Minimalist yaşam alanları
Minimalist Yaşam ve Ev Dekorasyonu Yazı Dizisi

Minimalist Bir Salon Tasarlamak

Harikalar yaratmak için mutlaka çok geniş alanlara ihtiyacınız yok. Sınırları zorlamak beraberinde muhteşem yaşam alanları da getirebilir. Evlerimizin en çok vakit geçirilen alanlarından olan salonlar her zaman yeterli genişliğe sahip olmuyor. Mevcut kira seviyelerinde zaten birçok kişi toplam alanı oldukça küçük evlerde oturmak zorunda. Diğer odalara nazaran nispeten büyük tasarlansa da salon için de yeteri kadar alanı olmayan bir evde oturuyor olma ihtimaliniz yüksek. Meraklanmayın, biraz tasarım fikri ile çözülemeyecek problem yok.

Salonunuz ne kadar küçük olursa olsun, minimalist bir tarz kullanarak yaşam alanınızı çok daha ferah ve rahat bir havaya sokabilirsiniz. Elbette tarzından da ödün vermeden. Minimalist bir salon tasarlamak için bazı temel ve basit adımları kullanmanız yeterli. Bunlar ile hem salonunuzu hayal ettiğiniz görünüme kavuşturabilir hem de bunu yaparken ferah bir hava oluşturabilirsiniz.

1. Büyük ve çok sayıda mobilyadan kaçının

Öncelikle salonunuzun boyutunu ve ne kadar eşya kaldırabileceğini doğru anlamak gerek. Odanın yarısını kaplayan bir kanepenin emin olun size faydasından çok zararı olacak. Salonu sizi tatmin edecek bir noktaya getirmek için illaki çok sayıda eşyaya sahip olmanıza gerek yok. Minimal seviyede eşya ile de bunu yapmanız mümkün. Önemli olan tarzınızı yansıtacak tercihler yapmak.

Mobilya tercihi yaparken odanın boyutunu mutlaka dikkate almak gerekiyor. Toplam boyut içerisinde hangi mobilya ne kadar yer kaplama lüksüne sahip bunu değerlendirerek tercihinizi yapabilirsiniz. Odanızın içerisinde koltuk sizin için çok önemli ise diğer eşyaları daha minimal tercih edebilirsiniz örneğin. Ancak tüm eşyalarda toplam alanda ne kadar yer kaplayacağına dikkat etmeden tercihler yaparsanız size değil mobilyalara ait bir salonunuz olabilir.

Eşya sayısında da yine salonda neyi bulundurmak istiyorsunuz ve bunun için nelerden vazgeçebilirsiniz değerlendirerek bir tercih yapmalısınız. Çünkü alacağınız mobilyalar, almak isteyeceğiniz başka mobilyaların yerini doldurabilir. Bunlar arasında en baştan tercihinizi yaparsanız alışverişlerinizi de boşuna yapmamış, kullanmayacağınız eşyalara harcama yapmamış olursunuz.

Minimalist bir yaşama yer açmak
Minimalist ve tarzınızı yansıtan yaşam alanları

2. Her şeyin fazlası zarar

Fazla eşyaların yaratacağı problemlerden bahsettik. Fazlalık yalnızca eşyalarda değil aslında her konuda odanızın dekorasyonunu olumsuz yönde etkileyecektir. Her şeyin fazlası zarar atasözünün tam olarak gerçekleştiğini bu şekilde görebiliriz.

Odanızın içerisinde güzel bir hava yaratmak adına kullanacağınız renkler, desenler ve dekorlar sayısı orantısız bir noktaya ulaştığında yaşanılabilir olmaktan uzaklaşacaktır. Güzel bir hava yaratmak adına salonunuzun çeşitli kısımlarına yerleştirdiğiniz dekorlar ilk aşamada etkili olabilir. Ancak bunların sayısı çok yüksek seviyelere ulaştığında artık oluşturduğu hava tersine dönüp boğucu bir ortam ortaya çıkarabilir. Aynı şekilde duvarlarda çok fazla desen ve renk olduğunda özellikle küçük alanlarda çok kalabalık bir görünüme sebep olabilir.

Odalarımızda güzel keyifli bir görünüm arıyoruz ancak göz yorucu şeyler bir salonda olmaması gerekenlerin başında yer alır. Aşırı kalabalık bir görünüm de tahmin ettiğinizden çok daha fazla göz yorucu olabilir. Bu sebeple odanızdaki genel durum ve mobilyalarınız çeşidine göre dekor ve desen seçimi yapmaya dikkat ederek sizi yormayan bir salon dekorasyonuna sahip olabilirsiniz.

