Balkon tüyoları
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Harika Balkonlar Yaratacak Dekorasyon Fikirleri

Balkonunuzdaki Eşya Yığınlarından Kurtulun!

Sıcak yaz akşamlarında vazgeçilmez oturma alanı, güne başlarken güzel bir hava alma noktası, çoğu zaman rahatlama ve dinlenme ortamı… Bu saydığım özellikler kültürümüzün önemli ev alanlarından olan balkonlara ait elbette. Çocukluğumuzun önemli unsurlarından birini oluşturan bu alan bugün maalesef ki ortadan kaybolmaya yüz tuttu. Özellikle büyük şehirlerde apartmanların içerisinde balkonlar yok denilecek boyutlara inmeye başladı. Minicik alanlar ayrılan bu balkoncuklar ise ister istemez kombilerin ve fazlalık eşyaların yer aldığı bir depo haline dönüştü.

Şehir hayatının içerisinde, kalabalığın ortasında bir an durup dinlenecek hava alabilecek alanlar bulmakta zorlanıyoruz. Balkonlar özellikle hem dışarıda, açık alanda yer alması hem de evimizin bir parçası olması ile kendimizi en rahat ve güvende hissettiğimiz evlerimizden çıkmadan dışarıda olmaya imkan sağlıyor. Bu yönüyle de aslında hem tek başımıza hem de dostlarımızla veya ailemizle otururken keyifli vakitler geçirebileceğimiz bir ortama sahip olmamızı sağlıyor.

Tüm bu özelliklerine rağmen, apartmanların bize sunduğu kısıtlı alanlar sebebiyle maalesef balkonlar günlük hayatın içerisindeki konumunu tamamen kaybedip, birer depo halini alıyor. Evlerin yeterli alanlara sahip olmaması, depolama için ekstra bir alan bulunmaması gibi sebeplerle fazlalık eşyaların depolanacağı tek yer olarak balkonlar kalıyor. Bu da aslında evimizin içerisinde rahat nefes alabileceğimiz tek yer olan balkonlarımızı da kaybetmeye sebep oluyor. Oysa balkonları eşya yükünden kurtardığımızda çok keyifli ortamlar yaratmak mümkün.

3 2 1
Balkonları fazla eşyalardan kurtarın.

Balkonlarınızı Eşya Deposu Olmaktan Kurtarın

Balkonlarınızdaki eşya yığınları, güzel bir alan yaratmanızın önündeki en büyük engel. Özellikle küçük balkonlarda bir dolap kullansanız da alanının büyük çoğunluğunu kaybetmiş oluyorsunuz. Nispeten büyük alanlara sahip balkonlarda bir duvarda yer alan saklama dolabı çözüm olabilir. Ancak temel çözüm balkonu depo olmaktan tamamen kurtarmaktan geçiyor. Peki balkondaki eşyaları nerede depolayabiliriz?

Öncelikle küçük de olsa bir kileriniz varsa ve yetersiz geldiği için balkon kullanıyorsanız, kilerinizde raf sistemleri oluşturmayı kalan alanlarda ise çeşitli düzenleyici kutular kullanmayı tercih edin. Bu sayede alanınızı çok daha verimli bir şekilde kullanacak ve daha fazla eşyayı depolayabileceksiniz. Kiler imkanınız yoksa evinizin içerisinde ranza, çekyat ve dolaplarda depolama sisteminizi iyileştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu alanlarda özellikle düzenleyiciler kullanmak işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır.

Gardırobunuzda yer açma tüyoları için blog yazımızı inceleyin: Kıyafetlerinizi Özgür Bırakın!

Eğer evinizdeki alanlar yetersiz kalıyorsa, yaşam alanınızın çeşitli noktalarında feragat etmek yerine depo kiralama seçeneğini tercih edebilirsiniz. PratikDepo’nun eşya depolama hizmeti seçeneklerini inceleyerek hızlı bir şekilde mobil deponuzu kiralayabilirsiniz. Kiraladığınız deponuz evinize kadar gelir, sizin tarafınızdan kilitlenir ve üst düzey depolama noktalarında özenle saklanır.

