Kifayetlerinizi organize edin 1
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Kıyafetlerinizi Özgür Bırakın!

Gardıroplarda Alan Yaratma Tüyoları

Şu anda gardırobunuzda kaç kıyafet var ve bunların ne kadarını düzenli olarak kullanıyorsunuz? Ya da daha önemli bir soru; gardırobunuzdaki kıyafetlerin neler olduğunu ve nerede olduklarını ne kadar biliyorsunuz? Sorulara verecek net bir yanıtınız yoksa veya gardırobunuzda yıllardır giymediğiniz birçok kıyafet varsa hemen bir istifçi olduğunuz sonucu çıkarmayın. Siz de birçok insan gibi yalnızca dolabınızı düzenlemeyi biraz ertelemişsiniz.

Giyim ürünlerine olan erişimimiz öncekine nazaran çok daha kolay bir hal aldı. Ancak biz de pek çok kişi gibi sahip olduğumuz eşyaları yeterince düzenlemiyor veya bazı kıyafetleri artık giyemeyecek olduğumuzun farkına varamıyoruz. Bu durumsa kontrolden çıkan, kapağını açtığınızda içinden çıkılması mümkün olmayan gardıropların karşılaşmamıza sebep oluyor.  Bu karmaşayı düzenlemek ise biraz plan ve meşakkat gerektiren bir süreç olunca, ertelendikçe ertelenen bir hal alıyor. Ancak bu durum hayatımızı maalesef daha da zorlaştırıyor, güne başlarken hazırlanma sürecimizi fazlasıyla uzatıyor. Hatta bu karmaşanın içerisinde yer alan kıyafetlerimizin kırışması, sabahları bir de ütü yapma zorunluluğu ile veya her şeyi boş verip güne tabiri caizse serkeş bir halde başlama ile sonuçlanabiliyor.

Ancak merak etmeyin. Düzenli ve hayatınızı kolaylaştıran bir gardırop yaratmak o kadar da zor değil. Biraz hazırlık, planlı bir ilerleyiş ve doğru taktikler ile kıyafetleriniz için ideal dolabı ortaya çıkarabilirsiniz. Elbette ki sabahları güne başlama rutininiz için de. Öyleyse şimdi adım adım ve planlı bir şekilde, kıyafetlerinize hak ettiği özgürlüğü (biraz mübalağa olmazsa olmaz) verecek bir gardırop yapmaya başlayalım mı?

Gardırop Düzenlemeye Başlamadan Önce

Öncelikle yalnızca eşyalarınızın yerini değiştireceğiniz bir süreç size yeterince verimli sonuçlar yaratmayacak. Hedefinizi kendinize ve yaşamınıza daha fazla alan yaratmak olarak belirlediğinizde çok daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Bu yaklaşımla ilerlemek için de başlamadan önce yapmanız ve düşünmeniz gereken bazı konular, edinmeniz gereken birkaç şey bulunuyor. Bunlar elbise dolabı düzenleme sürecinizde ve sahip olacağınız yeni gardırobunuzda en verimli sonucu elde etmenize yardımcı olacak.

Minimalist bir dolap
Siz kıyafetlerinizi nasıl düzenlersiniz?

Düzenleme Yaklaşımınızı Oluşturun

Düzenleme sürecine başlamadan önce bazı konuları kafanızda netleştirmeniz gerekiyor. Daha önce vermekte zorlandığınız veya ertelediğiniz kararları almanız gerekecek. Bu yüzden kıyafetleri değerlendirirken bazı unsurlar belirlemeniz gerekiyor. Bu ölçütler elbette ki kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Ancak birkaç önemli ve mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta da bulunuyor.

Öncelikle kullanmadığınız ve muhtemelen de kullanmayacağınız kıyafetlerden kurtulmanız gerektiğini kabul etmeniz gerekiyor. Bu yüzden kıyafetlerinizi bu doğrultuda değerlendirmelisiniz. Bu kıyafet benim için ne kadar uygun, tarzıma uyuyor mu, bedenime uygun mu veya bundan sonraki süreçte uygun olacak mı gibi temel soruları tüm kıyafetleriniz için değerlendirin.

