Hayalinizdeki açık alanı tasarlayın
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Hayalinizdeki Açık Alanı Tasarlayın: Balkon ve Bahçe Dekorasyonu

Bahçeli bir evde oturmak ülkemizde birçok kişinin hayalidir. Balkonlu bir ev ise bizim toplumumuz için bir hayal değil olmazsa olmaz durumunda. İşte hal böyleyken balkon ve bahçelerimizin dekorasyonuna çok önem veriyoruz. Özellikle geride bıraktığımız zorlu ve soğuk bir kıştan sonra kendimizi atmaya hazırlandığımız balkon ve bahçelerimiz bizim için daha kıymetli bir hal aldı. Balkon ve bahçelerimizi tasarlamak da bu yüzden daha heyecanlı bir iş oldu diyebiliriz. Bu yazımızda balkon ve bahçelerimizin dekorasyonu konusunda neler yapabiliriz gelin birlikte karar verelim.

Tasarlamaya Başlarken

Her işe başlamadan önce bu konuda biraz kafa yormak ve bazı planlar yapmak gerekir. Balkon ve bahçe dekorasyonu üzerine çalışırken de bu durum farklı olmayacaktır. Bir balkondan ve bahçeden beklentiler kişiden kişiye değişebilir. Örneğin bazıları bahçeyi yalnızca ağaçların ve çiçeklerin yer aldığı bir alan olarak tasarlamak isterken bazıları burada bir yaşam ve oturma alanına da yer vermek isteyebilir. Bu yüzden başlamadan önce balkon ve bahçelerimizden ne tür beklentilerimiz olduğuna karar vermeliyiz. Ardındansa neler yapabileceğimiz üzerine düşünebiliriz. Balkon ve bahçemizde sahip olduğumuz alan, bizim çalışmamıza da yön verecektir. İşte planlama kısmında kendi isteklerimizi ve bu alanların yeterliliğini değerlendirerek işe başlayabiliriz. Şimdi sırasıyla bahçe ve balkon tasarımıyla ilgili neler yapabiliriz bir bakalım.

Bahçenizi ya da balkonunuzu tasarlamaya başlarken
Bahçe ve balkonlarınızda keyili alanlar yaratmak için öncelikle yer açmanız gerekecektir. Bu alanları daha çok fazla eşyalarınızı saklamak için depolama alanı olarak kullanıyorsanız, bir eşya depolama profesyoneline danışmanızı tavsiye ederiz.

Bahçemizi Tasarlarken

Bir bahçe tasarlamak aslında oldukça keyifli bir iş. Birçok insan özellikle emeklilikle birlikte bir bahçeyi işlemek ve burada keyifli vakit geçirmek hayali kurar. Eğer bahçeli bir eve sahipsek bu keyfi her zaman yaşama imkanına sahip oluruz. Bahçemiz hem bize oturma alanı sunar hem de verdiği ferahlıkla hayatımıza renk katar. Tabii tüm bunların daha verimli ve güzel olması için planlı ve özenli bir dekorasyon aşamasından geçilmesinde fayda var. Bahçeniz için farklı tasarımlar yapabilirsiniz. Bazıları ağaçlarla dolu bir bahçe tasarlamak isterken bazıları daha küçük bitkilere ya da çiçeklere yer vermek ister. Ayrıca bahçenizde kayalara ve taşlara da yer vererek farklı bir tarz oluşturmanız da mümkündür. Şimdi bu farklı bahçe tasarımları üzerine biraz konuşalım.

Bahçenizi Çimlendirmek ve Çim Ekimi

Bahçemizde yeşilin hâkim olması bize huzur veren bir ortam elde etmemiz iyi bir yöntem olabilir. Ağaçlara ve bitkilere yer verdiğimiz bir bahçenin zeminini çimlendirmek ise bu bütünü tamamlamak açısından önemlidir. Aksi taktirde bahçemizde doğal bir yeşil alan yakalayamayız. Ayrıca bu yeşil alan bazen üzerinden ufak piknikler yapabileceğiniz, uzanıp kendinizi dinleyebileceğiniz ya da çocukların rahatça oyun oynayabileceği bir alan olacaktır. Peki bahçenizi çimlendirmek için neler yapmalısınız? Öncelikle bahçenizdeki topraktan başlayabiliriz. Çimlerin üzerinde yetişeceği toprağın önemi oldukça büyüktür. Çünkü çimler sağlıklı olabilmek için gerekli havayı ve suyu bu topraktan elde ederler. Toprağınızın ph değerinin çok düşük veya çok yüksek olması çimlerin yaşamını olumsuz etkileyecektir. Bu konuda bir sorununuz yoksa artık işleme başlayabilirsiniz. İlk olarak topraktaki gereksiz maddeleri ayırın. Bunlar geçmişte araya karışmış birtakım malzemeler, taş, çöp ve molozlar olabilir. Daha sonra toprağınızı 15-20 cm derinlikte çapalayın. Bu toprağın havalanmasını sağlayacağı gibi az önce temizlediğimiz maddelerden alt kısımda varsa bunlara da erişmemizi sağlayacaktır. Çapalama bittikten sonra toprağımızı düzleyip birkaç gün sulayalım ve artık dikime hazır halde. Şimdi tohumları kullanacağız. Tohumların miktarı önemli bir detaydır. Genel olarak metrekareye 60 gram tohum düşmesi yeterli görülmektedir. Bunun ardından gübreleme de yaparak toprağı kapatabilirsiniz. Bir silindirle toprağı düzleyip sıkıştırmanız da çimlerin daha rahat çıkmasını sağlayabilir. Artık hazırız. Yeşile ve çime kavuşabilirsiniz.