3. Dağınıklığı azaltın!

Dağınıklığın gün içerisinde yaşamınıza ciddi etkileri olabiliyor. Odada geçirdiğiniz zamanın etkisini çok daha kötü bir hale getirerek aslında evinizde aradığınız huzuru alamamanıza sebep olabilir dağınık bir oda. Dağınıklığın yalnızca ev içerisinde değil tüm hayatınızda olumsuz etkileri olduğunu detaylı bir şekilde bir blog yazımızda incelemiştik.

İlginizi çekebilir: Dağınık Yaşam İle Mücadele Yöntemleri

Dağınıklığa sebep olan şeylerin başında önceki maddelerde değindiğimiz eşya fazlalığı geliyor. Kontrolsüz bir şekilde biriken eşyalar ne yaparsanız yapın odanızı dağınık bir görünüme sürükleyecektir. Bu görünümden kurtulmak için öncelikle eşya kalabalığından kurtulmak gerekir. Salonunuz için ne kadar özenle tasarım çalışması yaparsanız yapın dağınıklık bu emeğinizi neredeyse tamamen görünmez bir hale sokacaktır. Bu sebeple keyifli vakit geçireceğiniz bir salona sahip olmak için dağınıklıktan bir an önce kurtulmanız gerekiyor. Bu sayede yine salonun önemli hususlarından biri olan sizi yormayan yönünü arttırmış olursunuz.

Minimal bir alan tasarlamak
Minimalist bir yaşam için minimalist alanlar

4. Işıkları açalım

Bir odanın geniş ve rahat bir havaya sahip olması, ferah bir his yaratması içerisindeki eşyaların yanında ışığının da çok büyük etkisi var. Elbette doğal ışıktan daha etkilisi yok ancak küçük odalarda pencerelerin odayı aydınlatma derecesi maalesef çok yüksek değil. Bu sebeple günün büyük bir bölümünde ışık kullanmak gerekebilir. Karanlık bir görünüm odada geçen zamanın keyfini ciddi seviyede düşürecektir. Aynı zamanda odanın içerisini de çok daha boğuk bir şekle sokacaktır. Gün ışığının salonunuzu aydınlatma oranı yeterli değilse, mutlaka yeterli derecede aydınlık sağlayacak ışıklandırmalar edinmeniz gerekiyor. Işığı oldukça yetersiz seviyede tek bir ampul vb. odanızın genel havasını etkileyecektir. Bunun için mutlaka kuvvetli ışığa sahip ve gün ışığı aydınlatma özelliği olan bir ürün tercih etmeye çalışın. Ayrıca çeşitli masa lambaları veya lambaderler hem dekor olarak salonun kimliğine katkı sağlayacak hem de odada ışıklandırmalar ile ambiyans yaratmanızı sağlayacaktır.

Bu sebeple hem dekor olarak hem odanın genel havasında belirleyici bir etken olarak ışıklandırmaları mutlaka hesaba katarak salon tasarımınızı planlayın. Küçük bir detay gibi görünse de emin olun ki dizaynınızın tamamlayıcı öğelerinden biri olacak.

5. Açık renkli duvarlarla içimizi açalım

Salonlarımızın bizi bunaltmaması, ferah bir havaya sahip olması konularının öneminden bahsettik. Elbette ki bu konuda etkili unsurlardan biri de duvarlar. Odanızın çevresini saran duvarların renkleri, oluşturacağınız genel havada oldukça etkilidir. Duvarlarda koyu renkler kullanmak odayı karanlık bir hale sokacaktır. Bir önceki maddede de bahsettiğimiz gibi karanlık, salon tasarımında aradığımız bir özellik değil. Daha aydınlık bir ortam oluşturmak için açık renkli duvarları tercih etmek faydalı olacaktır. Açık renkli duvarlar odanıza aydınlık bir hava katmasının yanında aynı zamanda geniş bir görünüm de sağlayacaktır. Açık renkler odanın daha geniş ve ferah hissedilmesine katkı sağlar. Bu sebeple mümkünse beyaz tonları başta olmak üzere açık renklerin hakim olduğu bir duvar tasarlamak her zaman çok daha iyidir.

Duvarlarınızda illaki tek renk kullanmak zorunda da değilsiniz elbette. Çeşitli desenler, süslemeler de yer alabilir. Bu salonunuzda oluşturduğunuz tarz ile ilgili bir konu. Eğer istediğiniz tarzı oluşturmak için tamamlayıcı olduğunu düşünüyorsanız, yine abartılı seviyede olmayacak şekilde çeşitli desenleri kullanabilirsiniz.

