Kaos
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Dağınık Yaşam İle Mücadele Yöntemleri

Dağınık Yaşamın Hayatınıza 16 Etkisi ve Dağınıklıkla Mücadele Etmeye İlk Adım

Günlük hayattaki koşuşturmalarımızdan çoğu zaman kendimize dahi vakit ayırmakta zorlanıyoruz. Buna bir de şehir hayatının sonucu olarak evlerin küçülmesi de eklenince evlerdeki dağınıklıklar bazen çok büyük boyutlara ulaşabiliyor. Çoğumuz günümüzü işimize ayırıyoruz. Geride kalan vaktimizde de arkadaşlarımızla olmaya ya da kendimize dinlenebileceğimiz anlar yaratmaya çalışıyoruz. İşte bu zaman darlığı içerisinde evimizde bir şeyleri toplamak, günün yorgunluğuyla birlikte oldukça zor bir hal alıyor. Zamanla işin içinden çıkılmaz bir hal aldığında ise bu dağınıklıkla birlikte yaşamaya başlıyoruz elbette. Peki gittikçe büyüyen ve bizi de içine çekerek yaşamımızın bir haline gelen bu dağınıklıklar hayatımızı ne derecede etkilemekte? Bununla yaşamak günlük hayatımızın bir parçası olabilecek kadar basit ve zararsız mı, yoksa hayatımızın bazı noktalarında negatif dokunuşlar mı yapmakta gelin birlikte inceleyelim.

Dağınık Yaşam
Dağınıklık hayatınızı ele geçirmesin.

Dağınıklığa Giden Yol

Evimizdeki dağınıklığın birçok sebebi olabilir. Bunlar arasına evimizdeki mobilyaların işlevsel olmaması, yani sahip olduğumuz kıyafetleri ve eşyaları depolama noktasında ihtiyaçlarımızı giderememesi ve tabii bu eşyaların dışarıda bir yerlerde kendilerine yer almasına sebep olmasını, şehir hayatıyla birlikte küçülen evlerimizi, iş hayatının zamanımızın ciddi bir bölümünü meşgul etmesini sayabiliriz. Ancak dağınıklık elbette ilk ertelemeden sonra başlar. Bir gün ufak bir dağınıklığı toplamaktansa yatıp uyumayı ya da dışarı çıkmayı tercih ederiz. Ve dağınıklık her geçen gün ilerlemeye devam eder.

Seçim yapmak dağiniklik mi düzen mi 1
Tarafını seç me vakti; dağınıklık mı, düzen mi?

Dağınık Yaşamın Hayatımıza Etkileri

Elbette yaşam alanımızı ele geçiren bu dağınıklıkların hayatımıza da birtakım etkileri olacaktır. Sonuçta her sabah yatağımızdan kalktığımızda, kahvaltımızı yaparken, gece dizimizi izlerken veya yeniden yatağa girerken her anımızda bu dağınıklığı hissedeceğiz. Gelin dağınık bir yaşamın hayatımıza etkilerini birlikte inceleyelim.

1. Dağınık Bir Ev Daha Yorgun Bir Vücut Demek

Yorucu bir günün ardından evimize vardığımızda hepimiz biraz kendimize vakit ayırıp ardından şöyle güzelce bir uyku çekmek isteriz. Özellikle çok yoğun geçen günlerin ardından eve gelip bir de ev işleriyle uğraşmak normalde geldiğinden katbekat yorucu gelir. İstediğimiz yalnızca koltuğumuzda biraz uyuklayıp sonra yatağımıza geçip güzel bir uyku çekmektir. Peki evinize adım attığınız anda sizi kapıdan itibaren dağınıklık karşılarsa ne hissedersiniz? Yürürken ayağınıza bir şeylerin takılması belki de çok sık yaşanmayacak bir ihtimaldir ancak o yürüyüşün sonunda kendinizi koltuğunuza atmadan önce koltuğunuzun üzerine bir göz atmanızı önermeliyiz. Dağınıklıkların yayılmayı sevdiği noktalardan birisi de elbette koltuklardır. Ve burada kendinize bir yer yaratmanız gerekebilir. Ardından bir şeyler atıştırmadan önce mutfağınızda, uyumadan önce yatak odanızda kendinize yer yaratmanız gerekecek. O yorgun günün ardından istemeden de olsa bazı ev işlerini yapmak zorunda kalmak yorgunluğunuzu arttıracaktır. Tabii bu dağınık evin aynı zamanda sizi daha stresli bir insan yapacağını da unutmamak gerekir. Bu da zihinsel anlamda ciddi bir yorgunluk yaratacak, bu yorgunluk da hayatınızın her anına yansıyacaktır elbette.

Yorgunluk
Dağınık Bir Ev Daha Yorgun Bir Vücut Demek

2. Dağınıklık Geçmişe Takılmak Olabilir

Evimizdeki dağınıklığın farklı sebepleri olabileceğinden bahsetmiştik. Bunlardan birisi de artık ihtiyacımız olmayan eşyaları evimizden uzaklaştırma konusunda kendimizi ikna edemememiz olabilir. Özellikle geçmişten bazı önemli anıları üzerinde taşıyan eşyaları evimizden ve hayatımızdan çıkarmak oldukça zordur. Ancak bu eşyaların varlığı geçmişteki o anılara takılı kalarak hayatımızı sürdürmemiz anlamına gelir. Eğer geçmişteki bu anıları geride bırakıp önünüze bakmak istiyorsanız, o anıları üzerinde taşıyan eşyalardan kurtularak ilk adımınızı atabilirsiniz.

3. Daha Çok Dağınıklık Daha Az Yakın Arkadaş

Arkadaşlıklarımız hayatımızda çok önemli yer tutar. Özellikle yakın arkadaşlarla dertlerimizi, sevinçlerimizi paylaşmak ve birlikte güzel anılar biriktirmek hayatımızın vazgeçilmez parçalarından birisidir. Ancak arkadaşlarımızla görüştüğümüz ve sohbet ettiğimiz ortamlar her zaman dışarıda bir yerler mi olmalıdır diye bir düşünelim. Hele ki yazı geride bırakıp kışa doğru hızla ilerlediğimiz ve havaların gitgide soğuduğu şu günlerde bazı akşamlar arkadaşlarımızı evimize davet edip onlara bir şeyler ikram etmek ve sıcak evimizde oturmak hem çok daha kolay bir etkinlik olabilir, hem de arkadaşlarımızı ağırlamak onlara verdiğimiz değeri yansıtmak anlamına gelecektir ve samimiyetimizi güçlendirir. Peki arkadaşlarınızla sohbet edip onları evinize davet etmeyi düşündüğünüz anda geride bıraktığınız o dağınıklık yığınlarını hatırlarsanız ne olur? Birçoğumuz dağınık bir evi arkadaşlarımızdan gizlemeyi tercih ederiz. Bu da özellikle birbirine sık gidip gelen arkadaş gruplarında bir kişinin kapısının hiçbir zaman açık olmaması sebebiyle bazı kırgınlıklara neden olabilir. Biz her ne kadar arkadaşlarımıza değer veriyor ve onları davet etmeyi istiyor olsak da dağınıklığımızın buna izin vermiyor olması arkadaşlarımızla aramızda bazı sorunların ortaya çıkmasına, aramızdaki samimiyetin zarar görmesine neden olabilir.

Ev, misafir ve yemek
Dağınık bir eve arkadaş davet etmek oldukça güçtür.

