Eviniz ve Feng Shui 1
Yaşam

Evinizin Sahip Olduğu Feng-Shui Ne Anlama Geliyor?

İyi vs Kötü:

Hayat bazen çok iyiyken bazense birçok aksaklıkla birlikte ilerliyor. Elbette ki bu olağan yaşamımızın bir parçası. Ancak bazen hiç olmadık anlarda her şeyin ters gittiğini düşündüğünüz, hiç huzurlu hissetmediğiniz anlar yaşıyor musunuz? Hayatın içerisinde sık kullandığımız mekanlar ile yaşamımızın bizi getirdiği noktalar arasında oldukça ilginç ve beklemediğiniz kadar çok bağlantı var. Kimi zaman yaşadığınız veya hissettiğiniz o ilginç şeyler de tam olarak mekanların hayatınıza olan etkisi ile ilgili olabilir.

Feng Shui ile Evinize Dokunun
Evinizin sahip olduğu feng-shui

Mekanlar ruhsal durumumuzu etkiler mi?

Girdiğiniz bir kafenin sizi bir anda inanılmaz huzurlu hissettirdiği mutlaka olmuştur. Ya da yolda geçerken uğradığınız bir dükkânda bir anda içinizdeki mutluluğu kaybediverdiğiniz. Mekanlar ve mekanların içerisindeki alanlar, dekorasyonlar sandığımızdan çok daha fazla etkiye sahip olabiliyor. Yaşamımızda önemli derecede yer kaplayan mekanlar da bu sebeple hayatımıza doğrudan temas edebiliyorlar. Yani bu bakış açısı ile ruhsal, fiziksel birçok şeyde mekanların üzerimizdeki etkisini hissedebiliyoruz. İlk bakışta tamamen batıl bir inanç gibi gelebilen bu düşünce, aslında uzun yüz yıllar boyunca gelişedurmuş, krallar ve soylular tarafından sıkça kullanılmış kadim bir Çin felsefesine dayanıyor: Feng Shui.

Feng Shui Nedir?

Kadim bir Çin felsefesi olan Feng Shui, en özet tabir ile bir enerji dengeleme öğretisidir. Temelini doğaya ve doğayla uyuma dayandıran felsefe, yaşam ve yaşam alanları ile doğrudan ilgilidir. Yaşam enerjisini temsil eden rüzgar ve hayatın kaynağı olarak görülen su kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelime anlamı vardır. Milattan Önce 2. Veya 4. Yüzyılda ortaya çıktığı tahmin edilen Feng Shui, Çin’de krallar ve soylular tarafından uygulanmaya başlamasının ardından Avrupa’da da zamanla yaygın bir hal almaya başlamış.

Feng Shui aslında yalnızca bir kurallar bütünü değil. Daha çok yaşama olan bakış açısı ile ilgili ve bunu şekillendiren bir yapıya sahip olduğunu söylemek sanırım en doğru tabir olur. Feng Shui felsefesinde yaşama olan bakış açısı doğa ile uyum, bozuk olandan uzak durma kavramlarını temele alır. Bu sebeple de yaşam alanlarımızın düzeni ve dekorasyonu ile de doğrudan ilgilidir. Bu sebeple Feng Shuli’i bir dekorasyon tarzı olarak yorumlamak gibi çok genel bir yanılgı da söz konusu. Feng Shui dediğimiz gibi yaşama olan bakış açısını yeniden yorumluyor ve haliyle yaşam alanlarımız bu bakış açısından etkilenen ana unsurlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Feng Shui felsefesine göre her rengin ve eşyanın bir enerjisi vardır. Bu enerjiyi doğa ile uyumlu bir hale getirdiğinizde iyi bir Feng Shui’e sahip olursunuz. Eğer bu uyumu yakalayamazsanız da kötü bir Feng Shui’e sahip olursunuz. Öğretiye göre bu iyi ve kötü ayrımı hayatınıza doğrudan etki eder. Kötü bir uyum içerisinde olmanız hayatınızda aksiliklere sebep olabilir. Hatta uyumunuz iyi ve kötünün arasında bir noktada ise git-gel yaşayan bir hal almanız kaçınılmaz olur.

Feng Shui felsefesi doğrultusunda yaşam alanlarını yeniden düşünmek ve tasarlamak da tam da bu sebeplerle ortaya çıkıyor. Evinizde veya ofisinizde eşyalarınızın konumu, baktıkları yön gibi birçok unsuru düşünerek enerjinizi en iyi hale getirmeniz mümkün. Ancak bunun için biraz çaba göstermek de elbette ki gerekli.