Açık renk duvar boyaları
Açık renk bir duvar boyası tercih ederek odanızı ferahlatın

6. Farklı Açılar Denemekten Çekinmeyin

Girdiğiniz salonların birbirine çok benzediğini düşündünüz mü hiç? Günümüzde birçok salon benzer koltuk takımlarının benzer şekilde yerleştirilmesi, geri kalan mobilyalarınsa yine kitapta yazıyormuşçasına salonun geri kalanına sıralanmasıyla oluşur. Girdiğimiz birçok salonda benzer tasarımlarla karşılaşmak mümkün. Ancak şunu unutmamak gerekir ki her odanın kendine özgü bir tasarımı ve ruhu vardır. Duvarların, kolonların, pencerelerin ve balkonların yeri her odada farklı olabilir. Buna rağmen tasarım konusunda yıkılamayan bazı tabular, ortaya çok da ilgi çekici olmayan tasarımları çıkarır. Ancak özellikle minimal bir salon tasarlarken bu tarz tabulara bağlı kalmak hem istediğimiz tarzı yansıtmamıza hem de salonumuzdan beklediğimiz faydayı almamıza engel olabilir. İşte bu yüzden salonumuzu tasarlarken ve eşyalarımızı yerleştirirken farklı açılar denemekten korkmamak gerekiyor. Kanepenizi salonunuza nasıl yerleştireceğiniz, salonunuzdaki alan ve sizin yaratmayı planladığınız tarzla ilgilidir. Komşularınızın kanepesinin salonlarında nasıl durduğunu düşünmek kendi tarzımızdan ödün vermek olacaktır. Minimal bir salon yaratırken farklı açılar denemekten hiçbir zaman çekinmeyin. Bu sayede kendi tarzımıza en uygun ve bizim için en faydalı olan tasarıma ulaşmak mümkün olacak.

7. Koltuk Arkalarını Değerlendirin

Elbette iyi bir minimal salon tasarlamak istiyorsak sahip olduğumuz alanı en verimli şekilde değerlendirmek gerekiyor. Tabii verimli bir şekilde değerlendirelim derken evimizi turşu bidonuna çevirmeyeceğiz. Salondaki şıklığı kaybetmeden boş alanları değerlendirmek için bazı ufak tüyolar faydalı olabilir. Kanepelerimizin arkasında kalan boşluklar da bu ölçüde değerlendirilebilecek alanlardır. Tabii ki burada salonlarımızın ortasında duran kanepelerden ziyada sırtını duvara vermiş kanepelerden bahsediyoruz. Genellikle bu kanepelerin arkalarında duvarlar öylece boş dururlar ve hem odanın estetiğine hem de depolama alanına bir katkıda bulunmazlar. Bazı insanlar kanepelerin arkasındaki bu duvarları afiş, poster veya duvar bezi gibi süslemelerle canlandırmayı tercih ederler. Elbette bunlar odanın estetiğine ve canlılığına değer katacak eklemeler. Ancak minimal bir salon yaratırken yalnızca estetik değerleri göz önünde tutmak, salonumuzdan beklediğimiz faydayı elde etmek açısından yeterli olmayabilir. İşte bu yüzden bu tarz kanepelerin arkalarında kitaplık veya raflara yer vermek her iki açıdan da odamızı zenginleştirebilir. Şık bir kitaplık odamıza estetik anlamda katkı sağlarken aynı zamanda buraya yerleştireceğimiz kitaplar, biblolar ve diğer süslemeler odamıza canlılık verecektir. Odamızın geri kalanında da ayrıca bir kitaplığa yer vermek zorunda olmayacağımız için fazladan yer yaratmış olacağız. Bu şekilde hem alanı tasarruflu kullanıp hem de estetik anlamda güzellikler elde etmek mümkündür.

8. Modern Bir Tarz Arayın

Salonlar birçoğumuz için evimizde en çok vakit geçirdiğimiz alanlardan birisi. Burada geçirdiğimiz vaktin bu denli fazla olması salonumuzun tasarımının önemini ortaya koyuyor. İçeride bulunduğumuz ortam ruh halimizi ve modumuzu elbette etkileyecektir. Salonlarımızda modern tarzlar yakalamak daha canlı ve enerjik bir moda girmemiz adına etkili olabilir. Modern tasarımlar genellikle daha iç açıcı demek yanlış olmaz. Elbette klasik bir tarz tercih etmek isteyenler de olacaktır ancak daha enerjik bir yaşam alanı yaratmak adına modern tarzları kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır. Aynı zamanda modern tarzlarda şıklık kadar konforun da öne çıkması, yorgun bir günün ardından evimize gelip salonumuzda vakit geçirirken daha fazla keyif almamızı da sağlar. Elbette bu artılara rağmen klasikten tamamen vazgeçmek istemeyenler olabilir. İşte bu tarz zevkler için de modern tarzlara klasik bazı dokunuşların yapıldığı dekorlar ortaya çıkmaya başladı. Bu sayede modernin enerjisinden ve konforundan vazgeçmeyip aynı zamanda klasiğin asaletine de sahip olmak mümkün oldu diyebiliriz.