Bahçenize Ağaç Dikmek İstiyorsanız

Bahçelerin ağaçlandırılması bahsettiğimiz yeşil ve doğal ortamın oluşması için güzel bir adım olacaktır. Ayrıca bu ağaçların seçiminde meyve ağaçlarına da yer verirseniz bu meyvelerden yararlanmak da keyifli olabilir. Ancak bahçemizi ağaçlandırmak istiyorsak bu konuda ufak bir araştırma yapmamız gerekir. Çünkü her ağaç her yerde yetişmeyebilir. Ağaçlar için uygun iklim ve toprak tipine sahip olmamız gerekebilir. Bu yüzden yaşadığımız bölgeye uygun olmayan ağaçlar dikmek yanlış bir tercih olacaktır. Konuyla ilgili araştırma yapıp doğru ağaçlar için fidanları temin ettikten sonra bahçenizde doğru noktaları seçin. Dikeceğiniz fidanın güneş alabileceği ve sulamasının kolay olacağı noktalar seçmek gerekir. Daha sonra fidanın kök gelişimine göre bir çukur kazmanız gerekir. Çukuru açtıktan sonra özellikle saksılı fidanlarda saksıdan çıkarılıp derhal toprağa konulması gerekir. Dikim tarihi ise yine fidandan fidana farklılık gösterebilir. Bu yüzden yaptığınız araştırma sırasında doğru ağaç tipini bulduğunuza eminseniz bu ağaç için uygun dikim tarihini de öğrenmeniz gerekir. Dikimi yaptıktan sonra fidana destek olması için yanına bir tahta da çakılabilir.

Bahçenize Renk Katmak İçin Çiçeklere Yer Verin

Doğal bir ortam yaratmaya çalıştığımız ve bolca yeşile yer verdiğimiz bahçemizde farklı renklere ve kokulara da yer vermek hem bahçemizi daha da canlandıracak hem de burada geçirdiğimiz vakti daha güzel hale getirecektir. Bunun için bahçenizde bazı çiçeklere yer verebilirsiniz. Ülkemizde birçok bahçede çiçeklere rastlayabiliriz. Gerçekten de bahçelere bambaşka bir hava katan bu çiçekler sizi çok mutlu edecek. Peki bahçemize çiçek dikerken nelere dikkat etmeliyiz ya da hangi çiçeklere bahçemizde yer verebiliriz? Bir üst başlıkta bahsettiğimiz gibi toprağın yapısı üzerinde yetişecek bitkiler için oldukça önemlidir. Toprağınızı, yetiştirmek istediğiniz çiçeğe uygun bir hale getirmeniz gerekir. Bu konuda yeterince çapalama ve sulama işlemi yapılması gerekir. Ardından bahçeniz için uygun çiçekleri seçmek için araştırmalar yapabilirsiniz. Bahçenizle çok sık ilgilenemeyecekseniz daha az ilgi bekleyen çiçekleri tercih edebilirsiniz. Örneğin Kozmos çiçeği bunlardan bir tanesidir. İnce sapıyla zarif ama aynı zamanda pembe, beyaz ve turuncu renkleriyle dikkat çekici olan bu çiçek görünüşteki bu hassasiyetinin aksine sizden çok fazla özen istemeden yaşamını sürdürebilmektedir. Bahçemize güzel renkler katması ve daha az zaman ayırmamızı gerektiren bu çiçek bahçeler için ideal bir çiçek olabilir. Yine nergis ve begonviller de sizden çok fazla özen beklemeyen ancak bahçenize büyük bir renklilik katan çiçeklere örnek olarak verilebilir. Bunlar gibi çok daha fazla örnek vardır. Çiçekler konusunda ayrıntılı bir araştırma yaparak hem bahçenize en uygun çiçekleri bulabilir hem de bakımları konusunda göstermeniz gereken özeni de önceden görebilirsiniz.

