Keyifli Bir Taşınma İçin İpuçları
Taşınma ve Evden Eve Nakliyat Yazı Dizisi

Evden Eve Nakliyat Sürecinde Bitkiler Ve Küçük Eşyalar Nasıl Taşınmalı?

Taşınma Ve Eşya Depolama Rehberi 07

Evinizi Taşımak Özen Gerektirir!

Taşınmak heyecanlı olduğu kadar yorucu da bir süreçtir. Yeni bir ev, yeni bir semt, yeni komşular ve farklı bir hayat bizim için çok heyecanlı gözükür. Bunun yanındaysa alışkanlıklarımızı terk etmek, anılarımızla vedalaşmaksa duygusal olabilir. Son olaraksa taşınmanın zorlukları karşımıza çıkar. Taşınmak zahmetli bir süreçtir. Koca bir evi oluşturan onca eşyayı iyi bir şekilde paketlemek ve başka bir yere nakletmek gerekir. Evden eve nakliyat sürecinde dikkat etmemiz gereken birçok husus vardır. Aksi takdirde hem eşyalarımız zarar görebilir hem de taşınma süreci çok daha uzun ve yorucu hale gelebilir. Özellikle bazı hassas eşyalar için taşınma süreci çok zor olabilir. Bu eşyalar taşınma sırasında kırılabilir, çizilebilir, zarar görebilir. Ancak bunlardan dahi çok daha özenle taşınması gereken bir şey varsa o da bitkilerdir. Bitkiler, birçok insan için eve kattığı renk ve doğallık sebebiyle oldukça kıymetlidir. Estetik açıdan da bitkilerin evimize katkısı çok güzel olabilir. Bu yüzden birçok evde bitkilerle karşılaşmak mümkündür. Ancak taşınma sırasında bitkilerin bir evden bir eve nasıl hareket edeceği, kafalarda biraz soru işaretine neden olabilir. Gerçekten de bitkilerimizi diğer eşyalar gibi öylece kutulara doldurup nakliye aracına yükleyemeyiz. Bu durum bitkilerimizin ciddi şekilde zarar görmesine sebep olabilir. İşte hal böyleyken taşınma sırasında bitkilerimiz konusunda neler yapabiliriz bunu biraz konuşacağız. Ayrıca evden eve nakliyat işlemi sırasında dikkatli davranmamız gereken bir konu da küçük eşyalarımız olabilir. Küçük eşyalar taşınma sırasında iyi paketlenmediği takdirde araca yükleme sırasında, nakliye sırasında ya da eşyaların araçtan indirilip yeni adrese taşınması sırasında kaybolabilir ya da zarar görebilir.

İşte bu iki konuda neler yapabiliriz gelin beraber karar verelim.

Evden eve nakliyat esnasında bitkileri taşımak ayrı bir özen gerektirir.
Evden Eve Nakliyat Sürecinde Bitkiler Nasıl Taşınır?

Bitkileri Taşırken

Taşınma sırasında bitkilerin nakliye aracına gelişigüzel yerleştirmesi kesinlikle birtakım sorunları doğuracaktır. Bitkiler oldukça hassaslardır ve taşınma esnasında meydana gelebilecek en ufak sarsıntı dahi zarar görmelerine sebep olabilir. Bu yüzden onlar için farklı tedbirler almamız gerekir.

Konuyu Nakliye Firmasıyla Görüşün

Taşınma sırasında bir nakliye firmasıyla anlaşmışsanız bu firmayla bitkileriniz üzerine konuşmak faydalı olacaktır. Genellikle nakliye firmaları bitkilerin alabileceği hasarları karşılamak istemezler ve bu konuda da etkili tedbirler alamazlar. Ancak yine de bunu teyit etmek önemlidir. Güvenli bir taşıma için yapabilecekleri bir şey yoksa diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Kendi İmkanlarınız İle Taşımanız İyi Bir Çözümdür