9. Aşırı Uyum Sıkıcılık Getirir

Salonumuzun tasarımının önemini daha önce de belirtmiştik. Burası evimizde en çok vakit geçirdiğimiz alanların başında geliyor olmasıyla tasarımında en fazla özen göstermemiz gereken odamız. Ailemizle, arkadaşlarımızla ya da tek başımıza uzun uzun vakit geçirdiğimiz salonlarımızın tasarımında her şeyin inanılmaz uyumlu olması bazen kolayca sıkılmamıza yol açabilir. Tabii ki burada salonumuzun tasarımında uyumu tamamen ortadan kaldırmayı ve eşyaları seçerken odanın geri kalanıyla olan bağlantısını tamamen göz ardı etmeyi önermiyoruz. Ancak yaşam alanımız salonlarımızla ilgili dekorasyon kararları alırken bazen cesur davranmanın faydalı olabileceğini söylüyoruz. Her şeyin birbiriyle kusursuz bir uyum ve benzerlik içerisinde olması salonumuzun bizlere herhangi bir sürpriz sunmaması anlamına gelir. Bu da sık vakit geçirdiğimiz bu odadaki dekordan kolayca sıkılmamıza sebep olacaktır. İşte bu yüzden salonumuzun dekorasyonu sırasında bazı ufak çılgınlıklar yaparak odaya yeni bir enerji ve tarz katabiliriz. Örneğin boş duran koca bir duvarı, renkleri odanın geri kalanıyla uyumlu diye öylece bırakmak yerine tablolarla süsleyip bir galeri duvarı edasına büründürebiliriz. Bu odamıza yepyeni bir canlılık ve renk katacaktır. Ya da bu duvarı cesur renkler içeren bir duvar kağıdıyla süslemek odamızda benzer bir etki yaratabilir. Elbette seçenekler duvarlarımızda yapacağımız eklemelerle sınırlı değildir. Koltuklarımızın üzerine sereceğimiz örtülerle ya da yere sereceğimiz bir halıyla da odamızda yepyeni bir hava yaratabiliriz. Bu örtü ve halılar için sayısız desen ve renk seçeneği mevcuttur. Kendi tarzımıza en uygun deseni seçmekte cesur olarak salonumuzda harikalar yaratabiliriz.

10. Canlı Renklerle Dokunuşlar

Minimal bir salon tasarlamak, normal bir salon tasarlamaya göre daha fazla özen ve düşünce gerektiren bir iştir. Normal salonların aksine minimal salonlarda alanın daha küçük olması, iyi bir dekorasyon yaratılmadığı durumda burada geçirilen vakti de olumsuz etkiler. Hareket alanın nispeten daha dar olduğu minimal salonlara ortamdaki enerjiyi ve iç açıcılığı artıracak birtakım dokunuşların yapılmaması buradaki atmosferin basık ve iç karartıcı olmasına sebep olabilir. İşte bu yüzden bazı ufak dokunuşlar bile minimal bir salon tasarlarken önemlidir. Modern bir tarz tercih etmenin ve cesur hamlelerde bulunmanın bu salonlardaki enerjiyi artıracağını ve daha canlı bir atmosfer yakalamamıza fayda sağlayacağını söylemiştik. Aslında yine cesur olmayı önereceğimiz bir konuya değineceğiz: Canlı renkler kullanmak. Minimal bir salon tasarlarken bu ortamın her anlamda insanın içini ferahlatan ve enerjisini yükselten bir dekorasyona sahip olması önemlidir. İşte bu yüzden dekorasyonun renklerini seçerken daha canlı renkler tercih etmek önemli olacaktır. Sade ve renksiz tasarımlar hem dekorasyondan daha çabuk sıkılmamıza sebep olacağı gibi hem de burada geçireceğimiz vaktin kalitesini düşürebilir. Ancak canlı renkler salonumuza getirdiği hareketle hem burada geçirdiğimiz vaktin daha keyifli olmasını sağlar hem de salonumuzdaki dekorasyondan hızlıca sıkılmamızı engeller.

Salon boyutunuz ne kadar olursa olsun, hayal ettiğiniz bir şekle sokmanız elbette ki mümkün. Bu yazıda kısa kısa aktarmaya çalıştığımız temel birkaç tüyo sayesinde küçük bir salondan harikalar yaratılabilir. Evinizi, odalarınızı ve eşyalarınızı doğru şekilde kullanarak her yeri daha yaşanabilir kılabilirsiniz. Eğer eşyalarınızın fazla olduğunu ve hareket alanınızı kısıtladığını düşünüyorsanız da PratikDepo’nun eşya depolama seçeneklerini inceleyerek sizin için en uygun seçeneği tercih edebilirsiniz.

Ayrıca İstanbul’da yaşayanlar İstanbul eşya depolama sayfasını inceleyerek fiyatlar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirler.