Evden eve nakliyat ve eşya depolama sürecinde kitaplar
Taşınma ve Evden Eve Nakliyat Yazı Dizisi

Kitaplarınızı Taşınma Ve Eşya Depolama Sürecine Nasıl Hazırlarsınız?

Taşınma Ve Eşya Depolama Rehberi 08

Eğer bir kitap kurduysanız, kütüphaneniz en değerli varlığınızdır. Bu kadar beylik cümleleri bir kenara bıraksak bile kitaplar birçoğumuzun kıymet verdiği eşyalarının başında geliyor. Elbette bu durumda da onlara zarar gelmesi isteyeceğimiz son şeylerden biri. Kitaplarımızın hemen hepsinin sürekli elimizin altında tutmuyor olsak da kitaplığımız okuduğumuz ve okuyacağımız onlarca, yüzlerce kitapla dolu. Birçok eşya için geçerli olsa da taşınırken üzerine kafa yoracağımız noktalardan biri de mutlaka kitaplar.

Kitaplar her ne kadar küçük şeyler gibi görünüyor olsa da taşınırken en ağır eşyalarınızı oluşturacak olan grupta yer alıyorlar. Bir arada paketlemenin de getirdiği etki ile birlikte yerinden kaldırmanın zor hale geldiği eşyalardan biri oluyor kitap kolileri. Her aşaması birçok detaya ve zorluğa sahip olan taşınma sürecinde kitapları da bu sebeplerle ayrıca değerlendirmek lazım. Bu yazıda; taşınma sürecinizde kitaplarınızı en iyi şekilde paketlemenize ve zarar görmeden varacakları yere ulaştırmanıza yardım etmeye çalışacağız. Şimdi gelin aşama aşama kitaplığımızı taşınmaya hazır hale getirelim.

Taşınma ve depolama sürecinde kitaplar
Taşınma ve depolama sürecinde kitaplar

Ön Hazırlık

Öncelikle kitaplarımızı toparlamaya başlamadan önce bazı hazırlıklar yapmak gerek. Taşınma sürecinde problem yaşamamak adına birkaç küçük önlemle kendimizi garantiye alacağız. Aklınıza ilk gelecek ihtiyaç listesi ürünü elbette ki koliler. Kitaplarınızı taşıyacağınız kolileri seçerken kullanılmış, yıpranmış veya ince kutuları değil; yeni ve kalın kartondan yapılmış kolileri tercih etmenizi öneririz. Kitapların ağırlığına karşı elbette çeşitli önlemler alacağız. Ancak yine de istenmeyen durumlarla karşılaşmamak adına kolaya kaçmamanızı öneririz. Kolilerin yanında bant tercihinde de daha sağlam seçenekleri tercih etmelisiniz. Elbette kategorize etme amacıyla bir kalem veya etiket de edinmeyi unutmayın.

Alınacakları hallettikten sonra kolileri sağlamlaştırma vakti geldi. Özellikle ağırlık ile açılmalarını engellemek adına kolinin alt kapaklarını hem içten hem de dıştan iyice bantlamanızı tavsiye ederiz. Güçlü bantlar açılmaların önüne geçecek ve kitaplarınızın güvenliğini sağlayacaktır.

Ön hazırlığımızı tamamladığımıza göre artık toparlanmaya başlama zamanı geldi. Kütüphanenizi boşaltmaya başlayabilirsiniz.

Kolileme ve Paketleme Öncesi

Kitaplarınızı kutulara yerleştirip paketlemeye başlamadan birkaç tavsiyemiz daha olacak. Öncelikle kitaplarınızı kitaplığa belirli bir düzen içerisinde yerleştirdiyseniz veya bu düzeni oluşturmak gibi bir isteğiniz varsa (yoksa da yerleşim düzenini kesinlikle tavsiye ederiz) kitaplarınızı kategorize ederek toparlamaya başlayın. Kitaplığınızdan aldığınız kitapları belirli gruplar halinde bir kenara koyabilirsiniz. Bu kategorizasyonun yeni evinizde kitaplığınızı yerleştirirken inanılmaz iş göreceğine emin olabilirsiniz. Kitaplarınızı rastgele bir şekilde kolilerseniz tekrar ayrıştırmak çok fazla zamanınızı alacaktır.

Kategorizasyonumuzu yaparken bir yandan da kitapları hızlıca gözden geçirmeye çalışın. Uzun zaman önce kitaplığınıza girmiş, artık pek de gerekli olmayan ama yer zapt eden kitaplardan vazgeçmek isteyebilirsiniz. Bu kitapları ister ikinci el kitap satışı yapılan yerde satabilir ister bağışlamayı tercih edebilirsiniz. Her iki seçenek için de birçok alternatifiniz olacak. Ancak fazlalıklardan kurtulmak hem sizin yeni evinizde işinize yarayacak hem de kitap kullanacak birinde işe yarayacaktır.

Kitaplarımızı belirli bir kategoriye göre toparladıktan ve ihtiyacımız olmayanları da ayrıştırdıktan sonra artık kolilemeye geçebilirsiniz. Ancak koliye yerleştirme esnasında veya kitaplıktan kitapları ayrıştırırken ufak bir temizlik de işinizi görebilir. Kitaplarınızın bir kısmı belki de çok uzun süredir rafta duruyor ve toz içinde kalmış olabilir. Kuru bir bezle üzerindeki tozları almak yeni evinizde de kitaplığınızın daha temiz bir başlangıç yapmasını sağlayacaktır.

