durum hem yaralanmalara hem de evdeki eşyalara ya da tesisata zarar verecek sonuçlar doğurabilir. Bu konuyu da göz ardı etmemek gerekir.

Boyama İşlerine Başlarken

Evimizde büyük bir yaz hareketliliğine girişmiş, tadilatları halletmiş ve büyük bir temizlik yapmayı planlıyorsak araya sıkıştırmanın çok doğru olacağı bir iş daha var: Boya. Duvarlarımız kış boyunca çok fazla kirlenmiş ya da boyalar biraz solmuş olabilir. Hatta evimizde birtakım değişiklikler yapmak istiyor ve duvar renginin buna uygun olmadığını düşünüyor olabiliriz. İşte bu gibi sebepler evimizde bir boya seferberliğine başlamamızı gerektirir. Özellikle evin iç kısmındaki boyama işlemleri her ne kadar dikkat etsek de arkasından güzel bir temizlik isteyecektir. İşte bu yüzden genel temizlik öncesinde bu boyama işlemlerine yer vermek doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca boya yapmak için nem ve sıcaklık açısından da yaz sıcaklarının bastırmadığı aylar genellikle uygun şartları bize sunar. İşte şartlar böyleyken genel temizlik öncesinde bir boyama işine girişebilirsiniz.

Boyama Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Evimizde bir boyama seferberliğine başlamışsak dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Bunların başında elbette ki bu işi uzman bir kişinin yapması geliyor. Şayet boyama işini kendiniz yapmanız gerekiyorsa bu konuda en azından daha önce yapmış kişilerin tecrübesine başvurmanızı öneririz. Kendiniz yapmayı düşünmüyorsanız da bir boyacıdan destek alabilirsiniz. Bundan sonraki aşama da elbette ki renk seçimi olacak. Evimizin duvarlarındaki boya özellikle iç kısımda tasarıma doğrudan etki etmektedir. Duvarlarımızın rengi evimizin genel tasarımını ve atmosferini belirler. İşte bu yüzden doğru renk seçimi gerçekten önemlidir. Bu seçimi yaparken odanın ışık alma durumuna ve odadaki mobilyaların tasarımlarına göre hareket edebilirsiniz.  Evimizin dış kısmında bir boyama yapılacaksa bunun yağışsız ve rüzgârsız bir havada yapılmasını tercih etmelisiniz. İç kısımdaki boyama için ise yüksek sıcaklıklarda güneşin kurumakta olan boyaya doğrudan temas etmesini engellemek iyi bir çözüm olabilir. Boyama sırasında dikkat edilecek bir diğer husus ise şüphesiz ki evdeki eşyaların boyadan etkilenmesini önlemek. Boyama sırasında her ne kadar dikkatli olsak da boyanın çevreye sıçramasını engelleyemeyebiliriz. İşte bu yüzden boyama yapılan odadaki eşyaları farklı bir yere taşımak bir çözüm olabilir. Ancak tüm eşyaları odanın dışına çıkarmak hem çok yorucu olabileceği gibi bazı eşyalar için de demonte etmeden bu mümkün olmayacağı için zaman olarak da işi çok uzatabilir. Bu yüzden mobilyaların ve eşyaların üzerini bir örtü yardımıyla kapatmak bu konuda etkili bir çözüm olacaktır. Tabii boya açıkta kalan zemine de sıçrayabilir. Ancak bunun için endişe etmeye gerek yok çünkü boyama işinin bitmesiyle birlikte harika bir genel temizlik yapacağız. Şimdi gelin genel ve detaylı temizlik esnasında nelere dikkat etmemiz gerektiğine ve genel temizliği daha etkili bir şekilde nasıl yapabileceğimize göz atalım.

Ev tadilatı yapacaksanız, eşyalarınızı depolayarak tadilatı kolaylaştırın
Ev tadilatı ve yaza hazırlık sürecinde eşya depolama hizmeti olarak yükünüzü hafifletin.