4. Dağınıklık Zamanınızı Çalar

Sabah uyanıp hızlıca hazırlanıp evden çıkmak ve işinize, okulunuza yetişmek istiyorsunuz. Ancak nereye giderseniz gidin yanınıza almanız gereken bazı eşyalarınız olacak. Peki dağınık bir ev içerisinde bu eşyalarınızı bulmak ve çantanızı hazırlamak her zamanki kadar kolay olacak mı? Dağınıklık zamanla eşyalarımızı her zaman koyduğumuz yerlere koymamızı da engelleyecektir elbette. Bu durumda özellikle acelemiz olduğu anlarda eşyalarımızı ilk gördüğümüz yere bırakıp daha sonra da muhtemelen nereye koyduğumuzu unutacağız. O halde sabah uyanıp bu eşyaları nereye koyduğumuzu düşünmek ve ardından dağınıklık içerisinde bunları aramak ciddi bir mesai isteyecektir diyebiliriz sanıyorum. Hele bir de evden dışarıya adımınızı attıktan sonra bir eşyanızı unuttuğunuzu fark etmiş olup kapıdan dağınık evinize şöyle bir göz attığınızı düşünün. Dağınık bir evin zamanınızdan çalması tabii ki bunlarla da sınırlı değildir. Dağınık bir mutfakta yemek hazırlamak her zamankinden çok daha uzun sürebilir, tıpkı dağınık bir gardıropta kıyafetlerinizi bulmanın da uzun süreceği gibi.

5. Dağınıklık Evinizin Daha Hızlı Kirlenmesine Yol Açar

Ortalığa yayılmış dağınık eşyalar sandığınızdan çok daha fazla soruna yol açabilir. Bunlardan birisi de elbette temizlik noktasında yaratacağı sorunlardır. Odaya yayılmış o eşyaların her biri ayrı ayrı toz tutmakta ve aynı zamanda kirlenmiş, tozlanmış noktaları da gizlemektedirler. Bu dağınıklığın içerisinde genellikle evimizin aynı zamanda ne kadar kirlenmiş olduğunu fark etmekte zorlanırız. Dağınık görüntünün aynı zamanda evimizin kirlendiğine dair bir his yarattığını ancak bunun gerçek olmadığını düşünürüz. Fakat bu konuda genellikle yanılırız. Eşyaların her birini ayrı ayrı incelediğimizde ne kadar tozu üzerlerinde tuttuklarını ve kaldırıp altlarına baktığımızda da bizden gizlediklerini görürüz. Dağınık bir odayı topladıktan sonra genellikle ardından bir temizlik yapmak şart olur.

6. Dağınık Bir Evi Temizlemek Çok Daha Zordur

Ev işleri çoğu zaman önemli bir vakit ayırmamızı ve çaba harcamamızı gerekli kılar. Günlük hayatının yoğunluğu içerisinde böyle bir vakti ve enerjiyi ayırmak hepimiz için hali hazırda oldukça zordur. Buna bir de temizlik esnasında evimizdeki dağınıklığın yaratabileceği zorlukları ekleyin. Temizlemeniz gereken her nokta öncelikle toplamanız gereken bir nokta olacak. Dağınıklık ne kadar büyükse toplamanız gereken nokta o kadar fazla olacağı gibi yapmanız gereken temizlik de o denli artacaktır elbette. Hele de dağınıklığın üstesinden gelmek yerine sadece evinizdeki kirliliği biraz azaltmak istiyorsanız temizlik esnasında eşyaların yerini yalnızca geçici olarak değiştirecek ve o bölgeyi temizledikten sonra bir başka nokta için aynısını yapmanız gerekecektir. Bu şekilde evinizi aslında tam olarak temizlemediğinizi de belirtmemiz gerekir. Temizlik sırasında dağınık eşyaların oradan oraya gitmesi beraberindeki tozları ve kirleri de taşımaları olacaktır. Bu sebeple hem daha çok vakit ve enerji harcayıp hem de kirlerden daha az arınmış olacaksınız. O halde temizliğe başlamadan önce dağınıklıklardan kurtulmaya başlamanızı önermekle haksız olmayız.