Evden eve nakliyat işlemi yaptığınız esnada, bitkilerinizi farklı önlemler alarak nakliye aracıyla da taşıyabilirsiniz ancak en sağlıklı yöntem şüphesiz ki bitkilerin taşımasını kendi imkanlarınız ile gerçekleştirmenizdir. Bunun için bitkilerinizi arabanıza yerleştirip götürmeniz gerekecek. Fakat bu taşıma esnasında da birtakım önlemler almanız gerekir. Çünkü her ne kadar kendi arabanızla taşıyor olsanız da bu, bitkilerinizin taşınma esnasında hasar görmeyeceği anlamına gelmez. Bu yüzden öncelikle bitkilerinize uygun koliler bulun. Daha sonra bitkilerinizi bu kolilerin içerisine yerleştirin. Kolilerin içine yerleştirdiğiniz bitkilerin, yolculuk esnasında hareket etmesi de ona zarar verebilir. Bu yüzden kutunun içerisini yumuşak malzemelerle doldurmak iyi bir tercih olacaktır. Bunun için balonlu naylon ve köpük gibi paketleme malzemeleri kullanabileceğiniz gibi, çok daha basit bir yöntem olarak havlu da kullanabilirsiniz. Bunları arabanızın arka koltuğuna yerleştirin. Ancak bu aşamada da dikkat etmeniz gereken şey elbette ki kolinin buradaki hareket alanını kısıtlamak olacak. Özellikle koltuğun önündeki boşluğa doğru kolinin düşmesini veya hareket etmesini istemeyiz. Bu boşluklara da bitkilerinizi yerleştirebilirsiniz. Özellikle daha uzun bitkiler için boşlukları kullanıp kısa bitkileri koltukların üzerine yerleştirebilirsiniz. Bu sayede tüm bitkiler sabit olacak ve yolculuk esnasında zarar görmeyecektir. Uzun bitkileri, taşınma esnasında plastikle sarmak ve poşetlemek iyi bir çözüm olabilir. Ancak bitkinin nefes alması için gerekli hava deliklerini açmayı unutmamak önemlidir.

Eğer Kendi Aracınızla Taşıyamıyorsanız

Bazen bitkilerinizi kendi aracınızla taşımak imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda nakliye aracını kullanmak zorunda kalırız. Bu sırada bitkilerimizi korumak için yine birtakım önlemler almamız gerekecektir. Yine koli, strafor, balonlu naylon ve streç film gibi paketleme malzemelerini kullanmak işimizi kolaylaştıracaktır. Bitkileri öncelikle dışarıdan alacağı darbelere karşı koruyacak kolilere yerleştirmeli ve kolilerin içini bitkilerimizin sarsılmasını ve hareket etmesini önlemek amacıyla bir üst başlıkta bahsettiğimiz üzere köpük, balonlu naylon ya da havlu gibi paketleme malzemeleri ile desteklemeliyiz. Bu kolileri, nakliyat işlemi esnasında olabildiğince az hareket edecek şekilde, nakliye aracının içine yerleştirmeliyiz. Ve bunu yaparken, Bazen bitkilerinizi kendi aracınızla taşımak imkansız olabilir. Bu gibi durumlarda nakliye aracını kullanmak zorunda kalırız. Bu sırada bitkilerimizi korumak için yine birtakım önlemler almamız gerekecektir. Yine koli, strafor, balonlu naylon ve streç film gibi paketleme malzemelerini kullanmak işimizi kolaylaştıracaktır. Bitkileri öncelikle dışarıdan alacağı darbelere karşı koruyacak kolilere yerleştirmeli ve kolilerin içini bitkilerimizin sarsılmasını ve hareket etmesini önlemek amacıyla bir üst başlıkta bahsettiğimiz üzere köpük, balonlu naylon ya da havlu gibi paketleme malzemeleri ile desteklemeliyiz. Bu kolileri, nakliyat işlemi esnasında olabildiğince az hareket edecek şekilde, nakliye aracının içine yerleştirmeliyiz. Ve bunu yaparken, bitkilerimizin yolculuk boyunca havasız kalıp terleme yapmasını önleyecek bir şekilde tedbir almamız da önemlidir.