Farklı Bir Bahçe Tasarımı: Kaya Bahçesi

Bahçe dediğimizde genellikle şu ana kadar bahsettiğimiz çimler, ağaçlar, çiçekler akıllara gelir. Ancak bahçe tasarımlarında daha farklı yöntemler izlemek de mümkündür. Bunlardan bir tanesi olarak kaya bahçelerini örnek gösterebiliriz. Aslında kaya bahçesi dediğimizde tamamen yeşilden uzak sırf kayalardan oluşan bir bahçeden bahsetmiyoruz. Yine çimlere, çiçeklere ve diğer birçok bitkiye bu bahçede yer verilebilir. Kaya bahçeleri bununla beraber bu alana daha farklı bir dekor kazandırmayı sağlar. Ayrıca bu kayalar doğal görünümü de zenginleştirecektir. Çünkü doğada da yeşilin arasında kayalarla sıkça karşılaşabiliriz. Bir kaya bahçesi oluştururken elbette ki kayaların seçimi oldukça önemlidir. Bu konuda yaşadığınız bölgede yaygın olan kayaları kullanmak iyi bir yöntem olabilir. Bu hem maliyeti çok düşürecek hem de doğal görünümü artıracaktır. Bahçenizin yaşadığınız bölgenin doğasının bir parçası olmana sağlayacaktır. Sert olmayan ve yıpranmış taşlar kullanmak da bu taşların sanki çok uzun süredir buradaymış gibi bir görüntü verecektir. Taşları elde ettikten sonra tasarlama işlemine geçebiliriz. Bu aşamada örneğin Japon Zen Bahçeleri ya da Alp Bahçeleri gibi örnekleri inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Daha sonra kendi yorumunuzu katarak bahçenize uygun bir tasarım ortaya koyabilirsiniz.

Bahçe Mobilyalarının Seçimi

Güzel bir bahçeye sahipsek burada bir yaşam ve oturma alanı kurmayı, burada ağaçların, çiçeklerin arasında huzurlu ve ferah vakit geçirmeyi isteriz. Tabii bu mobilyaların seçimi bahçemizde dekorasyon açısından önemlidir. Ancak endişelenmeye gerek yok tabii ki. Günümüzde bahçe mobilyaları konusunda seçenekler oldukça artmış durumda. Gerçekten de her bahçenin ihtiyacına ve renklerine göre mobilyalar bulmak mümkün. Bu mobilyaların seçiminde bahçemizde sahip olduğumuz alanı, ne kadar mobilyaya ihtiyaç duyduğumuzu ve bahçemizin dekorasyonunu göz önünde bulundurarak yapabiliriz.

Evlerin nefes alan ve aldıran alanları; balkonlar.
Balkonunuzu keyifli vakit geçireceğiniz bir alana dönüştürmek ister misiniz?

Gelelim Balkon Dekorasyonuna

Evimizdeki nefes alma noktalarımızdan ilki olan bahçemizin dekorasyonu hakkında konuştuk. Şimdi balkonlarımızda neler yapabiliriz onlara bakma zamanı. Balkonlarımız, evlerimizin dışarı açılan noktası olarak bizim için çok önemli. Balkonumuzun dekorasyonunu yaparken sık kullandığımız bir nokta olduğu için estetik açıdan olduğu kadar kullanışlılık açısından da ideali bulmayı çalışmak önemlidir. Balkonlarımız hem bir oturma ve yaşam alanı hem de bazı eşyalarımız için saklama alanı olarak kullanılabilir. Bu yüzden balkon tasarımını doğru yapmak hayatımızı oldukça kolaylaştırıcı olacaktır.

En Önemli Nokta: Mobilyalar

Balkonunuzda oluşturacağınız dekorasyonun elbette ki en önemli noktası mobilyalar olacaktır. Mobilya seçimi balkon dekorasyonun büyük bir kısmını oluşturur. Mobilyaları seçmeden önce nasıl bir renk ve tasarım istediğiniz konusu üzerine düşünmeniz gerekir. Çünkü bu iskeletin çevresinde zemin ve duvarların tasarımları da şekillenecek. Kafamızda bir taslak oluşturduktan sonra mobilya seçimine başlayabiliriz. Mobilya seçimi yaparken elbette ki estetik değerlendirmeler yapacağız ancak balkonu sık kullanacağımızı düşünürsek buradan beklentilerimizi de karşılayacak mobilyalar seçmemiz gerektiğini aklımızdan çıkarmayalım. Estetik olarak bizi tatmin eden ancak kullanışlılık açısından tatmin etmeyen bir balkon istemeyiz sanıyorum. Bu tasarımı tamamladıktan sonra diğer aşamalara geçebiliriz.