7. Dağınık Bir Ev Sağlığınıza Zarar Verir

Aslında daha önce değindiğimiz noktalardan dağınık bir evin sağlığımıza da zararlar verebileceğini çıkarmak elbette mümkün. Ancak bu konuya ayrıca değinmekte fayda var. Evimizdeki dağınıklığın hayatımıza etkisi sandığınız kadar basit olmayabilir. Dağınık bir evin daha fazla toz ve kir anlamına geldiğini yukarıda belirtmiştik. Bu da insan sağlığı için zararlı olabilecek bir ev anlamına gelmektedir. Buna ek olarak evimizdeki dağınıklık zihnimizde kaygı, stres ve odaklanma sorunu gibi birçok sorunun oluşmasına sebep olabilir. Bu da günlük hayatımızı sürdürürken ciddi sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Ayrıca evimizin dağınık olmasının sosyal hayatımızda ortaya çıkarabileceği birtakım sorunlardan da bahsetmiştik. Bu da daha mutsuz bir insan olmamıza yol açacak, yaşadığımız stres ve kaygı gibi sorunların körüklenmesine sebep olacaktır.  Ve tüm bu sorunların ortaya çıkmasını engellemek için bir adım atmanın yeterli olması ve o adımın karşılığında bunca sorun yaşanacağı düşünüldüğünde söyleyebilecek tek bir söz kalıyor sanıyorum. Haydi, o adımı atın!

Kaos
Dağınık bir ev, kaygı ve stres durumlarının tetiklenmesine sebep olur.

9. Bir Şeyleri Ertelemek Sıradanlaşır

Dağınık bir yaşam alanınız varsa şöyle bir dönüp geçmişe bakın. Bu dağınıklığın nerede başladığını, yaşam alanınızın en son ne zaman düzenli olduğunu bir düşünün. Yaşam alanlarımızdaki dağınıklıklar genellikle küçük bir dağınıklığın ertelenmesiyle başlar. O anki yoğunluğumuz ve yorgunluğumuzun etkisiyle zaman ve enerji ayırmak istemeyip toplamayı ertelediğimiz bir alan zamanla büyük bir dağınıklığa, hatta yaşam tarzına dönüşebilir. Bu süreç her geçen gün daha fazla ertelemenin ardından bu işi ertelemenin sıradanlaşmasıyla son bulur. Yaşam alanımızla ilgili önemli bir konuyu erteleyerek ilerlemek ise hayatımızda bir şeyleri ertelemek konusunda daha rahat davranmamıza yol açabilir. Bu sebeple zamanla her şeyi erteleyen, yapılması gerekeni anında yapmayan bir insana dönüşebiliriz. Bu da işlerimizin aksamasına, iş veya okul hayatımızın zarar görmesine, hatta günlük hayatımızın tamamında bu erteleme sorunun kendisini hissettirmeye başlamasına sebep olabilir. Yani yaşam alanlarımızdaki işleri erteleyerek sebep olduğumuz dağınıklıklar zamanla ertelemeyi hayatımızın sıradan bir parçası haline getirir ve hayatımızın her anında başvuracağımız bir yöntem haline gelebilir.

10. Kırışık Kıyafetlerle Dışarı Çıkmak Zorunda Kalabilirsiniz

Kıyafetlerimizin temizliği ve düzenliği dış görünüş açısından oldukça önemlidir. Kirli ya da kırışık kıyafetlerle dışarı çıkmak ya da ofise gitmek bizi pasaklı bir insan olarak gösterebilir, sosyal hayatta bazı dezavantajlara yol açabilir. Bu yüzden eşyalarımızın durumu günlük hayatımızda oldukça önemlidir. Dağınık bir evde yaşıyorsak bu dağınıklık elbette evin belli bir kısmıyla sınırlı kalmayacak ve çığ gibi büyüyerek ilerleyecektir. Tabii ki bu dağınıklıktan gardırobumuz da en kısa zamanda nasibini alacaktır. Kıyafetlerimiz de zaman içerisinde gardırobumuzdaki düzenli hallerinden ayrılarak dağınıklığın bir parçası olacaktır. Kıyafetlerin temiz ve düzgün görünmesi, üzerinde kırışık bölgelerin oluşmaması açısından gardırobumuzda dahi oldukça düzenli bir şekilde saklamamız gerektiğini biliyoruz. O halde dağınıklığın bir parçası haline gelen kıyafetlerin de artık eskisi gibi düzgün ve şık gözükmesini beklememiz yanlış olacaktır. Sabah hızlıca evden çıkmamız gerektiğinde bu dağınıklık içerisinde en az kırışık olan kıyafeti bulmak için de her zaman vaktimiz olmayabilir ve ilk bulduğumuz kıyafeti üzerimize geçirerek evden ayrılmamız gerekebilir. Bu da söylediğimiz üzere günün geri kalanını kırışık ve pasaklı gözüken bir kıyafetle geçirmemize ve sosyal açıdan birtakım dezavantajları yaşamamıza sebep olacaktır.