Bunları Sakın Atlamayın

Bitkilerimizi kendi aracımızla ya da nakliye aracıyla taşıyor olabiliriz. Ancak her iki durumda da dikkat etmemiz gereken önemli noktalar vardır. Bunların başında hava koşulları geliyor. Bazı bitkiler soğuk havalardan bazıları ise fazla sıcaktan etkilenebilir. Özellikle soğuk havalarda yapılan nakliye işlemlerinde bununla karşılaşabiliriz. Nakliye araçlarının depo kısmında genellikle ısıtıcı bulunmaz. Evdeki diğer eşyaların çok fazla ısınmaya ihtiyacı olmasa da bu durum bitkiler için geçerli değildir. Özellikle de yolculuk uzun sürecekse bunun için önlem almak gereklidir. Bu durum kendi aracınızla bitkileri taşırken de gereklidir. Örneğin uzun bir yolculuk yapacak ve bu yolculuk esnasında bir gece konaklayacaksınız. Genellikle bu gibi durumlarda bitkiler araçta bırakılıyor ve konaklama yerine geçiliyor. Ancak gece boyunca havanın soğukluğuyla aracın içi oldukça soğuk olabiliyor. Bu da tüm gece bitkilerimizin üşüyeceği anlamına geliyor. Bu gibi hatalar bitkilerimizin zarar görmesine sebep olacaktır. Bir diğer dikkat etmemiz gereken konu da bitkilerin hava alması. Daha önce bahsettik ama tekrar etmekte fayda var. Nasıl taşıyor olursak olalım bu seyahat esnasında bitkilerimizin yeterince hava aldığından emin olmamız gerekir. Aksi takdirde bitkilerimiz bu durumdan zarar görebilir. Yolculuğu sağsalim atlattıysak artık yeni evimizdeki aşamalara geçebiliriz.

Taşınma Sonrasında Bitkiler

Bitkiler için taşınmak çok da keyifli bir etkinlik değil. Taşınma stresi olarak adlandırılan bu durum bitkilerin yeri değiştiğinde verdikleri bir tepkidir. Bu yüzden taşınma sonrasında onlarla biraz yakından ilgilenmemiz gerekebilir. Yeni evimize yerleştiğimizde biraz su vermemiz iyi olacaktır. Eğer taşınma esnasında bitkiyi saksıdan çıkarıp farklı bir saksı ya da plastikte taşıdıysanız bundan çıkarıp yeni saksıya yerleştirmek için de acele etmemek gerekir. En azından bir hafta daha bunun içerisinde bekledikten sonra bitkinizi yeni saksısına yerleştirmeniz daha iyi olacaktır. Bunlara rağmen bitkinizin biraz da olsa yaprak döktüğü bir durumla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu konuda çok fazla endişe etmeye gerek yok. Yalnızca bitkinize daha önce sunduğunuz şartları sunmaya çalışın ve yeni yerine alışması için yeşil dostunuza biraza zaman verin.

Evden Eve Nakliyat Sırasında Küçük Eşyalar

Taşınma konusunda dikkat etmemiz gereken bir diğer eşya grubu da küçük eşyalar. Taşınma esnasında hem zihnimiz hem bedenimiz çok yoğun olabilir. Bu sırada bazı ufak detayları gözden kaçırabiliriz. Bu yüzden taşınma öncesindeki hazırlık aşaması oldukça önemli diyebiliriz. Çünkü bu aşamada gözden kaçırdığımız ya da ihmal ettiğimiz şeyler taşınma esnasında istemediğimiz sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bazı hassas eşyaların iyi paketlenmemesi bunlardan biridir. Bir diğer konu da tabii ki küçük eşyalar. Küçük eşyalar taşınma esnasında her an kaybolmaya hazırlar. En ufak bir hatanızda bu eşyaların başına bir şey gelebilir ve bu durum taşınmanın her aşamasında gerçekleşebilir. Kutularımızı evden çıkarıp araca yerleştirirken, araçla seyahat halindeyken ya da araçtan yeni eve taşırken bu gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu yüzden bu eşyaların doğru kutulanması önemlidir.