İstanbul’da yaşayanlar İstanbul Eşya Depolama Hizmeti ve fiyat detaylarını da ilgili sayfada bulabilir.

Hayalinizdeki Balkonu Tasarlayın

7 1 2
Hayalinizdeki balkonu tasarlayın.

Balkonlarınızı depo olmaktan kurtaracak adımları attıktan sonra artık yeterince alana sahipsiniz. Bu aşamadan sonra artık sabah uyandığınızda kendinize gelmek, akşam eve döndüğünüzde huzurlu bir şekilde dinlenebilmek için kullanacağınız balkonunuzu tasarlayabilirsiniz. Bu aşamada balkon dekorasyonuna başlamadan önce karar vermeniz ve yapmanız gereken birkaç küçük detay var.

Öncelikle balkonu kullanım amacınızı ve balkondan beklentilerinizi belirlemeniz gerekiyor. Farklı amaçlar farklı fiziksel özellikleri gerektirebilir. Aynı şekilde dekorasyon sürecinde de amacınıza uygun olarak birbirinden çok farklı seçenekler türetebilirsiniz. Bu yüzden öncelikle balkonumuzu ne için kullanacağımızı belirlemeli daha sonra bu doğrultuda gerekli unsurları tespit etmeliyiz.

Tadilat İşlemleri

Balkonunuzu ne amaçla kullanacağınıza karar verdikten sonra bu doğrultuda ihtiyaç duyacağınız bazı tadilat gerekebilir. Ayrıca yine dekoratif olarak da yapılması gereken bazı işlemler düşünmüş olabilirsiniz. Balkonunuz kapalı olacak mı, kapalı olacaksa bu tam açılır camlar ile mi pimapen ile mi olacak, yerlere mermer döşeme yapacak mısınız gibi birçok soruyu bu aşamada cevaplamalısınız.

İç dekorasyona geçmeden önce tadilat işlemlerinin tümünü aradan çıkarmak, daha sonra eşyaların zarar görmemesi açısından önemli. Bu yüzden bu aşamada ihtiyacınız olabilecek tüm noktaları tespit ederek tadilat işlemlerini tamamlamanız gerekiyor.

Balkon Dekorasyon Tüyoları

Balkonunuz her şeyiyle yeni dekorasyonuna ve görünümüne hazır. Artık yalnızca dekorasyonu ve tarzını planlamak ve başlamak kaldı. Burada çeşitli tarzlar tercih edebilirsiniz. Minimal, şık, bitki ağırlıklı, vintage, sahil tarzı, renkli gibi birçok balkon tarzını benimseyerek bu doğrultuda dekoratif tercihler yapabilirsiniz. Tarzınız nasıl olursa olsun balkonunuza güzellik katacak birkaç tüyo da elbette ki var. Balkonunuzun yüklerinden kurtulup, yeni tarzı için ön hazırlığını yaptığınız sürecin ardından artık dekorasyon için kullanabileceğiniz hayat kurtarıcı ve göz kamaştıran tüyolarımızı sizinle paylaşabiliriz.

1. Portatif ürünler tercih edin

8 3
Katlanabilir ve portatif ürünler tercih edin.

Balkonlarda ne zaman, ne kadar alana ihtiyacınız olacağını bilemezsiniz. Çok büyük olmayan bu alanlarda büyük ve sabit ürünler tercih etmek bu yüzden çok mantıklı bir hareket olmaz. Bu yüzden balkonunuza alacağınız eşyalarda dilediğinizde kolaylıkla kaldırabileceğiniz portatif ürünler tercih etmek size uzun vadede büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Özellikle balkonda kullanacağınız sandalyeler için bu ilk tercih edilecek konulardan biridir. Ayrıca masalar ve sehpalar için de aynı şey tercih edilebilir. Küçük alanlarda büyük faydalar elde etmeye çabalayacağımız balkonlarımızda olabildiğince kolay yer değiştirebilecek, gerektiğinde kolaylıkla kaldırılabilecek ürünler tercih etmek bazen hayat kurtarıcı olabilir.