Her Şeyin Başı Planlamak                                 

Bazen evimizde kirlenen noktaları ayrıntılı temizleyip geri kalan kısımların tozunu almakla yetinebiliriz. Ama konu genel ve detaylı ev temizliği olduğunda evimizdeki her noktaya temas eden bir temizlik yaparız. Böylesine kapsamlı bir temizliği ise planlamadan yapmak hem işimizi daha zorlaştırabilir hem de istediğimiz kadar iyi bir sonuç ortaya koyamayabiliriz. İşte bu yüzden başlamadan önce evimizin her noktasında nasıl bir temizlik yapmamız gerektiğini planlamak iyi olacaktır. Örneğin kışın kirlenen ve üzerinde toz biriken halıların genel temizlikten nasibini alması gerekir. Ayrıca parkeleri temizlemek için de halıların ortada olmaması daha rahat olacaktır. Bu yüzden başlamadan önce halıların yıkamaya gönderilmesi gerekebilir. Ya da perdelerin yıkanmasını da doğru zamanlamayla yapmak hem işimizi kolaylaştıracak hem de daha iyi bir sonuç almamızı sağlayacaktır. Bu gibi sebeplerle başlamadan işi planlamak oldukça etkili bir yöntemdir. Planlı bir şekilde ilerlemek hızlı ve etkili bir çözüm olacaktır.

Ev temizliği için gerekli tüm malzemeleri hazırlayın
Evlerde yaz temizliği ile yaza merhaba deyin.

Temizlik İçin Gerekli Malzemeleri Temin Etmeden Başlamayın

Bir üst başlıkta bahsettiğimiz planlamadan hareket etmemek konusu aslında birçok noktada bize yardımcı oluyor. Bir temizlik esnasında gözümüzden kaçırdığımız bazı malzemelerimiz olabilir. Örneğin yeterince toz alma bezine sahip olduğunuzu düşünürsünüz ancak temizliğin ortasında bunun eksikliğini fark edebilirsiniz. Ya da temizlik esnasında kullandığınız temizleyici jeller, spreyler gibi ürünlerin evinizde yeterince olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak işe başladıktan sonra bunların yeterli olmadığını fark etmez işimizin aksamasına sebep olabilir. Bu yüzden planımızı yaptıktan sonra bu plan dahilinde ihtiyacımız olacak ürünleri kontrol etmeli ve yetersiz olduğunu düşündüğümüz malzemeleri yenilemeliyiz.

Yukarıdan Aşağı Doğru Temizlik

Evinizi baştan sona genel bir temizliğine aldıysanız, bu temizlik esnasında gideceğiniz sıra da oldukça önemlidir. Karışık ve düzensiz olarak yapılan bir temizlikten istediğimiz verimi alamayabiliriz. Aslında ilk iki başlıkta da bu konulara değindik. Ancak burada farklı bir noktaya parmak basacağız. Evimizde dolapları, masaları, komodinleri yani kısaca yerden yüksek olarak temizleyeceğimiz her noktayı temizlerken yukarıdan aşağı doğru temizleme yöntemini izlememiz gerekir. Çünkü bu noktaları temizlerken her ne kadar dikkatli olsak da bazı kir ve tozlar aşağıya gidecektir. İşte bu durum da aşağıdaki kısmı daha önceden temizlediysek bu yaptığımız temizliğin boşa gitmesi anlamına gelir. O yüzden yukarıdan aşağıya doğru bir temizlik yaparak kirlerin aşağıya da gitse sonunda temizlenmesini sağlayabiliriz. Yerden yüksek tüm noktaları temizledikten sonra zemini temizlemeye başlayabilir ve harika bir temizlik elde edebiliriz.