Kıyafetlerinizin durumu da bu değerlendirme için önemli bir ölçüt. Ne kadar iyi durumda, giyilebilir mi gibi değerlendirmeleri mutlaka yapın.

Tüm bu değerlendirmelerin içerisinde geçmişe bakmak da oldukça etkili bir yol. Bu kıyafeti son aylarda kaç kere giydim sorusunu kendinize sorun. Örneğin son 6 ay içerisinde o kıyafeti kaç kere giydiniz? Bu soru, sonrası için de önemli bir değerlendirme olacaktır.

Elbise Dolabı Düzenlemek İçin Almanız Gerekenler

Öncelikle dolabınızı düzenlerken bol bol kullanacağınız aparatlardan almanız gerekiyor. İlk olarak mutlaka bol bol askı alın. Bu askılar farklı ihtiyaçlarınız için farklı şekillerde olabilir. Günlük kıyafetleriniz için ahşap askılar, ceketleriniz için daha kalın ceket ve takım elbise askıları ve küçük parçalar için mini askılar alabilirsiniz. Askılarınızı farklı renklerde almak da organize ederken faydalı olabilir.

Askılar kullanarak kıyafetlerinizi düzenleyin.
Gardıroplarınızı düzenlemek için farklı renklerde ve işlevlerde askılar kullanın.

Dolabınızın içerisinde kıyafetleriniz, ayakkabılarınız, küçük parça eşyalarınız için düzenlemeyi kolaylaştıracak sepet, kutu vb. separatörler almak da çok etkili olacaktır. “Organizer” olarak adlandırılan bu tarz araçlar, hem dolabın içerisini düzenli bir şekilde yerleştirmenize hem de aradığınızı çok daha kolay bulmanıza yardımcı olacaktır.

Kifayetlerinizi organize edin 2
Düzenleyiciler kullanarak kıyafetlerinizi ayrıştırın

Düzenlemeye başlamadan önce mutlaka bir ayrıştırma yapmanız gerekiyor. Bunun için çeşitli kutular veya büyük çöp poşetleri almanız iş görebilir. Bu şekilde düzenlemeye başlamadan önce eşyalarınızı yeterince ayrıştırmanız mümkün olacak.

Elbette ki kıyafetlerinizi seçerken üzerinizde denemeden olmaz. Mutlaka düzenlemeye başlamadan önce bir ayna edinin. Hatta mümkünse bir boy aynası. Ayna olmadan olmaz tabii ki.

Adsiz tasarim 3
Eşyalarınızı düzenlerken, not almak ve bir yapılacaklar listesi oluşturmak işinizi her zaman kolaylaştıracaktır.

Son olarak planlarınızı yapmak, ayrıştırma ve yerleştirme sürecinde notlar almak için bir not defterini ve bir de kalemi mutlaka yanı başınızda bulundurun. Basit ama olmazsa olmaz bir detay.

Eşyalarınızı Ayrıştırın

Ön hazırlıklarımızı tamamladık. Şimdi düzenleme sürecimizin en önemli aşamasına geldik. Dolabınızı düzenlemek için öncelikle eşyalarınızı durumuna göre ayrıştırmanız ve fazlalık eşyalardan mutlaka kurtulmanız gerekiyor. Bu sayede hem daha fazla alana sahip olacak hem de bir eşya karmaşası yaşamaktan kurtulacaksınız. Hepimizin dolabında uzun zamandır giymediği, atmaya kıyamadığı hatta belki varlığından bile haberdar olmadığı eşyalar vardır. Bu eşyalar giyilmedikleri halde dolapta yer kaplar, bazen oradan oraya taşınıp durur ama asla atılmazlar. Bu da elbette işleri fazlasıyla zorlaştırır. Gardırobumuzu düzenlemek için öncelikle dolabımızda gereksiz yer kaplayan bu eşyalardan kurtulmamız gerekiyor. Bu eşyaların hepsinin eski veya kullanılamaz halde olmasına gerek yok. Eğer artık o kıyafeti kullanmıyorsanız ondan kurtulmanın yollarını deneyin. Bunun için farklı alternatifleri kullanabilirsiniz.  Ancak genel olarak eşyaları 4 farklı grupta değerlendirmek mümkün. Şimdi bu kategorileri ve onlarla neler yapılabileceğini değerlendirelim.