11. Bazı Eşyalarınız Kolayca Kaybolabilir

Evimiz dağınık olmasa dahi bazen küçük eşyalar bir anda ortadan kaybolabiliyorlar. Masanın üzerinde duran bir eşya bir anda düşüp bir yerlere doğru hareket edebiliyor, dolabın arkasına düşen kitaplardan bazen uzun zaman haber alınamıyor ya da kredi kartlarınız koltukların arasına gidip uzun süre başınızı ağrıtabiliyorlar. Tüm bunlar dağınık olmayan sıradan bir evde bile çok sık yaşanabilirken dağınık bir evde başınıza gelebilecekleri düşündünüz mü? Dağınıklığın etkisiyle eşyaların düzeni zaten kaybolmuş ve birçok eşya normalde koyduğumuz yerde değilken bir de bir yerlere düşmüş, sıkışmış eşyaların bunlara eklenmesiyle ihtiyacınız olan bir eşyaya ulaşmak oldukça zor bir hal alabilir. Bu da bazen yerine yenisini almaya bazen de kaybolan eşyayı bulmak için uzun zaman harcamaya sebep olacaktır. Bunları yaşamak istemiyorsak, önceden önlemini alalım.

12. Yapmanız Gereken İşleri Unutabilirsiniz

Günlük hayatta bazı işleri yapmayı daha sonraya bırakabiliyoruz. Ayrıca bazı işleri ise hemen o an değil daha sonradan yapmamız gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda çoğumuz bir işi daha sonra yapmak için kendimize bazı hatırlatıcılar bırakmak isteriz. Bu, görebileceğimiz bir noktada kendimize yazılmış bir not ya da yapmamız gereken işi hatırlatacak bir eşya, simge olabilir. Bazen de günlük hayatın sıradan işlerini yapmayı sonra bırakır ve bunlar için bir hatırlatıcı bırakma ihtiyacı duymayız. Günlük hayatın akışında olağan şeyler bize yapmamız gereken işleri hatırlatır. Ancak dağınık bir ev dağınık bir zihni de beraberinde getirir demiştik. Buna bir de bıraktığımız işaretlerin ortadan kaybolması ya da hatırlatıcı işlevi görebilecek bazı eşyaların gözden kaçmasını ekleyelim. Dağınık bir evde kendimize bıraktığımız işaretler de bu dağınıklığa katılarak zamanla yer değiştirebilir ya da görmemiz gereken şeyleri görmemizi engelleyecek başka eşyalar onların önüne çıkabilir. Planladığımız birçok şeyin hatırlatıcı bir etken olmadıkça aklımızdan kolayca çıkabileceğini tahmin edersiniz. Bu da günlük hayatımızda yapmamız gereken işlerin aksamasına ve beraberinde daha büyük sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

13. Dağınıklık Uyku Sorunlarına Yol Açabilir

Dağınık yaşamın etkileriyle ilgili yapılan araştırmalarda daha dağınık bir yaşam süren insanların daha fazla uyku sorunu yaşadığı sonucuna ulaşılmış. Tabii ki bu durumun daha önceden bahsettiğimiz dağınık yaşamın zihinsel etkileriyle bağlantısı var. Stres ve kaygı bozuklukları, dikkat dağınıklığı, odaklanma sorunları gibi birçok sorunu beraberinde getiren dağınıklık bunların da etkisiyle uyku sorunlarını da yaratmakta. Günlük hayatımızın her anında birçok sorunu tetikleyen dağınık yaşamın, uykuyla ilgili de sorunları ortaya çıkarması dolaylı yoldan günlük hayatta yeni sorunları da tetikleyeceğini söyleyebiliriz.