Ardından Duvarlar

Balkonunuzda ortaya koymak istediğiniz dekorasyonunun en tamamlayıcı unsuru elbette ki duvarlardır. Duvarların balkonun geri kalanından bağımsız olması estetik açıdan istediğinizi yakalamanızı engelleyebilir. Bu açıdan duvarlarda doğru renk seçimi önemlidir. Tabii ki duvarlarda yalnızca istediğiniz boyayı kullanmakla yetinmeyebilir, seramiklerden de yararlanabilirsiniz. Seramikler daha farklı ve güçlü bir tarz yakalamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca duvarlarınıza da bazı dekoratif dokunuşlar yapabilirsiniz. Örneğin duvarınızda bir bitki alanı yaratabilir ve saksı asmak için bölmeler oluşturabilirsiniz. Bunun dışında benzer bir yöntemle duvarlarda saklama alanları oluşturabilir ve bazı eşyalarınızı burada saklayabilirsiniz.

En Önemli Nokta: Mobilyalar

Balkonunuzda oluşturacağınız dekorasyonun elbette ki en önemli noktası mobilyalar olacaktır. Mobilya seçimi balkon dekorasyonun büyük bir kısmını oluşturur. Mobilyaları seçmeden önce nasıl bir renk ve tasarım istediğiniz konusu üzerine düşün

Üçüncü Adım Olarak: Zemin

Balkondaki tasarımın tamamlayıcı unsurlarından bir tanesi de şüphesiz zeminler. Gerçekten de ne kadar etkili bir mobilya ve duvar tasarımı yapmış olursak olalım eski ve çirkin bir zeminimiz varsa tüm bu tasarımı olumsuz olarak etkileyecektir. Bu yüzden mobilyalar ve duvarlarda izlediğimiz dekorasyonu burada da izlemek gerekir. Balkonun geri kalan kısmına uygun bir zemin seçim tasarımımızı olumlu etkileyecektir.

Son Olarak Ufak Dokunuşlar

Balkonumuzda mobilyalarla, duvarlarla ve zeminle bir bütün oluşturduk ve güzel bir tasarım elde ettik. Şimdi bu tasarıma birkaç ufak dokunuş yapabiliriz. İlk olarak aydınlatma konusuna değinebiliriz. Özellikle yaz akşamlarının vazgeçilmezi olan balkon oturmaları için güzel bir aydınlatmaya ihtiyacımız olacak. Burada kullanacağımız aydınlatmanın tasarımına da dikkat etmek gerekir. Duvarlara monte edeceğimiz aplikler tasarımımızı daha da zenginleştirebilir. Aydınlatma konusunu da hallettikten sonra balkonunuzu çiçeklerle süsleyebilirsiniz. Bu, daha ferah ve canlı bir ortam sağlayacaktır. Onun haricinde biblolar ve benzeri süs eşyaları da balkonunuza zenginlik katabilir.

Yaşama yer açmak için PratikDepo
Bahçe ve balkonlara yığdığımız ve zaman zaman ihtiyaç duyduğumuz tüm eşyalar için en az evimiz kadar güvenli bir eşya depolama hizmeti

Bahçe ve Balkon Dekorasyonu İçin Alan İhtiyacı Olanlara; Eşya Depolama Hizmeti

Balkon ve bahçe dekorasyonu hakkında temel ipuçlarını paylaştığımızı düşünüyorum. Ayrıca bu yazıyı okurken, balkonunu ya da bahçesini fazla eşyalarını depolamak ve saklamak için kullanan, fakat yukarıdaki ipuçlarını takip ederek, kendisi için ferah bir yaşam alanı yaratmak isteyenlerin olduğunu da görür gibiyim. Dilediğiniz balkon ve bahçe tasarımı için, bu alanlarda tuttuğunuz eşyaları ne yapacağınızı bilemiyorsanız, sizi PratikDepo’nun eşya depolama hizmetini incelemeye devam ediyorum.

PratikDepo ile, dilediğiniz tüm eşyaları bahçenizde ya da balkonunuzda sahip olduğunuz eşya depolama koşullarından çok daha üst seviyede tasarlanmış eşya depolama alanlarında depolayabilir ve dilediğiniz bahçe ya da balkon dekorasyonu için kendinize yer açabilirsiniz.

PratikDepo şu an İstanbul, İzmir ve Ankara’da hizmet veriyor. Aşağıda verdiğim bağlantıları tıklayarak şehrinizdeki eşya depolama hizmeti ve eşya depolama fiyatları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.