2. Balkon demirlerinizi masaya çevirin

Balkonlarımız bazen tam bir masa koyacak kadar geniş olmayabilir ve masalar hareket alanımızı ciddi seviyede kısıtlayabilir. Ancak otururken yediğimiz içtiğimiz bir şeyleri koymak vb. ihtiyaçlar için de masa olmazsa olmaz. İşte tam burada akılcı çözümler yardımımıza koşuyor. Balkonunuzun demirlerine asılarak yarım ve çok az yer kaplayan bir masa olan bu asılabilir masalar büyük bir kolaylık sağlıyor. Balkonunuzun oturma alanını da dilediğinizde farklı noktalara çok kolay bir şekilde taşımanızı sağlayan bu ürünlerin hem pratikliği hem şıklığı ile balkonlarınıza farklı bir hava katacağı şüphesiz.

3. Yenilenebilir ışıklandırmalar

9 4
Balkonunuza ışıklandırmalarla hava katın.

Balkonumuzda karanlıkta olmak istemediğimiz gibi genellikle tam bir aydınlık da aramayız. Loş bir ışığın verdiği rahat ortam balkonu çok daha huzurlu bir hale getirebilir. Balkonunuzu ışıklandırırken dekoratif olarak çeşitli led şeritler ve balkon demirleri vs. dolayabileceğiniz ışıklandırmalar tercih edebilirsiniz. Bu ışıklandırmalar hem loş havası hem de şık görünüşü balkonunuzda gerçekten güzel bir ortam yaratacaktır.

Ayrıca balkonlarda güneş enerjisi ile çalışan ışıklandırmalar da tercih edebilirsiniz. Bu ışıklandırmalar ile hem şık bir görüntü elde ederken hem de yenilebilir bir enerji kaynağı da kullanmış olabilirsiniz. Gün boyu açık havada güneş ışığı ile şarj olabilen bu ışıklandırma ürünleri, çok fazla enerji de harcamadığı için çok kolay bir şekilde şarjını doldurabiliyor.

4. Bitki askıları ile doğayı balkonunuza taşıyın

Balkonların olmazsa olmazı bitkiler. Evimize bir doğa esintisi getiren balkonlarda çeşitli bitkileri kullanarak dekoratif çözümler geliştirebilirsiniz. Bol çiçekli balkonlarda geçen çocukluğumuz gibi keyifli ve huzurlu bir balkon için çiçekler her zaman önemli bir unsurdur. Çiçekleri yerleşimi esnasında da çeşitli bitki askılıklarını ve raf sistemlerini kullanmak alanı daha etkin kullanmanız için önemli bir taktiktir. Ayrıca bitki askıları özellikle çiçekli bitkileriniz ile birlikte çok şık bir görünüm elde etmenizi sağlayabilir.

5. Güzel bir şemsiyeye ne dersiniz?

Balkonlarımızın üzeri kapalı veya biraz küçük olması durumunda çok da akla gelmeyen bir seçenek olan şemsiyeler, özellikle güneşin çok yoğun olduğu yaz aylarında balkon sefanıza ara vermenizin önüne geçebilir. Elbette bir nebze büyük balkonlar için tercih edilebilecek bu şemsiyeler ile güneş tam tepedeyken bile balkonda vakit geçirebilirsiniz.