Uykusuz kalmak
Dağınıklık Uyku Sorunlarına Yol Açabilir

14. Evinizi Paylaştığınız İnsanlarla Sorun Yaşamanıza Sebep Olur

Yazının bu kısmına dek dağınık yaşamın bireysel olarak yol açabileceği sorunları inceledik. Ancak birçoğumuz -her ne kadar çok istesek de- yalnız başımıza küçük bir ev tutup orada yaşama imkanına sahip değiliz. Bunun yerine ailelerimizle ya da arkadaşlarımızla birlikte yaşamımızı sürdürüyoruz. Dağınık olmaya genellikle kendi odamızdan başlasak da bu bir yaşam tarzına ve alışkanlık haline büründükten sonra artık kendi odamızla sınırlı kalmayıp evlerimizin geri kalanında da birtakım dağınıklıklar yaratmamız kaçınılmaz olur. Bu da evimizi paylaştığımız insanlara ki bu insanlar ailemiz dahi olsa zarar vermeye başlar. Özellikle ortak alanların kullanımı noktasında herkes oldukça hassastır. Derli toplu ve temiz ortak alanların olması evdeki huzurun sağlanması açısından oldukça önemlidir. Hele ki evimizi paylaştığımız kişiler ailemiz değil de arkadaşlarımızsa gösterdikleri tolerans bakımından ailemizle aralarında ciddi farklar olacaktır. Bu da ev yaşamımızda bu insanlarla sorunlar yaşamaya başlamamıza, ev içerisindeki huzurun kaybolmasın ve hatta birlikte yaşamın sonlanmasına varacak sonuçlara yol açabilir. Ailemizle birlikte yaşarken en azından dağınık olduğumuz için evden kovulmayız ancak yaşayacağımız tartışmalar da stres ve kaygı noktasında bizleri etkileyecektir. Sonuçta huzurlu bir ev yaşamı, huzurlu bir hayat için oldukça önemlidir öyle değil mi?

15. Ofiste İstenmeyen Kişi Olabilirsiniz

İş hayatı, hayatımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. Birçoğumuz günümüzün önemli bir kısmını ofiste geçiriyor ve buradaki zamanımızın olabildiğince verimli ve keyifli geçmesini istiyoruz. Ancak dağınık bir yaşam tarzını benimsemek, dağınıklığın yalnızca evlerimizle sınırlı kalmayıp hayatımızın her anına nüfuz etmesi anlamına gelir. Vaktimizin önemli bir kısmını geçirdiğimiz ofis hayatımız da bu dağınık yaşamdan elbette nasibini alacaktır. Ofisimizde her ne kadar kendimize özel bir odamız olsa da ortak alanlarda bu durum kendisini gösterebilir. Hele bir de aynı oda içerisinde birden fazla kişiyle çalışmanız gerekiyorsa dağınıklık konusuna oldukça dikkat etmek gerekir. İş hayatı bazen oldukça stresli ve gergin olabilmektedir. Bu yüzden çevrenizdeki insanlar belirli konularda yüksek tolerans gösteremeyebilirler. Ortak çalıştığınız alanda yarattığınız dağınıklıklar elbette herkesi rahatsız edecektir. Bu konuda diğer arkadaşlarınızın sizi uyarması ve tepki göstermesi kaçınılmazdır. Bunu sürdürmek daha büyük sorunları beraberinde getireceği gibi ofisteki diğer çalışanlar tarafından dışlanmanıza, ofisteki sosyal hayatın dışında kalmanıza sebep olabilir. Bu da hayatımızın önemli kısmını ayırdığımız iş hayatımızın bizim için sıkıcı ve keyifsiz olmasına yol açar. Mutsuz bir iş hayatı da hayatın geri kalanında etkisini elbette gösterecektir.