Paketleme Ve Ambalaj Malzemelerini Tedarik Etmek

Küçük eşyaları taşırken paketleme aşamasında oldukça dikkatli olmamız gerekir. Çünkü paketlemede yapacağımız hatalar kötü sonuçlar doğurabilir. Örneğin kolinin kenarında ufak bir delik ya da boşluk oluştuğunda eşyalar bu alanlara baskı yaparak deliği genişletebilir ve kolinin içinden etrafa saçılabilir. Bu yüzden sağlam kutularla işe başlamak oldukça önemlidir. Eğer bir kutunun içerisine birden fazla küçük eşya koyuyorsak kolinin içerisinde de birtakım düzenlemeler yapmak mantıklı olacaktır. Aksi takdirde bu eşyalar birbirine karışabilir ve birbirine zarar verebilir. Bu esnada neler yapabiliriz? Kolimizin içinde bölmeler olması iyi bir çözüm olabilir. Ancak her zaman bu şekilde koliler bulamayabiliriz. Bu noktada buzdolabı poşeti gibi ufak poşetler bize yardımcı olacaktır. Eşyalarımızı bu şekilde ayırıp daha sonra kolilerin içine yerleştirebiliriz. Birbiriyle alakalı olan eşyaları aynı poşet içerisine koyarak hem düzeni sağlamış hem de kutu içerisindeki güvenliği artırmış olabiliriz. Tabi poşetlere koyduğumuz eşyaları kutuya gelişigüzel koymak da buradaki eşyaların hareket ederek birbirine zarar vermesine sebep olabilir. Burada da yine daha önce bahsettiğimiz yöntemleri kullanabiliriz. Kolilerin içerisindeki boş kısımları balonlu naylon, köpük ve havlu gibi materyallerle doldurabilir ve içindeki eşyaların hareket alanını daraltabiliriz. Bunun sonundaysa kutunun dış kısmında birtakım önlemler alınabilir. Kolilerde meydana gelebilecek esneme ve yırtılmaların önüne geçmek için, kolilerin kenarlarını koli bantlarıyla destekleyebilir, böylece küçük eşyalarımızın yeni evimize güvenle ulaşmasını sağlayabiliriz.

Eşyaların Listesini Yapmak

Küçük eşyaların taşınması sırasında her ne kadar önlem alsak da bazı ufak sorunların üstesinden gelememiş olabiliriz. Ancak bu durumda da en azından bu eksikliği ve sorunu fark etmek önemli olacaktır. Liste yapmak, aslında evden eve nakliyat sırasında tüm aşamalarda ve tüm eşyalar için kullanılması faydalı olabilecek bir yöntemdir. Bu sayede taşınma sırasında farkında olmadığımız eksikleri görebiliriz. Kolilerin üzerine işaretler veya numaralar yazıp daha sonra bu kutuların içerisine yerleştirdiğiniz eşyaları listeleyerek, koliler yeni evimize ulaştığında, her koliyi liste eşliğinde kontrol ederek açıp ve yerleştirebiliriz. Eğer eksiklerimiz varsa bu eksiklerin nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı üzerine kafa yorabilir ve özellikle yolculuk esnasında düşen eşyalar varsa bunları bulma imkanı yakalayabiliriz.

Taşınmak Dikkat ve Özen İster

Bitkilerimizi ve küçük eşyalarımızı taşınma sırasında ortaya çıkabilecek sorunlara karşı nasıl koruyabileceğimiz üzerine biraz kafa yorduk. Aslında genel tabloya baktığımızda şu sonuca ulaşabiliriz: Taşınmak dikkat ve özen ister. Gerçekten de taşınma sırasında her eşya için ortaya çıkabilecek sorunlar üzerine düşünmeli ve bu ihtimalleri değerlendirdikten sonra nasıl önleyebileceğimize dair biraz kafa yormalıyız. Biraz emekle, çok daha keyifli ve sorunsuz bir taşınma süreci geçirebiliriz. Umuyoruz ki bu öneriler taşınma sürecinde olup, bu yazıyı okuyan herkese katkıda bulunmuştur.

Yazıyı sonlandırmadan önce, PratikDepo ile eşyalarınızı güvele taşıyabileceğiniz birinci sınıf bir evden eve nakliyat hizmeti alabileceğinizi ve yeni adresinizde tüm eşyalarınız için gerekli olan alana sahip değilseniz PratikDepo’nun sunduğu eşya depolama çözümlerinden faydalanabileceğinizi hatırlatmak isteriz!

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!