Kitapları Paketleme

Tüm hazırlıklarımız ve paketleme öncesi çalışmalarımız tamamlandığına göre artık kitaplarımızı kolilere yerleştirebiliriz. Burada yerleşim esnasında da bir ayrıştırmaya gitmemiz gerekecek. Öncelikle ciltli ve ciltsiz olan kitapları ayrı ayrı paketlemenizi tavsiye ederiz. Yapısal olarak birbirinden farklı olukları için hem aynı şekilde yerleşmeyecekleri hem de birbirlerine zarar verebilecekleri için bu ayrıştırma önemli.

Ciltli kitaplarınız sert ve kalın kapaklara sahip oldukları için çok rahat bir şekilde dik olarak paketlenebilirler. Bu sebeple ciltli kitapları kitaplığınızın rafına yerleştirir gibi kolinin içerisine yerleştirmenizi tavsiye ediyoruz. Bu sayede çok daha düzenli bir alan kullanımı da yapmış olacaksınız.

Ciltsiz kitaplar ise ince kağıt kapaklara sahip oldukları için dik bir şekilde yerleştirmek kıvrılmalara ve yırtılmalara sebep olabilir. Bu yüzden onları da yatay bir şekilde, birbirine zarar vermeyecek yönlerde yerleştirmek uygun olacaktır.

Kitapların her biri aynı boyutta değil ve kolinizin içerisine kaç kitap yerleştirebileceğinizi de kestiremezsiniz. Kitaplarınızı yerleştirirken eğer boşluklar oluştuysa bunları mutlaka çeşitli karton veya kağıtlarla doldurmaya çalışın. Bu sayede kitaplar sabit bir şekilde duracak ve kaymalardan kaynaklı yıpranmalar yaşanmayacaktır.

Elbette tüm kitaplar değerli ancak bazıları gerek manevi gerekse maddi anlamda çok daha değerli olabiliyor. Bu gibi kitaplar zarar görmesini en az isteyeceklerimiz grubunu oluşturuyor. Bu kitapları daha güvenli bir şekilde yerleştirmek de bu yüzden önemli. Değerli kitapları daha güvenli bir şekilde koliye yerleştirmek için öncesinde karton paketlere sarmayı tercih edebiliriz. Bu kolinin içerisinde ekstra bir güvenlik sağlayacaktır. Yine o kitabın çevresine çeşitli ayrıştırıcılar koyarak darbelerden de koruyabiliriz.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra artık kitaplarımız taşımaya hazır bir hale geldi. Yerleşimi tamamladıktan sonra üst kapakları da mutlaka birkaç kez bantlamayı ihmal etmeyin. Ayrıca paketlerin etiketlemesi de önemli. Kolinin içerisinde kitap olduğunu belli etmek taşıma esnasında bize yardımcı olacak. Ayrıca kitapların kategorisi de ekstra olarak belirtilebilir. Bu yerleştirirken işimizi hızlandıracaktır.

Evden Eve Nakliyat Ve Eşya Depolama Süreci
Taşınma sürecine hazırlık nasıl yapılmalı?

Nakliyat Süreci

Kitaplarımız artık taşınmaya hazır bir hale geldi. Buraya kadar olan adımların tümünü yaptıysak kitaplarımız büyük oranda güvende demektir. Ancak taşıma kısmı da oldukça önemli. Kitapların en ağır eşyalarımızdan biri olduğunu söylemiştik. Taşıma esnasında bu kolilerin hareket etmesi hem içerisindekilerde hem de üzerine düşeceği eşyalarda ciddi hasarlara neden olabilir. Bu yüzden kitaplarınızı taşıyacağınız araç içerisinde yerleşim yaparken kitap kolilerinin alt taraflarda yer aldığına emin olun. Hatta mümkünse bu kolileri üst üst yığmamaya da özen gösterin. Dediğimiz gibi ağırlık arttıkça dengeyi sağlamak da zorlaşacaktır. Bu yüzden kitap kutuları mümkünse altlarda maksimum iki sıra olacak şekilde yerleştirilmeli. Kitaplarınızın üzerine yine ağır eşyaları yerleştirmemeye de özen gösterirseniz ezilme problemlerini önlemiş olursunuz.

Eşya Depolama

Yeni evinize taşınmanıza henüz biraz daha zaman varsa veya kitaplarınızı şimdilik başka bir yerde tutmak ve hazırlıklarınızı tamamlamak istiyorsanız; depo kiralama çözümünü de düşünebilirsiniz. Eşya depolama hizmetleri bu süreçte eşyalarınızın güvenle saklanmasını sağlayacaktır. Tabii ki deponuzu tercih ederken de eşyalarınızın durumunu ve ihtiyaçlarını dikkate almanız gerek. Kitaplar için en önemli nokta rutubetsiz bir ortam olmasıdır tabii ki. Bu yüzden depo tercihi yaparken mutlaka serin, kuru bir ortama sahip depoları tercih edin. Bu sayede kitaplarınızı kaybetme riskinden kurtulabilirsiniz. PratikDepo; özel işlemlerden geçmiş ahşap konteyner depoları ile kitaplarınızı kolayca saklamanıza yardımcı olabilir. Hem de evinizden hiç çıkmadan, kapınıza kadar gelen deponuza kitaplarınızı yerleştirebilirsiniz.