Feng-Shui
Evinizi doğa ile buluşturun

Feng Shui ile Evimizi Doğaya Bağlamak

Feng Shui aslında meditasyonda da olduğu gibi çevrenize karşı olan farkındalığınızı arttırmayı hedeflemektedir. Yoğun, karmaşık ve genellikle soğuk bir şekilde ilerleyen hayatlarımızda daha iyi hissedebilmenin bir yolu olarak Feng Shui’i tanımaya başlayalım.

            İnsanlar olarak bugün şehirlerde doğadan biraz uzaklaşmış olsak da doğanın bir parçasıyız ve onunla olan ilişkimiz ortadan kaldırmamız mümkün değil. Bu sebeple doğa ile uyumumuzu doğru noktalara taşıyarak içerisinde olduğumuz stresli hayatları daha huzurlu bir hale getirmemiz mümkün. Feng Shui yaşam alanlarının her bir noktası ve her bir özelliği için bir bakış açısına sahip ve bu bu yaklaşımlar ile uyumunuzu arttırabiliyor. İyi bir Feng Shui ile evimizin doğa ile bağlantı kurmasını sağlayabiliriz. İyi bir Feng Shui’e sahip ev demek yalnızca eşyaların konumu ve görüntüsü değil, evin inşa edilmesi sürecini bile kapsayan geniş bir süreçtir. Bugün elbette ki evlerimizin inşa edilme süreci genellikle kontrolümüzde olmayan bir şekilde gerçekleşiyor. Bu olmadan da iyi bir Feng Shui yakalamak elbette mümkün. Ancak felsefenin kapsadığı alanı anlamak için önemli bir detay.

            İyi bir Feng Shui yakalamak için evlerimizde yapacağımız planlar ve uygulayacağımız ilkeler temelde iki ana kavram üzerinden şekillenmekte. Bagua haritası ve beş element. Bu kavramlar aslında evimizi tasarlarken nelere odaklanacağız, neyi nasıl ve ne zaman yapacağımızı belirlememize imkan sağlayan ilkeleri oluşturuyor.

Bagua Haritaları ile Enerjiyi Konumlandırmak

Kelime anlamı olan “sekiz alan”dan oluşan Bagua haritaları, evimizin enerjisini konumlandırmamızı sağlayan kavramsal haritalardır. Hayatımızın sağlık, aile, kariyer gibi farklı yönlerini temsil eden sekiz alandan oluşur. Bu alanlar aynı zamanda semboller, renkler, mevsimler, beş element vb. birçok unsurla da ilgilidir.

            Bagua haritaları evin inşası, yerleşimi gibi noktalarda hatta bir mahallenin dizaynında dahi kullanılabilir. Temel amaç odaklanacağınız alanları ve buralarda yapmanız gerekenleri tespit etmektir. Örneğin yatak odanızı nasıl yerleştireceksiniz, nasıl renklendirecek ve dekore edeceksiniz gibi detayları belirlemek için bu haritalar kullanılabilir. Bagua haritasına göre hayatınızda iyileşmesini istediğiniz alanlar ve noktalar odanızın farklı alanlarında konumlanmış haldedir. Bu noktalara eşyaların yerleşim şekilleri önemlidir ve bu alanlarda kullanılacak olan dekorasyonlar da yine yaşamınıza etki edecektir.

            Bu sekiz bölgenin her biri aynı zamanda birçok alt detaya sahip. Örneğin aile (Zhen) bölgesi; aileyi ve yeni başlangıçları temsil ederken, renk olarak yeşil ve mavi tonlar, bahar mevsimi, odun ve 4 sayısı ile de ilişkilidir. Bu alt detaylar bölgelerin iç yerleşim ve dizaynında bize rehberlik eden unsurlara sahiptir. Doğru yerleşim ve dekorasyon ile enerji akışı sorunsuz bir şekilde gerçekleşecek ve etkileri hızlıca hissedilmeye başlanacaktır.

Bagua Alanları ve Beş Element

Bagua haritasındaki alanların Feng Shui sistematiğinin ana hattını oluşturduğunu artık anladık. Bu alanların kendi içerisinde sahip olduğu alt detaylar içerisinde en önemli kısım ilişkili oldukları elementlerdir. Bu beş element aslında Taoizmden gelen ve Çin felsefesi içerisinde genel anlamda bir yer edinmiş olan öğretidir. Doğada bulunan ana elementlerin yaşamın her bir noktası ile doğrudan ilişkili ve bağlantılı olduğunu kabul eden bu öğreti Feng Shui için de oldukça önemli bir konumda yer alıyor diyebiliriz. Yaygın olarak kabul ettiğimiz dört elementten farklı olarak Feng Shui öğretisi ateş, su, toprak, metal ve odundan oluşan beş elementi merkezine alır. Bu beş element, Bagua haritalarındaki bölgelerin her biri ile de ilişkilidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi örneğin aile ile ilgili bölge odun ile ilişkilidir. Bu ilişki doğrudan bölgenin tüm yapısı ile ilintilidir.