16. Ani Misafirlere Karşı Mahcup Olabilirsiniz

Evinizde misafir ağırlamayı çok sevmiyor olabilirsiniz. Bu yüzden evinizin dağınık olmasını misafirler nazarında değerlendirmemeniz oldukça normal. Ancak ansızın gelebilecek misafirler hiç olmayacak mı? Örneğin bir arkadaşınızla birlikte dışarıdasınız ve eve dönmesi oldukça zor gözüküyor ve o gece onu misafir etmezseniz arkadaşınız biraz kırılabilir. Olumsuz hava şartları, toplu taşıma ya da arkadaşınızın bir sağlık sorunu gibi birçok sebep evinizde misafir ağırlamanızı gerektirebilir. Bu gibi durumlarda arkadaşınızı ağırlamak yerine ona bir bahane uydurmayı mı deneyeceksiniz, yoksa dağınık evinize arkadaşınızı davet edip ona karşı mahcup mu olacaksınız bunu önceden düşünmek gerekir. “Ben dağınıklığımdan utanmam!” diyenlerdenseniz amenna. Ancak arkadaşlarınıza karşı böyle bir durumda mahcup olacağınızı düşünüyorsanız önceden önleminizi almanızı tavsiye ederiz.

Adsiz tasarim 14 2
Başarabiliriz!

Dağınıklıkla Mücadele Etmekten Korkmayın

Yaşam alanınızdaki dağınıklığın yol açabileceği 15 etkiyi inceledik. Belki de bunları okuduktan sonra dağınıklıkla başa çıkma noktasında bazı adımlar atmak istiyorsunuz ancak bunun sizin yaşam tarzınız olduğunu ve üstesinden gelemediğini düşünüyorsunuz. Yaşam alanlarımızı sık sık topluyor ve düzenliyor olsak da kendimizi bir anda dağınıklığın içerisinde bulmak mümkün. Bu sizin dağınık bir insan olduğunuzu ve üstesinden gelmekte zorlanacağınızı göstermez. Günlük hayatın koşuşturması, iş hayatının zamanımızın önemli bir kısmını işgal ediyor olması gibi sebeplerden dolayı kendimize ayıracak vakti bile zor bulurken evimizin her zaman derli toplu olması mümkün olmayabilir. Ancak bu durum süreklilik göstermediğinde çok da büyük bir sorunumuz olduğunu söyleyemeyiz.

Küçük bir mücadele ile bu durumun ve böyle düşünmenin üstesinden gelebiliriz. Ancak bu durum süreklilik gösteriyor ve içerisinden bir türlü çıkamadığınızı düşünüyorsanız da korkmanıza gerek yok. Yapmanız gerekenler çok da zor değil. Öncelikle organize olmak ve dağınıklığın üstesinden gelme konusunda kararlı olmak gerekir. ABD’li Amiral William H. McRaven, Texas Üniversitesinde yaptığı konuşmada şöyle söyler: “Eğer dünyayı değiştirmek istiyorsanız güne yatağınızı toplayarak başlayın. Eğer sabah yatağınızı toplarsanız günün ilk görevini tamamlamış olacaksınız. Bu size küçük bir gurur duygusu verecek ve başka görevler yapmaya iteleyecektir.  Ve günün başında tamamlanan görev, günün sonunda tamamlanmış görevlere dönecektir.” O halde dağınıklıkla mücadele konusunda karar vermişseniz atacağınız ilk adım sabah uyanıp yatağınızı toplamak olabilir.  Akabinde farklı dağınıklıklarla farklı şekilde mücadele etmeyi sürdürebilirsiniz. Dağınıklıkların temelinde genellikle evimizin sahip olduğumuz eşyaları depolayamaması yatar. Bu durumda evimizi düzenlemek için her ne kadar çaba göstersek de dağınıklığın üzerinden gelmek oldukça zor olacaktır. Ancak yine de panik olmanıza gerek yok. Fazlalık eşyalardan kurtulmak için bir plan yapabilirsiniz. Daha iyisi de var. Eşyalarınızı evinize sığdıramadığınız için onlardan ayrılmak her zaman çok zordur. Bu yüzden PratikDepo var. Siz de evinizde bir yer bulmakta zorlandığınız eşyalarınız için PratikDepo’dan bir eşya depolama hizmeti alabilir ve evinizdeki dağınıklığa son verebilirsiniz. Düzenli ve huzurlu bir ev için PratikDepo’nun sunduğu İstanbul eşya depolama çözümlerine ve tekliflerine bir göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.