Öncelikle düzenli olarak kullandığınız, bedeninize ve tarzınıza uygun, iyi durumda olan eşyalar kullanacağınız ve tekrar dolaba yerleştireceğiniz eşyaları oluşturacak. Bu eşyaları tekrar dolaba yerleştirmeden önce temizlemek, eğer terzilik bir işi varsa onları halletmek sizi parça parça uğraştıracak bir yükten kurtulmanızı sağlar.

Dolapların olmazsa olmazı konukları arasında, bir hevesle alınıp hiç giyilmeyen veya birkaç kez giyilip bırakılan kıyafetleri unutmamak lazım. Muhtemelen bir daha hiç giymeyeceğiniz bu kıyafetleri ikinci el kıyafet satış platformları üzerinden satmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede hem gereksizce yer kaplayan eşyalardan kurtulmuş olursunuz hem de tarzınıza uygun yeni kıyafetler alacak bir gelir elde etmiş olursunuz. Bu kıyafetlerin satışını hızlıca halledebilmek için ayrıştırma işlemi esnasında veya hemen sonrasında satış platformlarına yükleyeceğiniz fotoğrafları çekmeniz süreci hızlandıracaktır. Kutusu ile bir kenara atıp orada bırakma ihtimalinizi asla küçümsemeyin.

Dolabımızdan çıkanların bir diğer grubu da belirli bir süre kullandığımız ve artık giymeyi tercih etmediğimiz iyi durumdaki kıyafetlerimiz. Bu kıyafetler satış için yeterli seviyede olmasa da hala kullanılabilir oldukları için çöpe atmak çok mantıklı değil. Bu eşyaları çeşitli hayır kurumlarına bağışlamak için ayırabilirsiniz. Birçok şehirde belediyelerin şehrin farklı noktalarına yerleştirdiği kıyafet kutuları veya çeşitli STK’ların kampanyaları bu süreçte tercih edilebilir.

Son olarak da giyilebilecek durumda olmayan, artık eskimiş kıyafetleriniz mutlaka çıkacaktır. Bu kıyafetleri çöpe atmak için bir çöp poşeti içerisinde toplayarak ayırabilirsiniz.

Ayrıştırma süreci hem size dolabınızdaki eşyaları farklı şekillerde değerlendirme imkanı sunarken hem de ihtiyacımız olan alanı ortaya çıkarmayı sağlayacaktır.

Hayır Onu Bir Yerde Kullanmayacaksınız!

Birçok kıyafetinizi bir gün kullanırım, bir yerde giyerim düşüncesi ile sakladığınızı biliyoruz. Bu çok genel yanılgı, dolaplarımızın gereksiz kıyafetler ile dolmasının ana sebebini oluşturuyor. Öyle ki yukarıdaki son maddede bahsettiğimiz atılacak ürünlerin kumaşından bir şey yapma ihtimalini düşünerek çöpe atmak yerine saklamaya devam etmeyi bile düşünmüş olabilirsiniz. Ancak bugün onları başka bir şey için değerlendirmiyorsanız veya dün değerlendirmediyseniz, emin olun ki yarın da yapmayacaksınız. Bu sebeple “ben bununla bir şey yaparım” düşüncesini bir kenara bırakın. O kıyafetleri artık hiçbir zaman giymeyeceğinizi ve bir yerde kullanmayacağınızı kabul etmek ayrıştırmayı daha kolay yapmanızı sağlayacaktır.