Halıları Temizlemeyi İhmal Etmeyin

Bütün bir kış boyunca toz ve kire maruz kalan halıların yazın gelişiyle birlikte temizlenmesi gerekir. Halı temizliği, ihmal edilmemesi gereken noktalardan biridir. Çünkü yapıları gereği içerisinde kir ve tozu barındırabilen halılarımız uzun süre temizlenmediğinde ev temizliği konusunda bizi rahatsız edecektir. Bu yüzden genel ev temizliğine başlarken halıları eğer kendiniz temizleyebilecekseniz kendiniz, böyle bir imkânınız yoksa da bir firma yardımıyla temizlemeyi unutmayın. Hem halıların temizlenmesi sırasında evinizdeki diğer temizlikleri de yapabilirsiniz. Temizlik sırasında yukarıda bahsettiğimiz toz ve kirlerin aşağıya düşmesi durumundan halılarınızın etkilenmemesi için temizliğin sonunda halılarınızı odalara yerleştirmeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Güneşe Yol Açın

Soğuk ve zorlu bir kışı geride bıraktık. Tüm kış boyunca güneşe epey hasret kaldık diyebiliriz. Şimdi yazın gelişini müjdeleyen ve evimize renk katan güneş ışıklarına yol açmamız gerekir. Bunun içinse elbette bu ışıkların evimize gireceği pencerelerimizin temizliğini yapmalıyız. Bu temizliği yaparken farklı temizlik malzemeleri kullanabilirsiniz. Kendiniz hazırlayabileceğiniz kolay bir temizlik seti olarak gazete, su ve beyaz sirkeyi önerebiliriz. Bire üç oranında beyaz sirke ve su eklediğiniz karışımınızı gazete kullanarak camlara uygulayabilirsiniz.

Bazı İnatçı Lekelere Karşı Diş Macunu Kullanabilirsiniz

Duvarlarımız bazen beklemediğimiz kadar hızlı kirlenebilir. Özellikle çocuklu evlerde örneğin boya ve kalem izleri gibi lekelerle karşılaşmak mümkün olabiliyor. Bunun dışında kahve ve sabun lekeleri de duvarlarımızda inatçı lekeler olarak yerini alabiliyor. Ancak bunların karşısında çok basit ve etkili bir silaha sahibiz: Diş macunu. Gerçekten de diş macunları bu lekelerin duvardan sökülüp atması için etkili bir çözüm olabiliyor. Yapmanız gereken yalnızca temiz bir bezin üzerine bir miktar diş macunu sıkmak ve ardından ıslatmak. Bu bezle duvarları silmeye başladığınızda inatçı lekelerin ortadan kaybolduğunu göreceksiniz.

Buzdolabınızı Yenilemeyi Unutmayın

Buzdolapları, günümüzde en sık kullandığımız ev aletlerinden bir tanesidir. Meyveler, sebzeler, içecekler ve yemekler gibi birçok gıda için buzdolapları olmazsa olmazdır. Bahsettiğimiz üzere gıda malzemelerini saklamak için kullanıyor olmamız ise buzdolabının temizliğinin önemini artırmaktadır. Bazen buzdolaplarının çok yoğun ve kalabalık olması sebebiyle burada bir temizlik yapma gerekliliğinin farkına varamayabiliriz. Ancak belirli aralıklarla buzdolabını temizlemek önemlidir. Buzdolabında bazen kullanmayı unuttuğumuz ve arka kısımlarda kalmış bazı gıdalar da olabilmektedir. Bunlar uzun süre burada unutulduğunda bozulacak ve hem koku yayıp hem de sağlık açısından tehdit oluşturacaktır. İşte bu yüzden buzdolabı temizliğinde hem bu tür unutulmuş maddeleri atmak hem de buzdolabının genelinde bir temizlik yapmış olmak gerekir. Bu temizliğe genel ev temizliğinde de yer vermek önemlidir. Tüm evimizde güzel bir temizlik yakalamak isterken buzdolabımızın kirli olması ve kötü kokuyor olması hoş olmaz. Buzdolabının hem içinin hem de dış kısmının genel ev temizliğinden gerekli payı alması gerekir diyebiliriz.

Gözden Kaçan Ufak Detaylar

Genel ev temizliği sırasında genellikle göz önünde olan noktaların temizliğine odaklanırız. Ancak bazı noktalar vardır ki bunların kirlendiğini ve toz biriktiğini çoğu zaman gözden kaçırırız. Bu gözden kaçan noktalarda biriken tozlar ise temizlikten istediğimiz verimi almamızı engeller. Şimdi bu gözden sık kaçan noktaları yakalamaya çalışacağız.