PratikDepo Blog Format 3 2
Feng Shui Felsefesi

Feng Shui ile Evinizi Düzenlemeye Nasıl Başlarsınız?

Feng Shui felsefesinin genel hatlarını ve üzerine inşa edildiği kavramları aktardık. Bu kavramlar ve öğretiler eşliğinde evinizi veya ofisinizi yeniden dizayn ederek hayatınızda yeniliklere ve daha huzurlu bir havaya adım atabilirsiniz. Elbette ki bir anda tam anlamıyla bu felsefeyi hayatınızın her kısmında uygulamanız mümkün de değil, doğru da değil. Yavaş ve küçük adımlarla da olsa bu öğreti deneyimleyerek ve etkilerini görerek ilerlemek en doğru yaklaşım olacaktır.

            Feng Shui felsefesinin uygulanışı, odalarda odaklanmanız gereken alanlar gibi birçok detay bu yazımızın konusu değil. Bu yazıda temel olarak iyi bir Fenk Shui’e sahip ev nedir ve nasıl oluşturulabilir fikrini anlamak hedefindeyiz. Başlangıcı yaptıktan sonra detaylara odaklanmak, daha iyi bir uyuma ve enerjiye ulaşmak sizin ilgi ve özeninize kalacak.

            Fenh Shui’e adım atarken ilk olarak kendimize bazı sorular sormak en doğru yaklaşım olacaktır. Kendimize öncelikle soracağımız soru; “Sahip olduğum ortamlar bana nasıl hissettiriyor ve girdiğim ortamlarda nasıl hissediyorum?” şeklinde olmalı. Aslında temel amacımız mevcut ortamlarımızın nasıl hissettirdiğini, bizi nasıl etkilediğini anlamak ve farklı ortamlara girdiğimizde ne şekilde etkilendiğimizi kavrayabilmek. Enerjimizi yönlendirirken mevcut durumumuzu en iyi şekilde anlamak, yönlendirmenin de en doğru şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır.

            Elbette ki soracağımız sorular bununla sınırlı değil. Daha sonra da odaklanacağımız alanları belirlemek adına “Hayatımın hangi alanını dengelemek istiyorum” sorusunu kendimize sormalı, ardından da “En çok neyi istiyorum ve nelerden vazgeçebilirim?” sorulara yanıt aramalıyız. Feng Shui felsefesi hayatın birçok noktası ile ilişkili ancak bunların tamamını aynı anda bir dengeye sokmak pek kolay bir iş değil. Bu yüzden öncelikle odaklanmak istediğimiz alanları belirlemeli ve bu doğrultuda Feng Shui’ye nereden ve nasıl adım atacağımıza karar vermeliyiz. Bu soruların cevapları, bundan sonraki uygulama sürecinizi tamamen şekillendirecek.

Soruları sormayı tamamladıktan sonra artık biraz da öğretinin içerisine dalma vakti geldi. Özellikle odaklanmak istediğiniz alanı düşündükten sonra nelerden vazgeçecek ve nelere odaklanacaksınız anlamak için Bagua haritaları, öğretinin üzerinde durduğu ana kavramlar gibi şeylere odaklanıp kendi Feng Shui uygulamınıza nasıl başlayacağınıza karar verebilirsiniz. Unutmamak lazım ki hemen her konuda olduğu gibi Feng Shui de kişi ile fazlasıyla ilişkili ve temel prensipler aynı olsa bile detaylar her bir kişide değişiklik gösterebilir. Temel amacımız kendinizi huzurlu ve güvende hissedebilmeniz, hayatınızı ve yaşam alanlarınızı daha “iyi” bir hale getirebilmeniz. Bunun için acele etmeyin, kendinizi ve isteklerini en şekilde anlayın, Feng Shui felsefesini dinleyip yorumlamaya çalışın. Emin olun ki en doğrusunu yine kendi deneyimleriniz ile ortaya çıkaracaksınız.

Feng Shui ile daha huzurlu yaşam alanları yaratmanız için ihtiyacınız olan daha fazla detaylı bilgiyi blog yazılarımızda, yeni hayatınıza ve Feng Shui’nize yer açacak alanı ise PratikDepo eşya depolama hizmetlerinde bulabilirsiniz.