6. Minderleri deneyin

Balkonlarınızda sandalyeler elbette ilk akla gelen seçenek. Ancak biraz daha rahat oturmak ve aslında keyfinizi iyice arttırmak için minder seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Geniş minderler ile balkonunuzda bir koltuk keyfi yaşayabilir ve daha geniş oturma alanları elde edebilirsiniz. Ayrıca minderlerin renkleri ve desenleri ile de dekoratif olarak da kendinize yeni seçenekler yaratabilirsiniz.

7. Biraz keyif yapmaya ne dersiniz? (Hamak ya da salıncak)

10 5
Biraz hamak keyfi güzel olabilir.

Balkon sefasını bir tık daha ileriye taşımaya ne dersiniz? Şöyle güzelce bir uzanmak ve sallana sallana uyumak çok güzel olmaz mıydı? Hamaklar hem orta büyüklükte hem geniş balkonlar için tercih edilebilir eşyalardan. İstediğinizde kolayca sökülebilen hamaklarla balkonlarınızda hızlıca uzanıp dinlenme alanları oluşturabilirsiniz.

Eğer balkonunuz yeterince genişse salıncak da çok keyifli bir ortam yaratmanızı sağlayabilir. Balkonunuzda hem rahat hem keyifli bir oturma alanı oluşturmak için salıncakları mutlaka düşünmelisiniz.

8. Köşeleri değerlendirmeye ne dersiniz?

Balkonlarda raflar, sehpalar çeşitli dekoratif ürünleri ve bitkileri yerleştirmek için kullanılabilir. Ancak özellikle küçük balkonlarda alanı en iyi şekilde değerlendirme gerekliliği ile her santim kıymetli bir hal alıyor. Bu yüzden kare şeklindeki ve küçük balkonlarınızda köşeleri değerlendirmek size ekstra alan kazandırabilir. Köşe rafları ve sehpaları ile balkonunuzda hem yeni dekoratif alanlar yaratırken hem de orta alanınız için ekstra boşluklar elde edebilirsiniz.

9. Kilimlerle balkonunuza sıcaklık katın

Balkonlar genellikle terliklerle veya doğrudan fayanslara basılarak kullanılan alanlar olarak düşünülebilir. Ancak özellikle kapalı balkonlarda kullanım sonra hem toz hem de yağmur vb. unsurlardan eşyaların etkilenmesi durumu söz konusu olmadığı için kilimler de tercih edilebilir. Renkli ve şık desenli kilimler ile balkonlarınızdaki dekorasyonunuza ekstra dokunuşlar yapabilir ve balkon tasarımınızı geliştirebilirsiniz.

10. Puflarla küçük keyifler

Balkonlarda rahat oturma alanları oluşturmak için alternatif bir yol da puflar. Farklı şekil ve boyutlarda, çeşitli renklerde pufları kullanarak balkon dizaynınıza katkılar sağlayabilirsiniz. Hem oturulabilir hem üzerinde uzanılabilir ürünler olan puflar ile balkonlarınız sempatik ve keyifli alanlar yaratabilirsiniz.

Balkonların evimizin nefes alma noktaları olmaktan eşya deposu haline gelişine bir çözüm üretmek gördüğünüz üzere çok da zor değil. Biraz planlama ve çaba ile ilk önce balkonunuzdaki eşya yükünden kurtulup, yenileme ihtiyaçlarını gerçekleştirebilir, ardından da en keyifli dinlenme noktalarınızdan birisi olacak bir balkonun dizaynına başlayabilirsiniz.

Burada verdiğimiz örnekler en genel ve temel dekorasyon tüyolarından oluşuyordu. Hayal ettiğiniz balkonu tasarlarken elbette ki sınır yok. Tadilatlar ile ortaya çıkaracağınız yeni yapısında nasıl hayal ediyorsanız o şekli alacak balkonlar tasarlayabilirsiniz. Yeter ki alternatif yolları düşünüp, yeni seçeneklere yer açmak için bir adım adın.

Şimdiden yeni, huzurlu, konforlu, balkonunuzda bol dinlenmeli ve mutlu günler.😊