İlk olarak kapı kollarından başlayabiliriz. Kapı kolları, evimizde en çok dokunduğumuz noktalar biridir belki de. Ancak çoğu zaman detaylı temizliklerde bile ihmal edilebilir. Çok dikkat çekmeyen ve küçük bir parça olmasından dolayı burada toz birikebileceğini ya da kirlenebileceğini düşünmeyebiliriz. Ancak ellerimizle en çok temas ettiğimiz noktalardan biri olan kapı kolları aslında kış boyunca çok fazla kirlenmiş olabilir. Bu yüzden kapı kollarını genel ev temizliğinde atlamamak oldukça önemlidir.

Temizlemeyi atladığımız bir diğer küçük eşya ise TV kumandası diyebiliriz. Bu kumandaları sürekli olarak kullanırız ve evde çok temas ettiğimiz noktalardan bir tanesini oluşturur. Ancak kumandaların kirlenebileceğini çoğu zaman aklımızdan çıkarırız. Bu kadar sık temas ettiğimiz bir eşyanın kirli olmasını ise istemeyiz. Bu yüzden bahar temizliği sırasında TV kumandası ve benzer kumandaların da temizlikten payını alması gerekir.

Yazın gelişiyle güneş ışınlarına yol açmak adına pencerelerimizi temizlememiz gerektiğinden bahsettik. Pencereler çoğu temizlikte gözümüzden kaçmayan, atlamadığımız noktalardır. Ancak pencere eşikleri ve pervazları için aynı şeyi söyleyemeyiz sanırım. Çoğu zaman pencerenin cam kısmını temizleriz ve buradaki lekelerin ortadan kalkmasıyla elde edilen temiz görüntü bizi tatmin eder. Ancak eşikleri ve pervazları gözden kaçırırız. Buralarda biriken toz ve kir ise özellikle pencereyi açıp evi havalandırmak istediğimizde içeri girerek evimizdeki temiz ortamın önüne geçebilir. İşte bu yüzden özellikle genel ev temizliğinde bu noktaların temizliğini atlamamak gerekir.

Gelelim bir diğer gözden kaçan noktaya: Işık anahtarları. Duvarlarda oluşan lekelerin nasıl üstesinden geleceğimizden bahsettik. Duvarda bulunan bu anahtarların ise temizliği çoğu zaman gözümüzden kaçar. Ancak bu noktalar da evimizde sıkça temas ettiğimiz noktalardandır. Bu yüzden temizliğinin aksatılmaması iyi olacaktır. Özellikle genel ev temizliği sırasında ışık anahtarlarına gerekli özeni göstermeliyiz.

Son olarak ise mobilyalardan bahsetmek gerekir. Koltuklarımız, çekyatlarımız ve hatta yataklarımız bizim hiç de beklemediğimiz toza ve kire ev sahipliği yapıyor olabilir. Kenarlardan ve bazı boşluklardan kir ve toz içeri girmektedir. Özellikle koltuklar için bunu söylemek mümkündür. Bu kir ve toz da çoğu zaman gözümüzden kaçar. Bu yüzden yıllık genel ev temizliği sırasında vakit ayırmamız gereken noktalardan bir tanesi bu noktalar olmalıdır.

Bu yazımızda yaza merhaba dediğimiz bugünlerde daha etkili bir temizlik yapmak adına birtakım püf noktalara değindik. Elbette ki temizlik konusu evden eve farklılık gösterebilir. Gözden kaçan ufak detaylar konusunda evinizde bulunan biblolar, süs eşyaları, mutfak eşyaları yer alabilir. Bunlar evden eve farklılık gösterebilecektir. Ancak genel olarak bu ufak detaylara dikkat etmenin önemini yansıtmak istedik. Siz de bunlardan hareketle kendi evinizde en uygun temizliği gerçekleştirebilirsiniz.

Hayatınızı kolaylaştıracak çözümler ve ipuçları için, eşya depolama, evden eve nakliyat ve parça eşya taşıma hizmetleri konusunda hizmet veren PratikDepo’yu ve blog sayfasını takip etmeye devam edin.