İlk Düzenleme: Mevsimsel Ayrım

Ön hazırlıklarımızı yaptık ve fazlalık eşyalardan kurtulduk. Artık dolabımızı düzenlemek için biz de hazırız, yeni boş alanları ile gardırobumuz da. Düzenleme işlemine yine temel bir ayrıştırma ile başlayabiliriz. Kıyafetlerin kullanımı temelde mevsimsel olarak değişiklik gösterir. Bu sebeple mevsimi geçen kıyafetleri, günlük hayatınızda yer kaplamaması için dolabınızın dışında depolamak kolaylaştırıcı adımlardan birisi. Mevsimi olmayan kıyafetleri ayırdıktan sonra, vakumlu poşetler içerisine yerleştirmek çok daha kolay depolanabilmesini sağlar. Bunun ardından da bu eşyaları çeşitli geleneksel metotlar ile muhafaza edebilirsiniz. Bunlardan en yaygınları baza ve çekyat içlerine yerleştirmek elbette. Ancak bunun yanında yeterli depolama alanınız varsa orada çeşitli kutular içerisinde de saklayabilirsiniz. Eğer evinizin içerisinde yeterli depolama alanına sahip değilseniz, ekstra bir odaya sahip olduğunuz +1 Oda hizmetimiz gibi yolları da tercih edebilirsiniz. PratikDepo olarak sunduğumuz yaşamda yer açan eşya depolama hizmetlerini incelemenizde fayda var.

Tüm hazırlıkları yaptık. Artık dolaba yerleşme zamanı. Bu aşamadan sonra açıkçası dolaba yerleşmek çok kolay bir hal alacak. Ancak yine de işlerinizi daha da kolaylaştırmak ve çok daha düzenli bir gardıroba sahip olmak için birkaç noktaya daha dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için aşağıda verdiğimiz tüyoların mümkünse büyük bir çoğunluğunu uygulamanız gerekli.

  • Dolabınızın raf sayısını arttırın.

Dolap içerisinde üst üste yığılan kıyafetlerin içerisinden eşyalarınızı seçmek çok zor olabilir. Bu yüzden olabildiğince fazla sayıda rafa sahip olmaya çalışın. Ayrıca çeşitli boşluklara yeni askı çubukları eklemeyi de tercih edebilirsiniz.

  • En çok kullandığınız kıyafetleri en kolay ulaşılabilecek yere koyun.

Sabahları kıyafet aramakla uğraşmamak adına sık kullandığınız kıyafetleri en kolay ulaşabileceğiniz noktalara, daha az sıklıkta kullandıklarınızı ise diğer alanlara yerleştirin.

  • Raflarda ve çekmecelerde düzenleyiciler kullanın.

Ayrıştırma aparatları, kutular vb. araçlar ile yapabileceğiniz bu düzenleme, bölümlendirdiğiniz alanların kendi içerisinde karmaşa yaşamasını da önleyecektir. Bu yüzden bol bol düzenleyici aparat kullanmayı tercih edin.

  • Küçük parçaları görmezden gelmeyin.

Aksesuarlar, kemerler, çantalar vb. küçük eşyalar aslında en büyük dağınıklığa sebep olurlar. Bunlar için de çeşitli düzenleyici aparatlar ve askılar kullanmayı tercih edin. Bu sayede yeri belli olmayan ve göze dağınıklık hissi yaratan bu eşyaları en iyi şekilde yerleştirmiş olursunuz.

  • Kategorize edin.

Eşyalarınızı günlük hayatta, evde ve işte gibi kullanma amacınıza göre kategorize edebilirsiniz. Bu sayede neyi nerede aramanız gerektiğini çok daha iyi bilirsiniz.

Dolap düzenlemek sandığınızdan çok daha zor bir süreç haline gelebilir. Ancak birkaç noktaya dikkat ederek tüm aksaklıkları bir kenara bıraktığınız bir süreç yaşayabilirsiniz. Yaşam alanlarınızın her bir noktasında açacağınız alanlar size daha rahat ve huzurlu bir gündelik yaşam sunacaktır. Birkaç küçük düzenleme ile bu noktaya kolayca varabilirsiniz. Yaşam alanınızda yer açacak fazla depolama alanlarına ihtiyaç duyarsanız da PratikDepo’nun eşya depolama çözümleri yardımınıza hızla koşabilir.

Tebrikler; artık yüklerinden kurtulmuş, hayal ettiğiniz gibi bir gardıroba sahipsiniz.